Четвер, 25 квітня 2024
• Мінливий квітень: коли в Україну повернеться тепло? • 9000 доларів за те, щоб «швидко перебігти кордон» • “Батько загиблого Героя несе хрест іншого Героя”. На Тернопільщині попрощалися із захисником • У Тернополі у парку “Сопільче” провели змагання зі спортивного орієнтування • Тернополянин оплатив оренду квартири… шахраєві • Міський голова Тернополя від себе передав допомогу на фронт • На Тернопільщині є майже сотня вільних вакансій для лікарів • Біля Тернополя намагались застрелити кримінального авторитета • На війні загинув 22-річний захисник Денис Каразія із Кременеччини • У чоловіків із Чортківщини виявили незаконні зброю і набої • У Тернополі двоє підлітків отруїлися алкоголем • Юні волонтери з Шумщини допомагають ЗСУ • Зупинив суддю і поплатився посадою. Патрульного з Тернополя звільнили за перевищення службових обов’язків • Знайшли мертвою на полі. Прикрий випадок на Тернопільщині • Троє посадовців із Тернопільщини заподіяли збитків на 26 мільйонів гривень • У Тернополі засуджено трьох депутатів російської держдуми • Військовий з Тернополя Дмитро Линва два роки бореться з онкологією • «У наш офіс в Харкові прилетіла російська ракета…» • Колишнього начальника Тернопільської державної податкової інспекції засудили за вимагання грошей • На Рівненщині знайшли давню ікону художника з Тернопільщини
Володимир Лило: «Впевнений, що майбутнє будівництва — за газобетоном»

Опубліковано: 19 Червня о 10:00 679


Газобетон – сучасна альтернатива іншим стіновим матеріалам, що має ряд переваг.


Завод з виготовлення газобетонних блоків Gazobet працює в Тернополі з грудня минулого року. Наразі аналогів йому немає на усій території Західної України. Gazobet – частина найпотужнішої на Тернопільщині будівельної компанії ТОВ «Тернопільбуд». Про запуск та майбутнє заводу газоблоків говоримо з директором тернопільського газобетонного заводу Gazobet Володимиром Лилом.

— Яка ціль діяльності компанії?
— У наш час актуальним є питання енергоефективності для зменшення використання енергоресурсів та, як результат, економії витрат на опалення. Висока енергоефективність – одна з ключових переваг газобетону. Завдяки пористій структурі газобетон є «теплим» матеріалом, який забезпечує теплозбереження в будинку та стабілізує коливання температур протягом зміни дня і ночі. Впевнений, що майбутнє будівництва – за газобетоном.

— Як здійснюєте продажі?
— Працюємо як через дилерів, так і здійснюємо безпосередній продаж з виробництва. Клієнти самі обирають, де їм краще купувати. Якщо газоблок буде легко знайти, то не виникне питання вибору серед різних виробників. Купувати ближче до виробництва завжди вигідніше, адже витрати на транспортування становлять більш ніж 20% вартості. — Наскільки потужним є виробництво?

— На сьогодні виготовляємо близько 10 тисяч м³ на місяць. Це означає, що нам потрібно працювати приблизно дві доби, щоб забезпечити місячну потребу «Тернопільбуду» у газобетоні. Все решта йде на збут, адже попит на даний матеріал досить високий. Наш газоблок є абсолютно конкурентним, зараз на нього переходить все більше забудовників.
— Як здійснюєте підбір персоналу?
— З моменту запуску інтенсивно працюємо над створенням ефективної команди, адже потрібні професіонали з різних галузей. Сьогодні на заводі працює близько 150 працівників. Специфіка технології виробництва така, що працюємо у чотири зміни, цілодобово. У майбутньому, зі збільшенням потужностей, виникне потреба у збільшенні штату працівників. Кваліфіковані працівники є, і їх багато. Після прийняття на роботу обов’язково проводимо навчання. Оскільки це фактично єдине виробництво такого плану на Заході України, весь персонал доводиться вчити з нуля. Переймаємо досвід партнерів як з України, так і заводів Польщі, Румунії, Білорусі. Хорошими умовами праці та заробітною платою показуємо, що працювати вигідно й в Україні.
— У чому основна перевага газобетону?
— Насправді переваг декілька. Пориста структура забезпечує збереження тепла. Великий розмір блоків значно зменшує витрати часу для побудови стіни. Завдяки рівній поверхні, достатньо тонкого шару клею. Газобетон легкий в обробці та не потребує штукатурки – лише шпаклівка та чистове фарбування, плитка або шпалери.

— Як ставляться споживачі?
— У масовій свідомості існує хибна думка про те, що він не екологічний. Насправді ж, за екологічністю, даний матеріал другий після дерева! Газобетон виготовляють із природних компонентів. До його складу входять пісок, цемент, вапно, гіпс, вода та алюмінієва паста. Пори становлять близько 75% від загального об’єму та містять в собі повітря.
— На труднощі натрапляли?
— Якість газобетону напряму залежить від сировини, що використовується для його виготовлення. Чому в Польщі виготовляти газобетон значно легше? Бо там якість сировини є стабільною, а нам треба ледь не кожну піщинку контролювати, щоб отримати продукт належної якості. Тепер ми знайшли надійних постачальників. На щастя, наш регіон дозволяє вибрати! А отже, можемо забезпечувати стабільно високу якість. Налаштували процес виробництва так, що брак зведено до мінімуму. Спочатку здійснюємо контроль вхідної сировини – лабораторія бере проби та робить необхідні аналізи. Після чого відбувається контроль на кожному етапі виробництва. Лабораторія почала працювати вже через півроку після того, як розпочалось будівництво заводу. Увесь час до запуску відбирали компоненти та експериментували зі співвідношенням.

— Чим підтверджена якість?
— Після запуску виробництва отримали Сертифікати відповідності державного зразка.
— Яка ваша перевага?
— Робимо акцент на високій якості газоблоку. Значну роль відіграє логістична привабливість в регіоні, адже з нашого виробництва газобетон вигідно транспортувати в сусідні області.— Де розташовано виробництво та як обирали місце?
— Виробництво розташоване в Промисловому мікрорайоні Тернополя. До цього тут працював один із підрозділів «Тернопільбуду» — завод залізобетонних конструкцій. Місце обрали з погляду на те, що територія велика – близько 10 га, що дозволить з часом збільшити потужності вдвічі.

Як виникла ідея?
— Для мене будівельна галузь була цікавою ще зі шкільних років. Звичайно, тоді я й гадки не мав, що це буде саме завод із виробництва газобетону. Ідея прийшла поступово. Після закінчення Львівської політехніки за спеціальністю “Промислове та цивільне будівництво”, працював на будівництві «Тернопільбуду», займався постачанням та продажем будівельних матеріалів. Досвід в будівельній сфері показав, що виготовляти будівельні матеріали зручніше, аніж їх купувати.
«Тернопільбуд» використовує газоблоки у будівництві вже понад 10 років. Раніше ми імпортували їх з Польщі – якість була високою, а витрати на доставку – вигідними. Після того, як розпочалось коливання курсу валют, змушені були перейти на українських постачальників. Попит на газоблоки був високим, а тому були затримки з постачанням, що негативно впливало на хід будівництва. У 2015 році ми дізнались про те, що потужний міжнародний консорціум купив декілька заводів у Польщі, внаслідок чого було закрито аж п’ять таких підприємств. Один з них – неподалік українсько-польського кордону, де ми раніше купували газобетон. Тоді й виникла ідея побудувати завод у Тернополі. Після проведеного аналізу було прийнято рішення придбати завод. Перевезли сюди все устаткування з Польщі, інше необхідне обладнання, німецького, польського, українського та білоруського виробництва, докупили. Запросили чотири кваліфіковані проектні групи та розпочали проектування.

— Які плани на майбутнє?
— За потужністю Gazobet спроможний повністю забезпечити шість областей України. Плануємо нарощувати потужності. Моя мрія — щоб Gazobet увійшов у трійку лідерів за обсягами виробництва газобетону в Україні.

 


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , , ,

Нещодавно опубліковане

В Україні кілька днів дощить, а температура у багатьох областях нагадує більш осінню, аніж весняну...


Рубрика: , Опубліковано: о 23:46


Отримали 9000 доларів за «швидко перебігти кордон» - за організацію незаконного переправлення "ухилянта" через кордон на Тернопільщині судитимуть двох осіб...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:00


Лановецька громада провела в останню дорогу Василя Друзюка. 19 квітня з Героєм попрощалися в його рідному селі Іванківці...


Рубрика: , Опубліковано: о 20:13


У Тернополі у парку "Сопільче" провели змагання зі спортивного орієнтування серед закладів загальної середньої освіти в рамках проєкту "Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги"...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 16:00


28-річний тернополянин розповів, що на сайті «OLX» зацікавився пропозицією щодо винайму житла в обласному центрі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:59



Теми дня
24 Квітня
23 Квітня
22 Квітня