П’ятниця, 19 квітня 2024
• За 12000 доларів тернополянин обіцяв ухилянтам «порішати» з військкоматом • 100-річна ювілярка з Козівської громади • 12-метровий рушник “родом” із Тернопільщини мандрує світом • У Тернополі поліцейські психологи організували іпотерапевтичний захід для поранених бійців і їхніх сімей • Різанина на Бережанщині: потерпілий в реанімації • 40 дітей військових із Тернопільщини влітку вирушать на оздоровлення до Латвії • Учні Васильковецької школи на Тернопільщині отримали новий автобус • Влітку росія планує посилити наступ на чотирьох напрямках • У Тернополі винесли вирок водієві, який скоїв смертельну аварію в Угорщині • Дубову алею на спомин про загиблих Героїв висадили у Тернополі • Велосипедист збив дитину на дамбі в Тернополі • Резонансні справи, гучні розслідування, фінансові питання: Сергій Зюбаненко зустрівся із журналістами • У Тернополі презентували книгу історика, загиблого захисника Любомира Крупи • На плечі – тату троянди. На Підгаєччині виявили мертвого чоловіка • Аграрії Тернопільщини завершили посів ранніх зернових культур • За ніч обікрав чотири магазини в Ланівцях • Народила донечку вдома. Медики допомогли породіллі з Теребовлянщини • У Тернополі з новою програмою виступить CHEEV • Хотів “приземлити”. Пригрозив односельчанину, який відмовився донатити на безпілотник • У Києві прощаються з Сергієм Коновалом і Тарасом Петришиним з Тернопільщини
Що варто знати про Тернопільську ОТГ?

Опубліковано: 15 Червня о 10:00 250


Громади у її складі отримають всі переваги тернополян, зберігаючи автономію при вирішенні своїх внутрішніх питань.


Тернопіль разом з кількома населеними пунктами може створити власну об’єднану територіальну громаду. Відповідне рішення прийняли депутати на сесії обласної ради. Зокрема, у рішенні йдеться про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад з центром у м.Тернопіль та селами Кобзарівка, Малашівці, Чернихів, Курівці.

Приєднання до Тернополя є добровільним

У мерії Тернополя зазначають, що процес об’єднання є добровільним, і міська рада робитиме усе, щоб зробити об’єднану громаду з центром у Тернополі комфортною для життя мешканців та гостей міста.
«Утворення громад повинно бути економічно обґрунтованим. Насамперед це стосується того, чи зможуть громади взяти на себе всі видатки, що їх передбачає держава, зокрема, фінансування закладів освіти, охорони здоров’я та пільг, утримання управлінь, сервісних центрів тощо. Ми готові з нашими партнерами по об’єднаній громаді створити філії ЦНАПів та управлінь ЖКГ, модернізувати амбулаторії, влаштувати пожежні станції. В Оновленому Статуті громади та угодах буде передбачено закріплення доходів за територіями сіл і додаткове фінансування розвитку населених пунктів. А всі мешканці громади зможуть скористатися програмами «Турбота», «Здоров’я тернополян», отримати медичні та освітні послуги, різні пільги тощо», — йдеться у повідомленні мерії.

Які переваги об’єднання з Тернополем?

Обласний центр шукає порозуміння в переговорах. Незважаючи на непросту ситуацію в країні, Тернопіль демонструє розвиток. Місто щорічно вкладає понад 250 млн. грн. у розвиток власної інфраструктури. Тернопіль — партнер програм Європейського Союзу, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Фонду чистих технологій, Фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), завдяки яким розпочато проекти з тепломодернізації, реконструкції системи тепло- та водопостачання загальною вартістю 2,2 млрд. грн.
Така велика кількість партнерів свідчить про високий рейтинг довіри до Тернополя на міжнародному рівні. І робота в цьому напрямку буде продовжуватися. Більше того, представники інших громад, які на добровільних умовах приєднаються до Тернопільської ОТГ, отримують переваги вже і тепер. А саме:
– право на безкоштовний або пільговий проїзд у всіх видах громадського транспорту для всіх груп пільговиків без обмеження;
– нижчу вартість проїзду в громадському транспорті;
– безкоштовне харчування дітей у садочках Тернополя та пріоритетне зарахування дітей у садочки;
– можливість лікуватися у закладах охорони здоров’я Тернополя без додаткової плати.
Отже, представники громад, які вирішать стати частиною Тернопільської ОТГ, отримають всі переваги та блага, які вже мають тернополяни.

Хто організував кампанію проти об’єднання з Тернополем?

5 червня в Тернопільській обласній раді мало відбутися дуже важливе голосування за зміни до перспективного плану формування територій Тернопільської області. Іншими словами пропонувалось створити громаду навколо Тернополя, щоб її мешканці стали повноправними містянами й користувались всіма пільгами тернополян. Однак під час обговорення до зали засідань обласної ради вдерлись «варяги» з Києва і почали шантажувати депутатів ради саморозпуском, якщо не буде прийнято їхній варіант утворення громад. У результаті десятки тисяч мешканців навколишніх із Тернополем сіл втратили шанс стати повноцінними тернополянами. Чому так сталося?

Проти — центральна влада

Децентралізація та утворення об’єднаних територіальних громад висунули на передній фронт політичні сили, що асоціюються з центральною владою та олігархами. Мета — керувати цими ОТГ мають повністю підконтрольні Києву люди. І тут їм Тернопіль, мов кістка у горлі.
Сергій Надал показав приклад іншим містам України, як треба працювати на користь своєї громади. Тернополяни його підтримали у 2010 році, потім знову обрали міським головою з рекордним показником підтримки у 2015 році. Звичайно, центр це не влаштовує, адже Сергій Надал представляє опозиційну «Свободу», досягнення Надала та його команди в Тернополі – це удар по рейтингах олігархічних політичних сил. Тому й був обраний шлях, щоб не допустити максимального розширення Тернопільської ОТГ. Були кинуті всі можливі ресурси, щоб Тернопільська ОТГ була максимально невеликою. У багатьох ЗМІ, в тому числі на олігархічних телеканалах, нагнітається проплачена істерія, що села не хочуть об’єднуватися зі «свободівським» Тернополем. Застосовується класична технологія зомбування людей. При цьому олігархічним партіям абсолютно байдужі їхні інтереси. Олігархічній верхівці найважливіше гроші, політика і наступні вибори. А те, що дрібні ОТГ біля Тернополя просто економічно неповноцінні, що їх мешканці будуть мати великі проблеми у найближчому майбутньому, їм байдуже.

Проти — також місцеві «князьки»

«Оборудку» з Києва «на ура» сприйняли й окремі місцеві політики. Вони вже мітять себе новітніми «удільними князьками», які зможуть одноосібно «дерибанити» бюджети ОТГ. Вони навмисно пропагують антитернопільські настрої, розповсюджують міфи про Тернопіль, який нібито хоче забрати землі, людей і т.д., і т.п. Насправді ж об’єднання з Тернополем не має нічого спільного із земельними питаннями. Громади отримають лише всі переваги тернополян, зберігаючи автономію при вирішенні своїх внутрішніх питань.
Та в місцевих «князьків» свої інтереси — аби тільки дорватись до влади і до «корита». І все. Коли ж почнуться реальні економічні проблеми, коли з куцого бюджету ЩОМІСЯЦЯ треба буде сплачувати кошти за навчання, за пільговий проїзд, за медичні послуги іншим ОТГ, а переважно Тернопільській, тоді побачимо, де будуть ті «князьки». Найімовірніше, вони просто втечуть, а нашвидкуруч склепані, але без жодних обґрунтувань, нові громади залишаться напризволяще разом з ошуканими людьми. Економічних законів ще ніхто не замінив дешевим популізмом.

Тарас Вишенський


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

Ще одну схему ухилення від мобілізації припинили тернопільські поліцейські...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:29


15 квітня свій 100-літній ювілей відзначила жителька с.Конюхи Козівської громади Катерина Петрівна Шенклер...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:06


Представники Тернопільщини побували в Чернівцях на передачі вишивальницям Буковини естафети Міжнародного рушника єднання "Цвіт вишиванки"...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:54


Емоційне відновлення співробітників поліції, які отримали поранення у зоні бойових дій, важлива складова їхньої реабілітації...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:08


З пораненням живота та ушкодженнями внутрішніх органів до реанімаційного відділення бригада швидкої допомоги госпіталізувала мешканця Бережан...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:29



Теми дня
17 Квітня
16 Квітня
15 Квітня
13 Квітня
12 Квітня