Четвер, 28 березня 2024
• У Чорткові вперше зробили складну операцію на серці • Залозецький став повернули у власність громади • Ремонтують аварійний міст на під’їзді до Тернополя з боку Бродів • “Закрити очі” за 100 доларів: водій пропонував хабар поліцейським • Смертельна аварія у Кам’янках: водій “Skoda Octavia” загинув на місці • Впав із чотириметрової висоти: смерть на будівництві біля Тернополя • Валерій Бачинський – новий директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки • Перископи та антени до рацій роблять у Бережанах • Професор із Тернопільщини донатить на виготовлення дронів • Уламки російської ракети впали на подвір’я на Тернопільщині • Вчителі англійської мови з Тернополя здобуватимуть досвід у Канаді • “Кохання наповнює життя змістом”. У Тернополі одружився військовослужбовець • Поліг біля Бахмута. На щиті повертається захисник із Тернопільщини • Втратила 150 тисяч гривень: жінка з Чортківщини повірила шахраям • Через важке поранення у госпіталі помер захисник із Мельнице-Подільської громади • Депутат Тернопільської обласної ради вимагав “відкати” від… поранених воїнів ЗСУ • Писанкарство в час війни. У Гусятині провели майстер-клас для переселенців • Нетверезий злодій крав велосипед і зламав ногу • Стрім із… лелечого гнізда • Віртуальна подруга шантажувала інтимними фотографіями
Дівчина з Femen не захотіла жити…

Опубліковано: 27 Липня о 12:00 118


Вона мала численні виставки, увагу преси, багатих друзів. Водночас впродовж останніх двох років двічі намагалася накласти на себе руки.


Одна із засновниць міжнародного жіночого руху Femen і художниця Оксана Шачко покінчила із життям у своїй квартирі в Парижі, де вона жила впродовж останніх років. У понеділок, 23 липня, 31-річну активістку знайшли мертвою у зашморгу її друзі.Шачко залишила передсмертну записку, в якій мовилося: «Ви всі – фейк».9 червня Шачко опублікувала у своєму Instagram-акаунті скріншот з Google Translate, де був написаний текст “Немає настрою жити” та його переклад англійською мовою.

Від монастиря — до Парижа

Оксана Шачко народилася 31 січня 1987 року у Хмельницькому. У 15 років поїхала з рідного міста, щоб присвятити своє життя іконопису. Деякий час Шачко навіть жила при монастирі, проте згодом розчарувалась у релігії і покинула монастир.

У 2008 році Шачко разом з Ганною Гуцол та Олександрою Шевченко заснували рух Femen, який виступає проти проституції, сексуальних домагань, на захист свободи слова і прав жінок. Цей рух став відомим у всьому світі своїми епатажними акціями протесту, під час яких учасниці надягають на голову вінки з квітів та оголюють груди.

У 2011 році Шачко брала участь в акції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка: роздягнені до пояса дівчата прийшли до білоруського КДБ. Після цього силовики відвезли активісток до лісу, роздягнули та постригли.

У 2012 році Шачко депортували з Росії — її звинувачували в хуліганстві під час президентських виборів. Тоді троє дівчат, серед яких була і Шачко, увірвалися на виборчу дільницю, де голосував тодішній російський прем’єр Володимир Путін. У 2012 році у Росії Шачко підняла український прапор на даху КПП штаб-квартири “Газпрому” і в результаті була затримана. Активістка разом з іншими дівчатами також увірвалися на територію “Газпрому” з плакатами “Міллер = Мюллер”, “Стоп газовий шантаж”, “Гаси Газпром!”

У 2013 році Шачко знялася в документальному фільмі “Україна – не бордель”.

Ще однією гучною акцією Femen стало вторгнення на виставку в Ганновері у 2013 році під час приїзду Путіна і канцлера Німеччини Ангели Меркель.

У 2014 році Шачко, Олександра Шевченко та Інна Шевченко оселилися в Парижі. Інша активістка руху Ганна Гуцол живе в Києві. У Франції Шачко отримала статус політбіженця, адже була фігуранткою кримінальних справ в Україні. Останніх п’ять років вона постійно жила в Парижі.

З 2016 року Шачко припинила бути активісткою Femen. Вона працювала в Парижі як художниця.

«Вона була дивною дівчиною»

«Вона була дивною дівчиною. Напевно, як будь-яка творча людина, не від світу цього, — розповідає про Оксану Шачко одна з учасниць Femen, яка побажала залишитись невідомою. — В юності вона взагалі була аутистом. Постійно мовчала, спостерігала, потім розговорилася. Абсолютно без страху і гальма. Вона була в групі дівчат, яких викрали КДБ в Мінську під час акції проти президента Лукашенка, коли їх роздягнули і вивезли в ліс. Вона без страхівки залізла на верх екрана, коли під час Євро’2012 ми протестували на чемпіонаті. Альпіністи боялися її знімати. Але сила її була навіть не в цьому, а в рукоділлі. Саме вона готувала весь інвентар, написи, все робила руками, створювала, оздоблювала. Все своїми руками. І петлю собі змайструвала на совість…

В Оксани була приголомшлива зовнішність, але вона ніколи цим не користувалася, навпаки — свідомо придушувала свою красу. Просто і неохайно одягалася, рідко користувалася косметикою. Любила життя, випити, покурити. Батько в неї був дуже проблемний. Мати — чудова жінка з Хмельницького.

У 2013-ому році, коли в офіс Femen підкинули портрет Путіна з прицілом і написом «Путін – Х … йло», гранату та пістолет ТТ, почалися гоніння, кількох людей побили, всі роз’їхалися хто куди. Дівчата у основному виїхали в Париж (у нас були хороші зв’язки з посольством). У Парижі вона отримала політичний притулок».

Пародіювала ікони…

Шачко отримала політичний притулок у Франції і останнім часом займалася живописом. Зокрема створила серію провокативних ікон. Оксана навчалася цієї майстерності в студії іконопису в Хмельницькому. Вона почала писати ікони у вісім років, досконало володіла візантійським стилем і була глибоко віруючою дитиною. Її роботи навіть купували православні церкви. Однак, подорослішавши, Оксана Шачко захопилася фемінізмом і переглянула свої погляди на релігію. Вона почала створювати авторські провокаційні пародії на відомі ікони.

Так, наприклад, Оксана спародіювала відому ікону «Трійця», написану Андрієм Рубльовим. Тільки у варіанті Оксани Свята Трійця взута в кеди і грає в рулетку в казино. На інших відомих іконах авторства Оксани Шачко зображена Діва Марія в паранджі, а також ангел з автоматом Калашникова. Як пояснювала сама Оксана, так вона висловлювала творчий протест проти релігії.

Оксана проводила персональні виставки своїх ікон в Парижі. Вона мала численні виставки, увагу преси, багатих друзів. Водночас впродовж останніх двох років двічі намагалася накласти на себе руки. Втретє їй це вдалося…


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

У Чортківській центральній міській лікарні 69-річному пацієнту із Горішньої Вигнанки успішно імплантували в серце трикамерний кардіовертер-дефібрилятор...


Опубліковано: о 22:03


Прокурори Бережанської окружної прокуратури забезпечили виконання рішення суду щодо повернення у комунальну власність земельної ділянки та водного об’єкта вартістю 15 мільярдів гривень в межах гідрологічного заказника місцевого значення, що входить до складу території об’єктів смарагдової мережі Європи «Seretskyi»...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:59


Служба відновлення проводить капітальний ремонт аварійного мосту між селами Плотича та Івачів-Долішній Тернопільського району...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:56


100 доларів і 500 гривень пропонував працівникам поліції мешканець Тернопільського району, якого зупинили на дорозі...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:52


Причини чотирьох аварій, які трапилися на дорогах Тернополя та області, встановлюють слідчі...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:32



Теми дня
26 Березня
25 Березня
24 Березня
22 Березня