Субота, 20 квітня 2024
• Військовий з Тернополя Дмитро Линва два роки бореться з онкологією • «У наш офіс в Харкові прилетіла російська ракета…» • Колишнього начальника Тернопільської державної податкової інспекції засудили за вимагання грошей • На Рівненщині знайшли давню ікону художника з Тернопільщини • Володимир Шкробот: «Життя рахує не кроки, які ти зробив, а сліди, які залишиш для суспільства» • За 12000 доларів тернополянин обіцяв ухилянтам «порішати» з військкоматом • 100-річна ювілярка з Козівської громади • 12-метровий рушник “родом” із Тернопільщини мандрує світом • У Тернополі поліцейські психологи організували іпотерапевтичний захід для поранених бійців і їхніх сімей • Різанина на Бережанщині: потерпілий в реанімації • 40 дітей військових із Тернопільщини влітку вирушать на оздоровлення до Латвії • Учні Васильковецької школи на Тернопільщині отримали новий автобус • Влітку росія планує посилити наступ на чотирьох напрямках • У Тернополі винесли вирок водієві, який скоїв смертельну аварію в Угорщині • Дубову алею на спомин про загиблих Героїв висадили у Тернополі • Велосипедист збив дитину на дамбі в Тернополі • Резонансні справи, гучні розслідування, фінансові питання: Сергій Зюбаненко зустрівся із журналістами • У Тернополі презентували книгу історика, загиблого захисника Любомира Крупи • На плечі – тату троянди. На Підгаєччині виявили мертвого чоловіка • Аграрії Тернопільщини завершили посів ранніх зернових культур
Олігарх Чайківський штовхає тернопільських аграріїв в обойму… Медведчука?!

Опубліковано: 7 Вересня о 17:00 336


Як вважають аграрії, їхня партія відбирає важливий для Тимошенко сільський електорат.


В Аграрній партії відбувається гучний скандал. Нерозбірлива кадрова політика керівництва Аграрної партії призвела до того, що в ній зібралося багато різношерстих політиків, кожен з яких по-різному бачить майбутнє цієї політичної сили. Звісно, з наближенням виборів внутрішня боротьба тільки загострилася.
Публічно скандал вибухнув через звернення партійців до свого голови Віталія Скоцика, в якому вони застерігають, що Віктор Медведчук готується до зміни керівника Аграрної партії. За їхніми запевненнями, цей одіозний політик отримав завдання і відповідні ресурси від свого кума Путіна для того, щоб привести до влади в Україні Юлію Тимошенко.

Як вважають аграрії, їхня партія відбирає важливий для Тимошенко сільський електорат, тому напередодні виборів президента України саме Аграрна партія стала такою потрібною для московської агентури.

Ще до виходу скандалу в публічну площину, боронячись від рейдерів Медведчука, Скоцик вів таємні перемовини про співпрацю з Коломойським про злиття Аграрної партії з «Укропом». Однак коли інформація про перемовини спливла на поверхню, група партійців вирішила діяти на випередження. У своєму зверненні вони вимагають терміново скликати засідання політради, на якому розглянути питання про виключення з партії групи «заколотників — агентів Медведчука», серед яких: заступники голови АПУ Олег Корбан і Едуард Зейналов, члени політради Володимир Шандра і Михайло Поживанов,  радник голови партії Василь Данилів. Партійці вимагають також роз’яснень щодо співробітництва партії з політтехнологом Володимиром Грановським. Цей діяч давно працює з Медведчуком і є автором сумнозвісної карти з поділом українців на три сорти, яка була використана у виборчій кампанії 2004 року, що передувала Помаранчевій революції.

Тепер ситуація в Аграрній партії нагадує розпечену сковорідку, коли всі намагаються визначити своє місце в майбутньому «дерибані» популярної і впливової політсили. За Скоциком стоїть Коломойський, за групою «заколотників» – Медведчук. Хто переможе, — покаже з’їзд, який має відбутися наприкінці вересня ц.р.

На тлі всього цього дивною є позиція керівника Тернопільської обласної організації АПУ, олігарха місцевого розливу Івана Чайківського. Свого часу він возив Скоцика по всіх заходах і презентаціях, що відбувалися в області. Називав публічно своїм другом, всіляко декларував і висловлював свою підтримку. Тепер же, судячи з усього, він підтримує позицію опонентів «свого друга». Очевидно, що в колишнього голови фракції Партії регіонів в Тернопільській районній раді Івана Чайківського є свої інтереси, які він намагається реалізувати через Аграрну партію. І це зовсім не ідеологія так званого «аграризму» (sic!), а винятково  бізнесові інтереси.

Якщо простежити хронологію конфлікту в партії і коливання у зв’язку з цим позицій Чайківського, оприлюднених ним на своїй сторінці у Фейсбуці, то напрошується висновок про вражаючу здатність Івана Адамовича роздвоюватися. Як то кажуть, важко чоловіку визначитися, чи він з «розумними», чи з «красивими».

Так, 17 серпня, через кілька днів після засідання політради партії, на якому вирішили «обмежити співпрацю з іншими політсилами», Іван Чайківський раптом оголосив про те, що він прийняв рішення відійти від бізнесу і більше часу приділити суспільно-громадській роботі.

Вже 22 серпня, коли відбулося засідання Ради голів обласних організацій АПУ, Чайківський поширив допис про те, що об’єднання з УКРОПом — це фейк і що «політична рада партії постановила голові партії, всім іншим посадовим особам та їхнім партійним організаціям до грудня 2018 року утриматися від формалізації співпраці з іншими політичними силами».  Тим самим він фактично виступив на боці «заколотників — агентів Медведчука», які  активно намагаються «втопити» Скоцика під приводом його таємних перемовин з Коломойським.

А вже наступного дня, 23 серпня, Чайківський відхрестився від «заколотників» і зазначив: «Ми відкидаємо будь-які провокації в свій бік. Головою партії є обраний нами на з’їзді Віталій Скоцик, який отримав відповідний мандат довіри та наділений відповідними повноваженнями. Ми, як ніхто, добре знаємо, що хліб не печуть брудними руками».

Згодом, 25 серпня, Чайківський підтвердив, що робить ставку на Скоцика-Коломойського: «Обговорили політичну ситуацію в країні і всередині партії. Із головного – Аграрна партія сьогодні монолітна на чолі з головою Віталієм Скоциком».

Та минув тиждень, і «гнучка» лінія керівника Тернопільської обласної організації Аграрної партії знову зазнала змін. Очевидно, перемовини і торги всередині партійного середовища схилили шальку терезів в інший бік і цього разу переважила позиція «медведчуківців». Підтвердженням цього є допис Чайківського від 31 серпня — на своїй сторінці у Фейсбуці він пише: «Вважаємо, що з’їзд як вищий орган управління партією зобов’язаний дати відповіді на всі гострі питання, які ставлять рядові партійці практично в кожній обласній організації, в тому числі і на Тернопіллі. Одне з питань – відсторонення з посади діючого голови партії Віталія Скоцика за порушення статутних норм та бездіяльність».

За інформацією з джерел, які заслуговують на довіру, така безхребетна позиція голови обласної організації Аграрної партії пов’язана з тим, що в бізнесі Івана Чайківського не все так безхмарно. Виявляється, його ПАП «Агропродсервіс» нині перебуває у фінансовій ямі, позаяк нібито не може забезпечити кредити на суму понад мільярд гривень. Мимоволі напрошується аналогія з банкрутством іншого тернопільського аграрного гіганта – холдингу «Мрія» гусятинського бізнесмена Івана Гути. А якщо так, то передача компанії в управління Андрієві Барану і так зване «бажання зосередитися на суспільно-громадській роботі» є нічим іншим, як спробою хитрим способом уникнути проблем із законом, якщо такі виникнуть.

Одне із джерел інформації саме з цим і пов’язує велике небажання віддати землю селянам у Козівському районі, при цьому навіть загроза покарання за фальсифікацію підписів селян Чайківського не зупиняє. «Землі вже проходять у звітності як майно «Агропродсервісу» і під них вже взяті кредитні зобов’язання», – зазначає джерело.

Ймовірно, намагання Івана Адамовича знайти фінансовий ресурс через вдалий «продаж» обласної організації і зумовлює таку позицію політичного флюгера. Для колишнього «регіонала» що Медведчук, що Коломойський – все одно, аби тільки бізнес порятувати. Наразі грає карта Медведчука, а тому головний аграрій області готовий «кинути» Скоцика заради грошей Медведчука і штовхнути в обойму кума Путіна усіх тернопільських аграріїв.

Чим то все закінчиться, — скоро побачимо. От тільки, що матимуть селяни від міжосібної війни олігархів, агробаронів і продажних політичних ділків? Запитання гірко риторичне.

Маркіян Задорожний


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

Уже два роки військовий з Тернополя Дмитро Линва бореться із важкою хворобою...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:46


Ірина Ковальчук через війну релокувала бізнес на Тернопільщину...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 20:47


До 6 років позбавлення волі засуджено екскерівника податкової інспекції та його трьох спільників за вимагання 40 тис доларів США неіснуючого боргу...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:52


На Рівненщині виявили ікону 1779 року кременецького художника Федора Лісневича. ...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:28


Майже 22 роки тому керівником Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні призначили Володимира Шкробота – хірурга за фахом і менеджера за покликанням...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:38



Теми дня
19 Квітня
17 Квітня
16 Квітня
15 Квітня