Вівторок, 19 березня 2024
• «Контінентал» оновлює технічний парк • Збирав гроші нібито на лікування військових: затримали шахрая з Кременеччини • Вміст алкоголю в крові водія з Тернопільщини перевищував норму у 8 разів • «Балаклави для українських воїнів допомагає нам шити навіть сеньйора Джованна» • «Заміновуєм, щоб ворог не пройшов. Розміновуєм, щоб рухатись вперед» • На спомин про загиблих в Маріупольському театрі. У Тернополі вшанували пам’ять жертв теракту • На війні загинув захисник із Борщівської громади • Повернувся з полону: у Підгайцях всією громадою зустріли захисника • На Чортківщині на полі виявили мертвих зайців • Аварія у Козівській громаді: зіткнулись трактор і легківка • Петро загинув на місці… Фатальна аварія на Теребовлянщині • Обшуки у відомій охоронній фірмі в Тернополі: виявили наркотики і незаконну зброю • Російські шахеди вдарили по об’єкті інфраструктури біля Кременця • Від діагностики та інтенсивної терапії до реабілітації: у Центрі досконалості при Тернопільській обласній психоневрологічній лікарні надають допомогу захисникам • У Великогаївській громаді на колінах зустріли Героя Олега Грибика • Мама-захисниця приїхала з фронту привітати сина з днем народження • Діти захисників з Тернополя поїхали на відпочинок у Карпати • Смертельна аварія на Теребовлянщині: загинув 19-річний мотоцикліст • 1,32 проміле алкоголю в крові: патрульні зупинили порушника • У Копичинецькій громаді вшанували пам’ять Тараса Шевченка
Тернопільському біатлону – 45!

Автор: Опубліковано: 20 Березня о 14:00 511


Чим живе нині знаменита біатлонна база в Підгородньому, яка виховала сотні чемпіонів.


Тернопільські біатлоністи – гордість не тільки нашої області, а й всієї України. А враховуючи те, в яких умовах вони тренуються, вони — чемпіони у квадраті! Попри недостатнє фінансування, малу кількість необхідного спорядження, вони здобувають перемоги на світовому та європейському  рівнях. Минулого тижня Дмитро Підручний уперше в історії чоловічої біатлонної збірної України став чемпіоном світу, а Настя Меркушина здобула бронзову нагороду. Загалом 2019-ий — особливий для тернопільського біатлону, ювілейний, адже йому виповнюється 45 років. То чим живе нині тернопільський біатлон?

64 земельні ділянки розбрату

Біатлонна база в Підгородньому нині, на жаль, не може похвалитися стовідсотковим достатком. Однак відносно незначне фінансування й мала кількість спорядження — не головні проблеми, з якими зіткнулися наші земляки. Найболючішим питанням для біатлоністів залишається ситуація із землею…

База у Підгородньому — один з найголовніших об’єктів всеукраїнського біатлону. Сюди на тренування з’їжджаються спортсмени не лише з Тернопілля, а й з сусідніх областей. Ще б пак! Тренажерний зал, реабілітаційний центр, гуртожиток, склад спортінвентаря, стрільбище, лижоролерна асфальтова доріжка завдовжки 2,5 км. Здавалося б, усе необхідне для тренувань. Усе, окрім ключового чинника — безпеки спортсменів.

Нагадаємо суть справи, про яку «НОВА…» неодноразово писала. Сім років тому рішенням тодішнього голови Тернопільської райдержадміністрації Віктора Щепановського 64 земельні ділянки, які розташовані усередині 2,5-кілометрового кола тренувальної траси, були визнані такими, що перебувають за межами населеного пункту. Рішенням сесії райради певним людям було надане право на отримання цих земель і на ведення там садово-городніх робіт, чим вони успішно й скористалися.

Утім, щоб дістатися до своїх ділянок, власникам необхідно перетнути лижоролерну трасу мінімум двічі. А це — суттєва перешкода не тільки для тренувального процесу, а й для безпеки спортсменів.

— Власники земельних ділянок мають право будувати там будиночки площею до 320 кв. м, — пояснив президент федерації біатлону Тернопільської області Віктор Щур (на фото). — Якщо на цій території побудують 64 будинки — тут постане цілий мікрорайон. Мінімум 100 автомобілів їздитимуть туди-сюди. Люди, діти, тварини… Здійснювати діяльність бази у таких умовах не буде можливості. Люди отримали земельні ділянки, вони хочуть здійснювати там будівництво, навіть мешкати. Та необхідно знайти вихід, щоб не постраждав навчально-тренувальний процес наших біатлоністів. І така можливість є. Потрібна тільки згоди…

Два способи розв’язання проблеми

На думку пана Віктора, є два способи розв’язання цієї проблеми. Перший — «винести» земельні ділянки за межі лижоролерної доріжки. Тоді вони не створюватимуть проблем спортсменам. Ці ділянки відразу влилися б в уже наявний житловий квартал. Там є газопостачання, світло і вода і дороги…

Інший вихід — зробити на трасі перекидні містки висотою близько 5 м, щоб могли проїхати кран і вантажівка. Але це стане нереальним випробуванням для спортсменів. Наприклад, багаторазовий паралімпійський чемпіон Тарас Радь не зможе нормально тренуватися. Для малих діток це теж буде неможливо.

Начальник управління фізичної культури та спорту ТОДА Віктор Мацикур вважає, що будь-яке будівництво знищить біатлонний комплекс, адже розірве між собою базу, трасу і стрільбище. Він наголосив, що буде використовувати всі можливі й неможливі шляхи в рамках закону, аби цього не допустити.

Землевласники неодноразово організовували зібрання щодо проблеми, але спортсменів на них не запрошували, ще й погрожували — у випадку, якщо біатлоністи перешкоджатимуть будівельним роботам, перекрити дорогу Тернопіль — Стрий.

Минулої неділі, 17 березня, сторонам уперше вдалося зустрітися задля спільної розмови. У громадських слуханнях взяли участь і біатлоністи, і сільські мешканці. Останніх було менше і досягти компромісу поки що не вдалося. Попри те, що рішення не було прийнято, розійшлися мирно. Поки що ситуація зависла у повітрі, втім, довго так тривати не може.

Тиждень тому, 12 березня, Кабміном було ухвалене рішення, на яке наші біатлоністи чекали два роки, — навчально-спортивну базу передано у державну власність. Ініціатором такого кроку став нардеп Олег Барна, якому біатлоністи дуже вдячні за всебічну допомогу. На думку Віктора Щура, це сприятиме вирішенню непростої ситуації.

Ювілей відсвяткують після сезону

— Біатлон на Тернопіллі започаткував відомий тренер Ігор Починок, — робить екскурс в історію Віктор Щур. — У середині 1990-их він навіть очолював жіночу збірну України. Я теж вихованець його школи. Разом із Тарасом Дольним ми були членами збірної команди Радянського Союзу, а потім виступали за збірну України на першій нашій Олімпіаді. Потім прийшла нова зміна — Олена Зубрилова стала чемпіонкою світу, Олена Підгрушна – олімпійською чемпіонкою. Нині честь України захищають наші вихованці Анастасія Меркушина, Віталій Труш, Дмитро Підручний… Серед наших вихованців — чемпіони світу і Європи. У нас чудові традиції і сильний потенціал. І те, що на чемпіонаті світу в одиночній мікстовій естафеті Україну представляє цілком тернопільська команда, гадаю, також високий показник!

Як пояснив керівник федерації біатлону області, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов рекомендував відкрити школу біатлону в Тернополі, не втрачаючи відділення біатлону в існуючій школі зимових видів спорту. Така школа створила б здорову конкуренцію, а спортсмени покращили б результати.

— Подальший розвиток цього виду спорту ми бачимо у створенні школи біатлону з відділенням лиж та кульової стрільби, — наголосив Віктор Щур. — Спеціалізовані відділення повинні допомагати готувати хороших біатлоністів. Ми хотіли б зробити так, щоб мати в районних центрах структуровані підрозділи, де відбувався б навчально-тренувальний процес, а до Тернополя віддавати сильніших діток.

За його словами, наразі неабияк актуальне питання збільшення тренерського складу. Старшим тренерам уже по 70 років (Ігор Починок, Олег Бунт, Іван Стецюк). Вони ще дотичні до біатлону, допомагають в міру можливостей. А з чинних тренерів є дві сім’ї — Ірина і Олег Меркушини, Тетяна і Назар Бурики, а також тренер Копичинецької філії Людмила Сагайдак.

— Після завершення сезону плануємо влаштувати зустріч з нашими провідними спортсменами, які досягли певних висот на чемпіонатах світу, першості України, — розповів Віктор Щур. — Серед них – Віктор Манзин, Олександра Медоєва, Олександра Меркушина, Руслан Бригадир, Олександра Усенко. Вони — члени збірної команди України, які цьогоріч брали участь в юніорських першостях Європи та інших міжнародних і всеукраїнських змаганнях.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

У рамках виконання плану капітальних інвестицій на 2024 рік «Контінентал Фармерз Груп» оновлює свій парк сільськогосподарської та спецтехніки...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 18:43


Слідчі повідомили про підозру чоловіку, який ошукував громадян під приводом пожертв на лікування дітей та реабілітацію українських військових...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:40


Пильність поліцейського офіцера Білецької громади допомогла запобігти біді - на автодорозі він помітив водія, який рухався з порушеннями правил дорожнього руху...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:01


Понад 400 балаклав передала з Італії українським воїнам на фронт Марія Дурняк із Теребовлянщини...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 18:29


Тарас Голуб із села Горинка Кременецької громади отримав відзнаку «Золотий хрест» від Головнокомандувача ЗСУ...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 19:31



Теми дня
18 Березня
17 Березня
16 Березня
15 Березня