Четвер, 25 квітня 2024
• Загорілось авто — водій загинув… Трагедія на Тернопільщині • Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» • Мінливий квітень: коли в Україну повернеться тепло? • 9000 доларів за те, щоб «швидко перебігти кордон» • “Батько загиблого Героя несе хрест іншого Героя”. На Тернопільщині попрощалися із захисником • У Тернополі у парку “Сопільче” провели змагання зі спортивного орієнтування • Тернополянин оплатив оренду квартири… шахраєві • Міський голова Тернополя від себе передав допомогу на фронт • На Тернопільщині є майже сотня вільних вакансій для лікарів • Біля Тернополя намагались застрелити кримінального авторитета • На війні загинув 22-річний захисник Денис Каразія із Кременеччини • У чоловіків із Чортківщини виявили незаконні зброю і набої • У Тернополі двоє підлітків отруїлися алкоголем • Юні волонтери з Шумщини допомагають ЗСУ • Зупинив суддю і поплатився посадою. Патрульного з Тернополя звільнили за перевищення службових обов’язків • Знайшли мертвою на полі. Прикрий випадок на Тернопільщині • Троє посадовців із Тернопільщини заподіяли збитків на 26 мільйонів гривень • У Тернополі засуджено трьох депутатів російської держдуми • Військовий з Тернополя Дмитро Линва два роки бореться з онкологією • «У наш офіс в Харкові прилетіла російська ракета…»
Дім, в якому музика живе

Автор: Опубліковано: 8 Квітня о 12:00 242


Тернопільській музичній школі №1 ім. В.Барвінського — 90!.


«Віолончель — це душа людини, фортепіано — мозок, скрипка — відчуття, емоції, а бандура — народність, ментальність…» Ці непохитні істини ось уже дев’ять десятиліть прищеплюють маленьким талантам у Тернопільській дитячій музичній школі №1 — культурному осередку у самому центрі Тернополя. Саме тут, на старовинній вулиці Камінній, що потопає у зелені, у невеличкому будинку щодня і щовечора лунає музика. Саме тут розмістилася Тернопільська музична школа №1— духовний острівець, який збирає у себе найкращі юні таланти нашого міста.

90-ліття музики в Тернополі

«Музика виховує людину, лікує, навчає і мимоволі стає духовним сенсом життя», — переконана директор школи Ніна Яворська. У розмові з Ніною Іванівною, котра очолює школу з 2018 року, намагаємося з’ясувати, у чому незвичайність, самобутність цього навчального закладу, в якому і викладачі, і діти сковані єдиним ланцюгом любові до музики…

— Перш за все, — каже пані Ніна, — ми пишаємося тим, що заклад — найдавніша музична школа Тернополя, а ще — що наш «дім, у якому музика живе» (причому, ось уже дев’ять десятиліть!), уже шість років як носить ім’я нашого земляка, видатного композитора і піаніста Василя Барвінського. Саме його зусиллями у далекому 1929 році у Тернополі заснували філію вищого музичного інституту ім. Лисенка, який через 10 років став дитячою музичною школою №1.

Ніна Яворська (у центрі) та колектив школи.

У відомого піаніста і композитора, уродженця Тернопільщини Василя Барвінського — складна і нелегка доля. У часи сталінських репресій митець 10 років провів у ГУЛАГу, у  в’язниці його примусили підписати документ: «Дозволяю знищити мої рукописи»… Його ім’я було вилучене з української музичної спадщини, і після повернення із заслання музикант зібрав усі свої сили для того, аби по пам’яті відновити спалені рукописи… Нині творчу спадщину Василя Барвінського знову піднесено на належну висоту. Не один рік ми добивалися цього омріяного подарунка, і нині гордо носимо ім’я  Василя Барвінського.

«Музичного цвіту» — по всьому світу

Престиж закладу прийнято оцінювати за його видатними випускниками. Тернопільській музичній школі №1 є чим похвалитися: за дев’ять десятків років свого творчого життя вона підготувала понад шість тисяч випускників — визнані музиканти і композитори, диригенти і педагоги…

— Недаремно наших випускників-музикантів так високо цінують у світі, — зазначає пані Ніна. —  Серед них такі відомі митці, титуловані преміями міжнародних конкурсів — заслужена артистка України, професор Львівської Національної музичної академії ім. М.Лисенка Оксана Рапіта, відомий композитор, заслужений діяч мистецтв, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Ігор Поклад,  скрипаль-віртуоз, лауреат міжнародних конкурсів, нині — артист Віденської філармонії  Сергій Болотний, знаний скрипковий майстер, який закінчив інститут Страдіварі в Італії (м. Кремона) Олександр Матвійчук (до слова, наш земляк — єдиний українець, який закінчив цей навчальний заклад). А як не згадати про артистів Президентського оркестру України,  знаменитих виконавців на трубі — братів Ярослава і Юрія Нищот, відому  скрипальку, солістку Національної філармонії України Ольгу Рівняк, знаменитого цимбаліста, лауреата Всеукраїнських конкурсів Ігоря Брухаля… Чимало випускників школи нині причащають високими музичними нотами слухачів у Америці, Австрії, Італії, Німеччині, Англії… Усі вони пам’ятають і люблять свою школу, і повертаються до неї, щоб відсвяткувати разом і згадати приємні моменти шкільної науки. Не хочу розкривати усіх «карт» наперед, але багато хто з наших «зіркових» випускників приїдуть до нас на наш ювілейний концерт.

Привітати навчальний заклад із ювілеєм учні та випускники школи, а також їх наставники вирішили найприйнятнішим для них способом — вкотре зачарувавши глядачів своїми вміннями. Творчий звіт-концерт з нагоди ювілею школи —  «Музика запалює серця» — відбудеться 17 травня в обласному драмтеатрі.  Повірте, наші концертні номери зможуть задовольнити навіть найвибагливіший музичний смак!

Готують і виконавців, і слухачів

90 років — вік поважний. Він передбачає наявність сформованих традицій викладання музики, навчання професійних музикантів. Незвичайною нашу школу роблять і педагоги, левова частка з яких (44 із 102-ох) — колишні її випускники. Так, перш ніж здобути вищу освіту, понад 50 відсотків педагогів нинішнього складу закінчили нашу школу. І це дає можливість створити атмосферу майже сімейну, яка сприяє успішному навчанню.

Музична школа №1 має досить широкий діапазон навчання. У ній є різні відділи: фортепіанний, народних інструментів, струнно-смичковий, духових та ударних інструментів, вокально-хоровий, музично-теоретичних дисциплін та відділ загального інструмента. Творчо працюють вчительські колективи:  хор викладачів «Аніма», інструментальне тріо «Ф’южн», естрадний ансамбль, фортепіанні дует, тріо, квартет… У школі успішно працюють симфонічний та  духовий оркестри, а також оркестр народних інструментів, два хори — учнів старших та молодших класів. Музичну палітру органічно доповнюють і різноманітні ансамблі — скрипалів, бандуристів, гітаристів, ансамбль народної музики та фольклорний ансамбль. Адже для багатьох це дуже непросто — вийти й зіграти перед залом, а у колективі знаходять можливість творчої реалізації всі учні. Навчання в музичній школі виховує працелюбність, вміння організуватися і раціонально розподілити час. Адже наші вихованці мають обмаль вільного часу через подвійне навантаження. Практично всі вони успішні й у музичній, і в загальноосвітній школі.  Тішить і те, що кількість бажаючих навчатися у школі щороку тільки збільшується: нині у нас навчаються 615 учнів. Буває, що дідусі та бабусі, котрі у нас навчалися, приводять уже за руку своїх онуків і навіть правнуків у наше царство музики!

Крім майбутніх музикантів, ми готуємо освічених слухачів. Навіть якщо не всі можуть реалізувати себе як виконавці, то розуміти музику повинні всі.  Ми відроджуємо той культурний прошарок, який завжди був присутній і відрізняв Тернопіль від інших міст. Музична школа прищеплює смак до мистецтва, пробуджує творче начало, потрібне в будь-якій діяльності. І це також наша важлива місія. Адже не важливо, хто ким став, головне, що в душах і серцях випускників нашої школи є місце добру, розумінню і любові до справжньої, гарної музики.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

У ніч з 24 на 25 квітня на лінію "102" надійшло повідомлення від чергового служби надзвичайних ситуацій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 17:02


Діарея — різновид порушень в роботі шлунково-кишкового тракту, який негативно впливає на самопочуття та повноту життя людини. Цей розлад не лише доставляє масу неприємних відчуттів, але й може призвести до зневоднення організму та збою всмоктувальних процесів кишківника...


Рубрика: Опубліковано: о 15:25


На 74-му році життя 24 квітня зупинилося серце футболіста та тренера Леоніда Миколайовича Іщука...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 13:47


В Україні кілька днів дощить, а температура у багатьох областях нагадує більш осінню, аніж весняну...


Рубрика: , Опубліковано: о 23:46


Отримали 9000 доларів за «швидко перебігти кордон» - за організацію незаконного переправлення "ухилянта" через кордон на Тернопільщині судитимуть двох осіб...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:00



Теми дня
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
22 Квітня