Неділя, 04 червня 2023
• Учні та вчителі ліцею на Тернопільщині купили позашляховик для захисників • У парку Тараса Шевченка відбудеться Всеукраїнська акція «Голоси дітей» • Труп лежав 18 місяців. На закинутій тракторній бригаді на Тернопільщині виявили останки чоловіка • Оголосили підозру «народному меру Тернополя» • Професорка ЗУНУ отримала нагороду імені Івана Виговського у Польщі • Три медалі здобули тернополяни на Чемпіонаті України з карате • «Життя заради мрії». Вдова Героя з Тернополя продовжує сімейну справу • Передали дрони військовим, вручили нагороди та розглянули низку питань: у ЗУНУ відбулося засідання Вченої ради • У Тернополі презентували книгу, яку написали… учні початкових класів • Пропонував 150 євро, щоб зам’яти “п’яну” їзду • Меморіальні дошки трьом Героям: у селі на Тернопільщині вшанували загиблих захисників • Смертельна аварія на Бережанщині • Тернопільські дітлахи продавали смаколики, щоб зібрати кошти для військових • «Контінентал» завершив весняну посівну й посадку картоплі • 40 лабораторій просто неба: у Тернополі відбулися Наукові пікніки • З 1 червня проїзд на маршрутах до садівничих товариств буде безкоштовний для власників пільгової «Соціальної карти тернополянина» • Вишиванка Бандери личить Залужному • На обійсті — 91 січкарня! • У Зарваниці відбулася всеукраїнська проща Марійських і Вівтарних дружин • Проборство, яке вмістило століття
5 рецептів пікантних заготовок зі слив

Опубліковано: 20 Вересня о 10:00 454


Смачні мариновані сливи – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.


Такі сливи можуть бути складовою різних салатів, м’ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для десертів та пирогів.
Для приготування маринованих слив найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи без стерилізації
1,5 кг синіх слив, 2 ч. л. солі,
170 г цукру, 80 мл оцту, 4 лаврові листочки, 6 шт. гвоздики, 6 горошин духмяного перцю, 4 горошини чорного перцю, 300 мл води.
Сливи вимити, обірвати «хвостики». Кожну із них проколоти дерев’яною паличкою. На дно стерилізованих слоїків покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, кілька лаврових листочків і наповнити сливами «по плічка». Залити окропом, накрити прокип’яченими кришками, залишити на 15 хвилин. Злити воду зі слив, додати до неї сіль, цукор та оцет. Закип’ятити. Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
3 кг слив, 2 л води, 750 г цукру, 200 мл оцту 9%, 2 горошини духмяного перцю, 2 лаврові листочки, 0,25 ч. л. меленої кориці.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди в декількох місцях, щоб вони краще промаринувалися. Слоїки попередньо простерилізувати на парі або в духовці. Розкласти в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння. Додати до слив спеції й залити їх сиропом. Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.

Аджика зі слив
2 кг слив, 200 г часнику, 200 г цукру, 3-4 червоні гострі перчини, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. солі.
Простерилізувати будь-яким способом слоїки і кришки.
Сливи добре промити, очистити від кісточок. Гіркий перець помити, відрізати хвостики. (Кількістю гострого перцю можна регулювати гостроту аджики). Очистити часник. Пропустити через м’ясорубку сливи, часник і гострий перець.
Додати цукор, томатну пасту і сіль. Добре все перемішати і поставити на вогонь. Варити аджику зі слив протягом 20 хвилин, постійно помішуючи.
Готову аджику розкласти в стерилізовані слоїки і закатати. Перевернути слоїчки догори дном, закутати в теплу ковдру до повного охолодження.

Домашній соус «Ткемалі»
Сливoвий coуc просто ідеально підходить до м’ясних та рибних страв або просто для бутербродів. Одним із найпопулярніших є, безсумнівно, грузинський «Ткемалі». Щоб приготувати його вдома, потрібно:
1 кг слив, 20 г зелені кропу, 20 г зелені петрушки, 1 головка часнику, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст. л. сушеної м’яти, 0,25 ч. л. перцю чилі меленого, 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л.солі.
Тушкувати сливи до м’якості. Дрібно нарізати часник (можна пропустити через часникодавку). Дрібно посікти зелень. Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкірок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м’яту. Поставити на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин.
Соус «Сацебелі»
2 кг слив, 200 г волоських горіхів, 100 г часнику, 50 г перцю чилі, 20 г каррі, 2 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру.
Сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Почистити часник, а також очистити від насіння перець чилі. Сливи, часник, перець та волоські горіхи пропустити через м’ясорубку. Перекласти пюре в каструлю. Додати сіль, цукор, каррі та чорний мелений перець. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння, після чого варити суміш пів години. Розкласти гарячий соус у попередньо простерилізовані слоїки, закатати такими ж стерильними кришками. Дати слоїкам охолонути, потім забрати на зберігання в прохолодне місце.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Автомобіль "Jeep Cherokee" придбали учні та вчителі Збаразького ліцею для українських захисників...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:44


4 червня у парку Тараса Шевченка відбудеться Всеукраїнська акція «Голоси дітей»...


Рубрика: , Опубліковано: о 19:25


Тіло невідомого чоловіка виявили у закинутій будівлі на Кременеччині...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:19


Зловмисником виявився 46-річний тернополянин, «послідовник» колаборанта Стремоусова та сепаратиста Балахніна...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:23


Докторка економічних наук, професорка Західноукраїнського національного університету Віта Семанюк отримала почесну нагороду імені Івана Виговського...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:00



Теми дня
3 Червня
2 Червня
31 Травня