Середа, 28 жовтня 2020
• COVID-19 на Тернопільщині: 213 випадків зараження за добу, один – летальний • Обірвалося життя медсестри обласного онкодиспансеру Степанії Кушнір • У Байківцях вчаділи троє людей • Дані обласної ТВК: на Тернопіллі проголосували майже 357 тисяч виборців, що складає 45% • У Тернополі вибори виграли Сергій Надал і «Свобода» • 103 виборчі дільниці відкрилися для голосування на території Тернопільської громади • Тернопільський теплохід «Герой Танцоров» після ремонту уже на плаву • У Біблійному саду у Тернополі відкрили унікальну скульптурну композицію «Вознесіння Господнє» • Як голосувати на місцевих виборах’2020 • Краса… із колючками! • Юрій Дзюбан: «Від нашого вибору залежить, чи буде розвиватися наша Громада!» • Роман Сасанчин: життя після «Голосу…» • Коронавірус забрав життя Галини Слюзар • Квартири – для Героїв! • У Підволочиському районі чоловік сапою проламав дружині череп • Побороли коронавірус – готуються до 65-річчя шлюбу! • Класичний університет Тернополя взяв участь у Всеукраїнському проєкті «Озеленення України» • Тернопільський ЦНАП видасть паспорти до виборів (графік) • Двоє дітей постраждали в аваріях на Тернопільщині • Освятили новий храм Покладення Ризи Пресвятої Богородиці УГКЦ
5 рецептів пікантних заготовок зі слив

Опубліковано: 20 Вересня о 10:00 134


Смачні мариновані сливи – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.


Такі сливи можуть бути складовою різних салатів, м’ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для десертів та пирогів.
Для приготування маринованих слив найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи без стерилізації
1,5 кг синіх слив, 2 ч. л. солі,
170 г цукру, 80 мл оцту, 4 лаврові листочки, 6 шт. гвоздики, 6 горошин духмяного перцю, 4 горошини чорного перцю, 300 мл води.
Сливи вимити, обірвати «хвостики». Кожну із них проколоти дерев’яною паличкою. На дно стерилізованих слоїків покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, кілька лаврових листочків і наповнити сливами «по плічка». Залити окропом, накрити прокип’яченими кришками, залишити на 15 хвилин. Злити воду зі слив, додати до неї сіль, цукор та оцет. Закип’ятити. Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
3 кг слив, 2 л води, 750 г цукру, 200 мл оцту 9%, 2 горошини духмяного перцю, 2 лаврові листочки, 0,25 ч. л. меленої кориці.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди в декількох місцях, щоб вони краще промаринувалися. Слоїки попередньо простерилізувати на парі або в духовці. Розкласти в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння. Додати до слив спеції й залити їх сиропом. Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.

Аджика зі слив
2 кг слив, 200 г часнику, 200 г цукру, 3-4 червоні гострі перчини, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. солі.
Простерилізувати будь-яким способом слоїки і кришки.
Сливи добре промити, очистити від кісточок. Гіркий перець помити, відрізати хвостики. (Кількістю гострого перцю можна регулювати гостроту аджики). Очистити часник. Пропустити через м’ясорубку сливи, часник і гострий перець.
Додати цукор, томатну пасту і сіль. Добре все перемішати і поставити на вогонь. Варити аджику зі слив протягом 20 хвилин, постійно помішуючи.
Готову аджику розкласти в стерилізовані слоїки і закатати. Перевернути слоїчки догори дном, закутати в теплу ковдру до повного охолодження.

Домашній соус «Ткемалі»
Сливoвий coуc просто ідеально підходить до м’ясних та рибних страв або просто для бутербродів. Одним із найпопулярніших є, безсумнівно, грузинський «Ткемалі». Щоб приготувати його вдома, потрібно:
1 кг слив, 20 г зелені кропу, 20 г зелені петрушки, 1 головка часнику, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст. л. сушеної м’яти, 0,25 ч. л. перцю чилі меленого, 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л.солі.
Тушкувати сливи до м’якості. Дрібно нарізати часник (можна пропустити через часникодавку). Дрібно посікти зелень. Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкірок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м’яту. Поставити на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин.
Соус «Сацебелі»
2 кг слив, 200 г волоських горіхів, 100 г часнику, 50 г перцю чилі, 20 г каррі, 2 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру.
Сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Почистити часник, а також очистити від насіння перець чилі. Сливи, часник, перець та волоські горіхи пропустити через м’ясорубку. Перекласти пюре в каструлю. Додати сіль, цукор, каррі та чорний мелений перець. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння, після чого варити суміш пів години. Розкласти гарячий соус у попередньо простерилізовані слоїки, закатати такими ж стерильними кришками. Дати слоїкам охолонути, потім забрати на зберігання в прохолодне місце.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Станом на 26 жовтня 2020 року в Тернопільській області за результатами досліджень методом ПЛР – у 19258 випадках діагноз лабораторно підтверджений (17905 випадків – дорослі, 1353 випадки – діти), з них 241 летальних (1 випадок житель сусідньої області). Видужала 14241 особа...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:20


16 жовтня 2020 року передчасно пішла із життя, молодша медична сестра ІІ хірургічного відділення КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» Тернопільської обласної ради
КУШНІР СТЕПАНІЯ ЙОСИПІВНА...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:01


23 жовтня, о 19:10, рятувальники отримали дзвінок від працівників поліції, що в селі Байківці Тернопільського району по вулиці Січових Стрільців, у одноповерховому приватному житловому будинку, ймовірно внаслідок отруєння природнім газом, загинуло 3 особи...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:57


Понад 20% набирає партія «Європейська Солідарність»...


Рубрика: , Опубліковано: о 22:15



Теми дня
26 Жовтня
25 Жовтня
24 Жовтня
23 Жовтня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео