Субота, 04 квітня 2020
• Святослав Вакарчук втратив батька • Головний санітарний лікар України відвідав Тернопільщину • Учасник АТО Михайло Усар залишився сам із шістьма дітьми • На в’їздах в Тернопіль облаштовують контрольно-пропускні пункти • У лікарнях Тернополя перебуває 20 хворих на COVID-19 • Ліки від малярії, ВІЛ і артриту. Чим лікуватимуть українців від коронавірусу? • Від коронавірусу померла жителька Козови • Вчені показали вплив Covid-19 на легені • Поліцейські розшукують 19-річного тернополянина • Як Тернопіль бореться з Covid-19? • Вимагали 200 тисяч гривень і погрожували розправою… • Уряд посилює карантин і вводить нові обмеження • У Тернополі підтвердили новий випадок СОVID-19 • «Матері дякували їй за дітей, а чоловіки – за дружин» • Спалах пневмоній на Тернопільщині триває ще з січня. Як область бореться з епідемією? • МОЗ дозволило поновити роботу торгівельних ринків • Козівські медики заявили, що неготові лікувати хворих на коронавірус • У Тернопільських лікарнях зростає кількість хворих на COVID-19 • За порушення карантину заплатять по 17 тисяч гривень • У голови Монастириської міської ради діагностували COVID-19
«А у курені козацькім буде м’ясо по-чумацьки… Проведемо файно час!»

Автор: Опубліковано: 27 Липня о 10:30 148


Розпочалося ж усе з того, що вісім років тому Володимир Гоменюк, військовий пенсіонер, вирішив спробувати свої сили у власній справі.


 

 

Вас господарі зустрінуть
З Володимиром Ірина.
Тут наливочка для Вас,
А у курені козацькім
Буде м’ясо по-чумацьки.
Проведемо файно час.
(з гімну відпочинково-розважального комплексу «Чумацький шлях»)

 

 

Тут, за кілька кілометрів від Тернополя, пахне… Карпатами. А ще затишком, спокоєм і неймовірно смачними стравами зі справжньої печі. Саме таку піч зі свого дитинства із солодким щемом пригадує господар цього привітного закладу — відпочинково-розважального комплексу «Чумацький шлях» — Володимир Гоменюк.

Більшість страв "Чумацького шляху" — зі справжньої печі.
Більшість страв “Чумацького шляху” —
зі справжньої печі.

— З шести місяців до шести років я ріс у бабці на печі. Нині таку піч має наш «Чумацький шлях», — усміхаючись, пан Володимир відчиняє заслінку, звідки виривається ще теплий пічний дух і приємно лоскоче ніздрі — нещодавно з печі вийняли смачнючий хліб. — Я давно мріяв її мати. Завдяки майстру з Бережан, якого, до речі, відшукав зовсім випадково — через інтернет, моя мрія стала реальністю. І ось уже рік більшість наших страв готується у печі.

Розпочалося ж усе з того, що вісім років тому Володимир Гоменюк, військовий пенсіонер, вирішив спробувати свої сили у власній справі. Документи на заклад «Чумацький шлях», що тоді, до слова, працював зовсім в іншій сфері, придбав у попередніх власників і потроху почав розвивати свій бізнес. Чому саме ресторанний?

— Коли ми з друзями виїжджали кудись відпочивати, завжди приготування юшки, шурпи було за мною, — зізнається Володимир Гоменюк. — А без моєї бабці, яка прожила 94 роки, у Старій Синяві на Хмельниччині не відбулися жодні хрестини, весілля чи поминки. Тепер мою маму, якій уже, дякувати Богу, понад 87 років, і яка вже просто фізично не може багато готувати, все одно запрошують за господиню і вона керує на кухні. І в мами, і в бабці «підпільна» кличка в селі — баба-варилиха.

Найперше, з чого розпочався комплекс «Чумацький шлях» — «Весільна хата». Це такий собі осучаснений «шалаш», виготовлений з дерева і заповнений усіма атрибутами, необхідними для справжнього українського весілля.

— Ідея цієї хати — моя, все «начиння» — і картини, і декор — дружини й доньки. Всі картини у «Весільній хаті» та в інших наших садибах малювала дружина Ірина, — з гордістю каже пан Володимир, — їй хист передався від батька, який також дуже гарно малював.

«Весільна хата» вміщує 180 осіб, за столами можна розмістити й 200, але тоді доведеться гуляти тільки надворі, що для теплої пори особливо актуально і, погодьтеся, дуже автентично — ну точнісінько  колишнє справжнє щире українське весілля без штучного гламуру і непотрібного пафосу. Музика, звичайно, жива і лунають виключно українські пісні, причому не повторюючись, хіба що на замовлення.

Неподалік «Весільної хати» — хатинка для молодят, які можуть залишитися тут після весілля, або ж просто для пари, котра хоче втекти від міського гуркоту і провести вихідні у цих Карпатах на краю Тернополя. Хатинка ця справді виготовлена з карпатського дерева, то пахне, немов у верховинській садибі.

Після «Весільної хати» пан Володимир збудував «Козацький курінь», облаштував будиночок для сімейного відпочинку і святкування дитячих днів народження, а згодом з’явилися нові ідеї.

— Якось прийшли до нас молоді жінки з проханням організувати випускний вечір для дітей, — пригадує пан Володимир. — Думаю, який випускний? Вони ж самі нещодавно були випускницями. З’ясувалося, що для четвертого класу, тепер і такі влаштовують,  — усміхається чоловік. — Ми приготувалися, приїжджає автобус, відчиняються двоє дверей і, як у мультику, вивалюється купа дітей! Як рвонули вони по території! Я так хвилювався, щоб десь до мангала не полізли і щось собі не приробили. А потім у мене народилася нова ідея: зробити майданчик для дітей і зоокуточок. На жаль, нині діти сидять цілими днями у «ящиках» і нічого не бачать… Я навіть не підозрював, що у Тернополі є діти, які ніколи не бачили живого кролика або курки. Тож дітям у нашому зоокуточку дуже цікаво.

Втім, не тільки діти, а й дорослі з цікавістю заходять у зоокуточок комплексу «Чумацький шлях»: тут є кролики різних порід, куріпки, цесарки, багато голубів, вівці і кізонька. Володимир Гоменюк розповідає, що хотів тримати у зоокутку й білочок, навіть облаштував для них вольєр, але з’ясувалося, що білки у неволі жити не хочуть, максимум — півроку. Тож у вольєрі для білочок нині живуть куріпки, які там дуже добре освоїлися: вони несуть яєчка, що входять у страви меню «Чумацького шляху».

Ні піци, ні всіляких бургерів у тутешньому меню навіть не шукайте.

— Для мене ці страви — як червона ганчірка для бугая, — сміється пан Володимир, — я їх не сприймаю. Наче все, що було у холодильнику зі вчора, скинули в одну купу і подали. Ось борщ із печі — оце я розумію. Така страва не тільки смачна, а й надзвичайно корисна.

— На які страви приїжджають спеціально у «Чумацький шлях»? На карасі до нас їдуть, на вареники, на гуляш, м’ясо по-чумацьки, деруни за спеціальним рецептом Володимира, — додає господиня закладу пані Ірина. — Люди нині замовляють домашні страви, жодної екзотики, всіляких фаршированих ананасів не хочуть, то вже в минулому. Шматок м’яса, голубці з печі — що може бути смачніше й корисніше?

Меню «Чумацького шляху» — величезне, воно вміщує близько сотні найрізноманітніших страв української домашньої кухні, більшість з яких — власна розробка закладу. До речі, кілька років тому гостювала тут одна пані, якщо можна її так назвати, смакувала стравами і хвалила їх, розпитувала рецепти. Яким же було здивування власників, коли вони невдовзі побачили в одному з популярних кулінарних журналів свій рецепт, але за авторством тієї «пані»! Після того випадку вони діляться з відвідувачами своїми кулінарними таємницями не надто охоче, але для читачів «НОВОЇ…» зробили виняток. Тож коли завітаєте у «Чумацький шлях» — обов’язково подякуйте Володимиру та Ірині за це!


Рецепти від відпочинково-розважального комплексу «Чумацький шлях»

Cum shljax (43) copy

М’ясні колобки

120 г філе курки, півцибулини, 1 скибка батона, намочена в молоці, 20 г масла, 20 г твердого сиру, панірувальні сухарі, кріп.

Філе курки, цибулю, батон перемолоти. Додати сіль та перець. Фарш розділити на дві частини. З кожної частини сформувати кульку, в середину якої покласти масло, сир та кріп. Обкачати кульки в панірувальних сухарях і обсмажувати у великій кількості олії. Подавати на листі салату.

Крученик з овочами

100 г телятини, 30 г моркви, 30 г цибулі, борошно, яйце.

Телятину відбити. Всередину покласти тушковану моркву з цибулею та загорнути. Обсмажити крученик у клярі (борошно, яйце). Подавати на листі салату, розрізавши навпіл.

Салат «Солом’яна стріха»

50 г вареного філе курки, 30 г маринованих шампіньйонів, 1 варене яйце, 25 г твердого сиру, 10 г цибулі, 15 г картоплі смаженої (соломкою), 30 г соусу «Папрік», 5 г соєвого соусу.

Філе курки, шампіньйони, цибулю нарізати соломкою. Сир і яйце натерти на тертці. Скласти шарами: цибуля, яйце, курка, шампіньйони, сир. Полити соусом (соус «Папрік», соєвий соус). Зверху викласти смажену картоплю.


Відпочинково-розважальний комплекс «Чумацький шлях»: Тернопільський район, с. Підгороднє, вул. Бережанська, 49А.

facebook: Чумацький Шлях
e-mail: chumakway@mail.ru
+380 352 55-03-55,
+380 96 419-34-95,
+380 50 377-64-41.

 


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Пішов із життя ексміністр освіти України (2007-2011рр.), вчений, доктор фізико-математичних наук Іван Вакарчук ...


Опубліковано: о 15:22


Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив про деталі свого візиту на Тернопільщину. А також розповів, чому не відвідав Монастирищину...


Опубліковано: о 15:00


Місяць тому багатодітна сім’я Усарів із Ланівців втратила матір. Сиротами залишилися шестеро дітей....


Автор: Рубрика: , , , Опубліковано: о 13:15


На контрольно-пропускних пунктах будуть проводити температурний скринінг для водіїв та пасажирів, надаватимуть поради, а також (при необхідності) спрямовуватимуть до лікарні...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:33


У Тернопільських лікарнях - 20 хворих на коронавірус. Ще двоє знаходяться на амбулаторному лікуванні. На самоізоляції перебувають 449 тернополян...


Рубрика: Опубліковано: о 14:00



Теми дня
4 Квітня
3 Квітня
2 Квітня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео