Середа, 22 листопада 2017
• Більше року триває боротьба за крісло директора Бучацького районного будинку культури • «Учасникам АТО пропонують найгірші ділянки…» • Люди просять захисту від земельних рейдерів • Lama пояснила феномен своєї молодості • Андрій Шевченко: «Ніколи не замислювався про долю Філімонова після мого гола у ворота збірної Росії. Це його особисте…» • У Тернополі встановили додаткове освітлення на 50-ти пішохідних переходах • Квіти на узбіччі доріг • Кіно, яке змушує думати… • «Ходить гарбуз»… по Тернополю! • Оголошено переможців «Громадського бюджету Тернополя’2018» • Консультує міністр юстиції Павло Петренко. Як отримати землю учаснику АТО? • Сергій Надал: «Тернопільські пенсіонери повинні завжди відчувати турботу та соціальну підтримку міста» • Виповнюється 100 років відновлення УАПЦ • Шушен — Мекка передсезонного біатлону • Медреформа по-тернопільськи: з електронною базою і без раптових рішень • «Ми не мали їхати з цим таксистом…» • Вшануймо пам’ять про українських Героїв! • Наталю досі не поховали… • У Києві визнали, що загальноукраїнською альтернативою дорогому газу є дешева та екологічно чиста енергія • Андрій Лучанко: «Я не прагну слави будь-якою ціною…»
Бандурки в льосі? Перезимуємо!

Опубліковано: 11 Листопада о 12:0042



Можете вірити чи не вірити, але кажуть, що то лемки привезли бандурки в Україну.


Колумб тільки вийшов на берег своєї «Індії», аж тут йому назустріч двійко лемків з мішками на плечах. Вони, на відміну від мореплавця, знали, що то – не Індія, а «Гамерика», і що саме тут можна узяти добрі бандурки. Відтоді картопелька (бандурки, компери – по-лемківськи) росте на нашій землі і шанується в лемківській кухні.

Бабка з тертими бандурками

1 кг картоплі, 2 столові ложки борошна, 2 яйця, сіль, перець.

Картоплю (бандурки) почистити, потерти на грубій тертці, потім масу трохи відтиснути через марлю, щоб не була рідка. Додати борошно, яйця, перемішати, посолити, поперчити, вилити на пательню середнього розміру. Готувати на найменшому вогні. Коли знизу бабка присмажиться, перекинути в іншу пательню верхнім, сируватим ще боком донизу, і смажити аж до готовності.

Галушки з капустою

5-6 картоплин потерти на тертці, через марлю відтиснути сік, а крохмаль, що утворився, додати до картопляної маси. Додати також трохи борошна й посолити. Збити до маси одне яйце. Вимішати. Окремо нашаткувати свіжу капусту, відварити в підсоленій воді, відцідити. Коли в каструлі закипить підсолена вода, набирати чайною ложкою картопляну масу й кидати на окріп. Варити приблизно 10 хвилин. Потім промити в друшляку і з’єднати з капустою. На маслі підсмажити три посічені цибулини. Засмажку додати до страви і перемішати.

Дзятки

3-4 варені картоплини, 1 яйце, кілька столових ложок борошна, сіль.

Варену картоплю потерти на тертці, додати яйце, сіль і, додаючи потрохи борошно, замісити тісто, як на вареники. Розділити на частинки, викачати валики завтовшки 2-3 см, легенько розплескати їх рукою і порізати на шматочки шириною з палець. Варити у підсоленому окропі. Їсти з розігрітим маслом, підсмаженою цибулею. Дуже смачні такі дзятки-палюшки, посипані сиром або бринзою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

— Пропрацювавши 27 років у культурі району, я бачила різне, але нинішній «дебілізм» і «шариковщину» від наших «культурних» начальників годі терпіти, — каже Валентина Йосипівна...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00


Через брак вільних земель у багатьох селах області існує проблема із виділенням ділянок учасникам АТО...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Благають про допомогу власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території Бережівскої  та Сапанівської сільської ради Кременецького району Тернопільської області...


Рубрика: Опубліковано: о 15:10


Красі і молодості співачки Lama можна тільки позаздрити — в 41 рік Наталя Дзеньків на вигляд значно молодша за свій вік...


Рубрика: , Опубліковано: о 18:00


Днями інтернет-портал football24.ua взяв детальне інтерв’ю у нового старого тренера, фрагменти якого ми пропонуємо нині до вашої уваги...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:00



Теми дня
22 Листопада
21 Листопада
19 Листопада
18 Листопада
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео