Понеділок, 10 грудня 2018
• У Тернополі репрезентували проект «Виклик долі»: про людей, які не здалися і стали прикладом для інших • «Мрія» попрощалася з боргами і знайшла нового інвестора • «Карта тернополянина» – це пільги на проїзд у транспорті і знижки в торговельних мережах Тернополя • Як Ляшко під російський шансон танцював • Уайлдер зберіг титул, але… • Жива історія воїнів УПА з Бережанщини стане фільмом • Рік Модрича • Невтомний трудівник футбольного поля (пам’яті Віктора Матвієнка) • На зарплату медикам та освітянам області — понад 60 млн. грн. • Спасибі за добро! • Порошенко здобуває автокефалію для України • Коли шиття до пуття • Сергій Надал: «Те, якою буде Україна, залежить від кожного з нас» • Не стало легендарного капітана Тараса Парія • Суддю Стадника нарешті погнали! На черзі — Марія… • Тернополяни побачили «Війну з перших днів» • У Києві для іногородніх запроваджують плату за навчання в садках і школах. У Тернополі цю проблему успішно вирішують • «Для мене честь бути тут з бійцями нашої артбригади» • Два роки невідомості • Олександр Гвоздик здобув титул чемпіона світу за версією WBC у напівважкій вазі
Бандурки в льосі? Перезимуємо!

Опубліковано: 11 Листопада о 12:00 76


Можете вірити чи не вірити, але кажуть, що то лемки привезли бандурки в Україну.


Колумб тільки вийшов на берег своєї «Індії», аж тут йому назустріч двійко лемків з мішками на плечах. Вони, на відміну від мореплавця, знали, що то – не Індія, а «Гамерика», і що саме тут можна узяти добрі бандурки. Відтоді картопелька (бандурки, компери – по-лемківськи) росте на нашій землі і шанується в лемківській кухні.

Бабка з тертими бандурками

1 кг картоплі, 2 столові ложки борошна, 2 яйця, сіль, перець.

Картоплю (бандурки) почистити, потерти на грубій тертці, потім масу трохи відтиснути через марлю, щоб не була рідка. Додати борошно, яйця, перемішати, посолити, поперчити, вилити на пательню середнього розміру. Готувати на найменшому вогні. Коли знизу бабка присмажиться, перекинути в іншу пательню верхнім, сируватим ще боком донизу, і смажити аж до готовності.

Галушки з капустою

5-6 картоплин потерти на тертці, через марлю відтиснути сік, а крохмаль, що утворився, додати до картопляної маси. Додати також трохи борошна й посолити. Збити до маси одне яйце. Вимішати. Окремо нашаткувати свіжу капусту, відварити в підсоленій воді, відцідити. Коли в каструлі закипить підсолена вода, набирати чайною ложкою картопляну масу й кидати на окріп. Варити приблизно 10 хвилин. Потім промити в друшляку і з’єднати з капустою. На маслі підсмажити три посічені цибулини. Засмажку додати до страви і перемішати.

Дзятки

3-4 варені картоплини, 1 яйце, кілька столових ложок борошна, сіль.

Варену картоплю потерти на тертці, додати яйце, сіль і, додаючи потрохи борошно, замісити тісто, як на вареники. Розділити на частинки, викачати валики завтовшки 2-3 см, легенько розплескати їх рукою і порізати на шматочки шириною з палець. Варити у підсоленому окропі. Їсти з розігрітим маслом, підсмаженою цибулею. Дуже смачні такі дзятки-палюшки, посипані сиром або бринзою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Кожна історія в книзі – гідний приклад для кожного з нас, як у важких життєвих обставинах не розчаруватися, не втратити надії, а жити далі...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:00


Керівництво агрохолдингу відзвітувало про 2018-ий та розповіло про плани...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:00


І ще один приємний сюрприз для власників «Карти тернополянина» – додаткові знижки у торговельних мережах міста...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00


Репертуарчик вибрав нівроку...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


На думку Хрюнова, Тайсона засудили...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00



Теми дня
10 Грудня
7 Грудня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео