Четвер, 21 листопада 2019
• Скалатська громада – громада чистоти і порядку! • «У Віталія Ващенка були дуже важкі травми, несумісні із життям» • Трагедія у Польщі: загинули дядько і племінник зі Зборівщини • Впіймали тернополянина, що нападав на жінок • Оксана Білозір: «Ніколи не мріяла, що стану співачкою» • Дворічну Надійку прооперує лікар Ростислав Валіхновський! • Обласна ДЮСШ з літніх видів спорту запрошує на навчання • Сергій Надал: «Свобода і Гідність роблять з нас націю» • Музика… у масці! • Хто такий Ігор Сопель: феномен чи випадкова людина з вулиці? • Стоп, хандра! • За алкоголь неповнолітнім – штраф! • Гарбуз запечений по-турецьки: ідеальний гарнір для птиці та риби • Віртуальна корова за реальні гроші • Адель схудла на 20 кілограмів • Варді знову дивує • Ляшко «відірвався» • Підрізав у кафе через… цигарку • Перша – на першій • Хто винен у тому, що Гаївський міст так довго ремонтують?
Бандурки в льосі? Перезимуємо!

Опубліковано: 11 Листопада о 12:00 84


Можете вірити чи не вірити, але кажуть, що то лемки привезли бандурки в Україну.


Колумб тільки вийшов на берег своєї «Індії», аж тут йому назустріч двійко лемків з мішками на плечах. Вони, на відміну від мореплавця, знали, що то – не Індія, а «Гамерика», і що саме тут можна узяти добрі бандурки. Відтоді картопелька (бандурки, компери – по-лемківськи) росте на нашій землі і шанується в лемківській кухні.

Бабка з тертими бандурками

1 кг картоплі, 2 столові ложки борошна, 2 яйця, сіль, перець.

Картоплю (бандурки) почистити, потерти на грубій тертці, потім масу трохи відтиснути через марлю, щоб не була рідка. Додати борошно, яйця, перемішати, посолити, поперчити, вилити на пательню середнього розміру. Готувати на найменшому вогні. Коли знизу бабка присмажиться, перекинути в іншу пательню верхнім, сируватим ще боком донизу, і смажити аж до готовності.

Галушки з капустою

5-6 картоплин потерти на тертці, через марлю відтиснути сік, а крохмаль, що утворився, додати до картопляної маси. Додати також трохи борошна й посолити. Збити до маси одне яйце. Вимішати. Окремо нашаткувати свіжу капусту, відварити в підсоленій воді, відцідити. Коли в каструлі закипить підсолена вода, набирати чайною ложкою картопляну масу й кидати на окріп. Варити приблизно 10 хвилин. Потім промити в друшляку і з’єднати з капустою. На маслі підсмажити три посічені цибулини. Засмажку додати до страви і перемішати.

Дзятки

3-4 варені картоплини, 1 яйце, кілька столових ложок борошна, сіль.

Варену картоплю потерти на тертці, додати яйце, сіль і, додаючи потрохи борошно, замісити тісто, як на вареники. Розділити на частинки, викачати валики завтовшки 2-3 см, легенько розплескати їх рукою і порізати на шматочки шириною з палець. Варити у підсоленому окропі. Їсти з розігрітим маслом, підсмаженою цибулею. Дуже смачні такі дзятки-палюшки, посипані сиром або бринзою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Реформа децентралізації в Україні останнім часом, як відомо, дещо стишила хід, проте триває. Уже майже 900 об’єднаних територіальних громад утворено на території нашої держави, 55 із них — у нашій області...


Автор: , Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00


У Тернопільському міськрайонному суді продовжують слухати справу щодо замовного вбивства громадського активіста, депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 17:00


10 листопада в Садковіце Лодзінського воєводства у Польщі в холодильній камері знайшли двох мертвих українців....


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:00


Майже місяць у Тернополі раніше судимий 26-річний чоловік нападав та грабував жінок. Вік жертв - від двадцяти одного до двадцяти дев'яти років...


Рубрика: Опубліковано: о 15:00


Народна артистка України, політик, громадський діяч та волонтер — про тернопільське коріння, репресованого батька та життя «проти течії»
...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:00



Теми дня
21 Листопада
20 Листопада
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео