Четвер, 28 березня 2024
• У Чорткові вперше зробили складну операцію на серці • Залозецький став повернули у власність громади • Ремонтують аварійний міст на під’їзді до Тернополя з боку Бродів • “Закрити очі” за 100 доларів: водій пропонував хабар поліцейським • Смертельна аварія у Кам’янках: водій “Skoda Octavia” загинув на місці • Впав із чотириметрової висоти: смерть на будівництві біля Тернополя • Валерій Бачинський – новий директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки • Перископи та антени до рацій роблять у Бережанах • Професор із Тернопільщини донатить на виготовлення дронів • Уламки російської ракети впали на подвір’я на Тернопільщині • Вчителі англійської мови з Тернополя здобуватимуть досвід у Канаді • “Кохання наповнює життя змістом”. У Тернополі одружився військовослужбовець • Поліг біля Бахмута. На щиті повертається захисник із Тернопільщини • Втратила 150 тисяч гривень: жінка з Чортківщини повірила шахраям • Через важке поранення у госпіталі помер захисник із Мельнице-Подільської громади • Депутат Тернопільської обласної ради вимагав “відкати” від… поранених воїнів ЗСУ • Писанкарство в час війни. У Гусятині провели майстер-клас для переселенців • Нетверезий злодій крав велосипед і зламав ногу • Стрім із… лелечого гнізда • Віртуальна подруга шантажувала інтимними фотографіями
Без коньяку й шампана, а замість фети – бриндзя…

Опубліковано: 27 Січня о 18:00 28


Ні, хвилюватися зарано — улюблені продукти та напої з прилавків магазинів не зникнуть, а от уже звичну для нас назву змінять
.


Причому уже в доволі близькому майбутньому. Через кілька років українські підприємці, які займаються виробництвом, наприклад, коньяку, шампанського чи сирів фета, рокфор або пармезан, змушені будуть замінити назви цих продуктів на інші.

Згідно з Угодою про асоціацію з Євросоюзом, Україна має долучитись до міжнародного захисту географічних зазначень продуктів. На початку жовтня Президент України підписав ухвалений раніше Верховною Радою відповідний закон, а 1 січня 2020 року він набув чинності. Про нововведення розповів у Тернопільському пресклубі національний експерт з маркетингу і комунікацій проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович. За його словами, для переходу на нові назви визначений перехідний період.  До 2023 року українські виробники повинні відмовитися від таких назв сирів, як “пармезан”, “рокфор” і “фета”. А з кінця 2025-го під забороною опиняться використання 12 назв спиртних напоїв, серед яких французькі назви — “шампанське”, “коньяк”, “арманьяк”, “кальвадос”, назва угорського вина — “токай”, португальського — “мадера”, іспанського — “херес”.

Мало хто знає, що всі перелічені назви є географічними зазначеннями, і тому ці напої та продукти можуть вироблятися лише на чітко визначеній території з дотриманням встановлених вимог. Згідно із новою редакцією закону про географічні зазначення, такі продукти як коньяк чи шампанське  мають право іменуватися лише там, звідки вони походять: із провінцій Коньяк, Шампань тощо. В інших місцевостях такий «плагіат» буде каратись солідними штрафами. При цьому під санкції потраплять як виробники, так і продавці.

— Сир «фета»  — це географічне зазначення, і виготовляється він з овечого молока в Греції. В Україні наразі є близько 20 його виробників. Вже з 2023 року не буде фети українського виробництва. Як він буде називатись, ми ще не знаємо, — зазначає Іван Гайванович.  —  Після закінчення цих термінів українські виробники продовжуватимуть виробляти продукти, але видову назву мають замінити… Не можна буде також їх імітувати: наприклад, замість шампанського вказувати, що вино “створене методом шампанізації” або що сир “зі смаком пармезану”. Фету, пармезан, рокфор можна буде купити у магазинах, але виробник там буде країни їх походження.

Деякі виробники уже скоригували назви своєї продукції відповідно до міжнародного права. Так, український споживач давно звик до “ігристого вина” замість “шампанського”, у перспективі — “бренді” замість “коньяку”.

Загалом система власних географічних значень в Україні перебуває в процесі становлення, і лише нещодавно було зареєстровано перший український харчовий продукт з географічним зазначенням — гуцульська овеча бриндзя. Саме бриндзя, а не звична для нас бринза, яка продається у магазинах і навіть віддалено не схожа ні за смаком, ні за консистенцією до справжньої бриндзі, яку із ХV століття виробляють на карпатських полонинах. Право називати свій продукт терміном “Гуцульська овеча бриндзя” та “Гуцульська коров’яча бриндзя” мають лише виробники з Івано-Франківської, Закарпатської і Чернівецької областей. Водночас експерти зауважують, що запроваджений захист географічних зазначень продуктів відкриє нові можливості й для українських підприємств. В Україні достатньо автентичних і якісних продуктів, які можна й варто патентувати, переконані фахівці проєкту Євросоюзу “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

У Чортківській центральній міській лікарні 69-річному пацієнту із Горішньої Вигнанки успішно імплантували в серце трикамерний кардіовертер-дефібрилятор...


Опубліковано: о 22:03


Прокурори Бережанської окружної прокуратури забезпечили виконання рішення суду щодо повернення у комунальну власність земельної ділянки та водного об’єкта вартістю 15 мільярдів гривень в межах гідрологічного заказника місцевого значення, що входить до складу території об’єктів смарагдової мережі Європи «Seretskyi»...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:59


Служба відновлення проводить капітальний ремонт аварійного мосту між селами Плотича та Івачів-Долішній Тернопільського району...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:56


100 доларів і 500 гривень пропонував працівникам поліції мешканець Тернопільського району, якого зупинили на дорозі...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:52


Причини чотирьох аварій, які трапилися на дорогах Тернополя та області, встановлюють слідчі...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:32



Теми дня
26 Березня
25 Березня
24 Березня
22 Березня