Неділя, 26 березня 2023
• У парку «Загребелля» виявлено факти незаконного збирання березового соку • Студентка-нігерійка Джульєтта заспівала “Черемшину” для коханого • Кохання, загартоване війною • У Тернопільській громаді триває двомісячник благоустрою • Жива легенда УПА: мешканка Тернопільщини святкує поважний ювілей • Вчинив домашнє насильство – зумій понести за нього відповідальність • «Контінентал» розпочав весняну посівну • 77 тисяч гривень – за неіснуючий квадроцикл • Викрав телефон із-під прилавка • Сергій Добалюк: «У час війни кожен із нас мусить бути волонтером» • Майстриня з Тернопільщини втратила понад 15 тисяч гривень • «Війна знімає маски. На фронті всі — справжні» • «Гаряча лінія» для підтримки родин полеглих Героїв • Міський голова Тернополя відвідав на передовій захисників із 44-ої тернопільської бригади • Волонтерка Тіфані привезла допомогу до Тернополя • «Я не прийшов вбивати, а — захищати рідну землю» • Ляльки Лідії Лапки — для перемоги • Іконописець Володимир Шерстій пройшов пекельні бої на Харківщині • Фонд житла — для тимчасового проживання переселенців • Російська ракета вдарила по Підгаєччині
Кекс до Різдва печемо… вже!

Опубліковано: 12 Грудня о 10:24 111


Рецепт класичного дрезденського штолена.


Впродовж останніх років в Україні все більшої популярності набуває традиційний німецький різдвяний кекс штолен. Цей продовгуватий пиріг, вкритий зверху білою пудрою, символізує немовля Ісуса, загорнутого у білі пелюшки.
Історія цієї випічки походить ще з далекого ХІV століття. Кекс був такий смачний, що у 1491 році сам Папа Римський Інокентій VIII офіційно дозволив використовувати у рецепті масло навіть під час Різдвяного посту.
Найвідомішим і найсмачнішим вважається дрезденський штолен, який продають на Різдвяних ярмарках. У багатьох родинах рецепти століттями передаються з покоління в покоління і надзвичайно цінуються.

Дрезденський штолен – дуже насичений і ароматний кекс, до якого додають багато сухофруктів і горіхів, вимочених у ромі (не хвилюйтеся, після випікання дітям теж можна це їсти). Спробуйте приготувати його самі. Це не так складно, як може здаватися, а результат вразить усіх ваших рідних.
Важливий момент: щоб смак і аромат штолена був найбільш виразним, його потрібно вистояти близько місяця. Тому пекти цей різдвяний кекс бажано вже!
Ця випічка може бути як дріжджовою, так і бездріжджовою. Пропонуємо вам рецепт класичного дрезденського штолена із дріжджами.
Тісто цього кекса солодке і жирне, піднімається воно важко, тому важливо дати йому настоятися і дочекатися, поки опара гарно підійде. Тісто має збільшитися, тільки потім його обминають. Штолен перед випічкою повинен полежати і трохи збільшитися.

Інгредієнти на 2 кекси: 200 г вершкового масла (150 г для тіста і 50 г для просочування), 2 яйця, цедра 2 лимонів, 300 г суміші цукатів, родзинок, горіхів (мигдаль), 100 мл рому, 500 г (+2 столові ложки для опари) борошна, 0,2 л молока, 200 г цукру (з них 150 г в тісто, 50 г у вигляді цукрової пудри для посипання), п’ята частина чайної ложки солі, 1ч. ложка сухих дріжджів (або як написано на упаковці з розрахунку на 500 г борошна), спеції (всього спецій разом 1ч. л.): ваніль, мелений імбир, мелений мускатний горіх.
Влити 100 г рому в суміш із цукатів, родзинок і горіхів і настояти 6-12 годин.
Перемішати 150 г цукру, всі сухі спеції, ваніль, цедру лимонів і сіль.
150 г масла нагріти до кімнатної температури, воно повинно бути м’яким (масло можна трохи нагріти, але так, щоб воно не перетворилося на топлене). Половину молока (100 мл) добре перемішати з яйцями.
Приготувати опару: 100 мл теплого молока (35 градусів) гарненько перемішуємо з дріжджами, з 2 ст. л. борошна і з 1 ст. ложкою цукру, відставляємо на 20 хв. у нехолодне місце без протягів (наприклад шафа, мікрохвильова піч, каструля з кришкою).
З підготовлених сумішей приготувати тісто: змішати масло, цукор зі спеціями, молоко з яйцями, опару, що вже підійшла, і 500 г борошна. Змастити долоні олією. Вимішувати тісто близько 10 хвилин. Воно повинно стати еластичним і не приставати до рук. Тісто буде трохи клеїтися, адже воно солодке і вологе. Головне, щоб не прилипало до долонь шматками на дотик. Забивати борошном, додаючи багато зайвого, не рекомендується – тісто після випічки буде сухим і несмачним.
Поставити тісто в тепле місце, щоби підійшло, приблизно на 2 години.
Тісто, що підійшло, обминаємо і додаємо замочені та проціджені родзинки з цукатами і горіхами. При вимішуванні тіста змащувати руки олією.
Розділити тісто на дві частини, щоб вийшли два кекси. Розкачати тісто завтовшки 1 см у формі овалу. Скласти тісто вдвоє. Верхню частину загорнути ще раз.
Викласти штолен на змащений олією пергамент. Необхідно дати тісту трохи зійти – залишити штолен на 30-40 хв.
Випікати близько 1 години за температури 160 градусів.
Розтопити 50 г вершкового масла. Як тільки штолен буде готовий (перевірити можна дерев’яною паличкою — вона має бути сухою), щедро змастити маслом всю поверхню штолена, крім низу. Густо посипати цукровою пудрою.
Коли кекс охолоне, загорнути його у пергамент, потім у фольгу і заховати у сухе місце настоюватися 2-3 тижні.
Перед подачею ще раз посипати цукровою пудрою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Щоб пограти в азартні ігри, які описуються на Чемпіон Клуб сьогодні, не потрібно їхати в інше місто чи країну. Слоти, рулетка, покер та інші розваги доступні з ПК, ноутбуків і смартфонів...


Рубрика: Опубліковано: о 17:59


Програші не любить ніхто, особливо затяті гравці в азартні розваги. Тим не менш, вони продовжують грати, розуміючи, що можна втратити солідну суму...


Рубрика: Опубліковано: о 17:48


22 березня в Тернопільській громаді у парку «Загребелля» патрулюючи місто вранці, працівники управління муніципальної інспекції спільно з поліцейським офіцером громади затримали громадян, які здійснювали незаконний збір березового соку...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:57


Тернопільська студентка-нігерійка Джульєтта заспівала пісню «Черемшина» українською мовою в подарунок чоловікові...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:55


У Бучацькій громаді на рушничок щастя стали військовослужбовець Володимир Гутнік та його кохана Тетяна...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:10



Теми дня
25 Березня
24 Березня
23 Березня