П’ятниця, 26 лютого 2021
• «Океан Ельзи» везе до Тернополя «Оранжерею» • Вірші Лесі Українки – англійською та французькою • Тернопілля знову «помаранчеве». Що заборонять? • У Тернопільських школах оновлюють харчоблоки для безпечного та здорового харчування дітей • Хто «розморозив» Тернопільський аеропорт? • «Через два місяці після загибелі Василя народився наш синочок…» • З гітарою по світу! • Бог за колючим дротом • 24 лютого відбудеться чемпіонат міста Тернополя з фристайлу (могул) • 25 снігоприбиральних машин працювали вночі на дорогах і тротуарах Тернополя • Сесія Тернопільської міськради відбудеться 5 березня • Сергія Надала обрано Головою Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України • Серед ночі побив подругу аж до струсу головного мозку… • Державний реєстратор із Монастириська незаконно оформив клієнтам два будинки • Не стало шанованого професора Тернопільського національного технічного університету • 8 березня Олександр Божик з рок-бендом у Тернополі • Снігові перегони у «Savich-Park»: змагалися 63 сноубордисти • П’ять страв з курки і свинини для ідеальної гостини • Давав задній хід і зачепив 2-річну дівчинку • Працівник патрульної поліції Тернополя фабрикував протоколи
Коронавірус: яка їжа допоможе побороти інфекцію?

Опубліковано: 7 Травня о 18:41 482


Щоб організм людини міг протистояти інфекції, в раціоні мають бути присутні певні продукти, що містять дуже важливий мінерал.


Про це на сторінці у Facebook написала лікарка-дієтологиня Світлана Фус.

“Про вітаміни і мінерали ми переважно згадуємо, коли не дуже добре почуваємося, відчуваємо втрату сил, зниження працездатності. І багато хто робить ставку на прийом вітамінно-мінеральних препаратів, замість того, щоб звернути увагу на своє харчування. У нашій сьогоднішній ситуації ми, перш за все, шукаємо ефективні способи захисту від інфекцій, намагаємося не хворіти. На жаль, помилково вважати, що можна знехтувати щоденним раціоном і думати, що легко заповнимо дефіцит нутрієнтів і захистимо себе тільки ковтаючи всілякі добавки і полівітаміни. Так це не працює.
Ключ до хорошого самопочуття і зміцнення імунітету простий – здоровий спосіб життя і особливо збалансоване харчування, багате натуральними вітамінами і мінералами. І, що важливо, тижня здорового повноцінного харчування не вистачить, щоб покращити імунну систему та й прийом препаратів за короткий термін цю проблему теж не вирішить. Імунна система вимагає щоденного забезпечення необхідними компонентами. А такі умови створює тільки щоденне адекватне збалансоване харчування.
Якщо ж говорити про мінерали, то серед них особливо важливим і незамінним для імунітету є цинк. Він другий за поширеністю після заліза елемент в організмі. Наше харчування обов’язково має включати продукти багаті цинком.
Низький рівень цинку призводить до зниження і ослаблення Т-клітин імунної системи, зменшення маси лімфатичних вузлів, тимуса і селезінки та до порушень функціонування лімфоцитів. У результаті – знижується загальний опір організму до інфекційних захворювань. Доведено, що при нормальному рівні цинку в організмі буде менше тривалість і легше протікати застуда. Крім імунного захисту, саме цей мікроелемент бере участь у багатьох реакціях ферментів, регулює статеве дозрівання і ріст клітин. Впливає на здоров’я нашої шкіри, волосся і нігтів. Життєво необхідний для синтезу білка колагену, має рано- і виразковозагоювальну дію. При дефіциті цинку може знижуватися відчуття смаку, погіршуватися нюх, аж до повної його втрати.
Однією з основних причин дефіциту цинку можуть бути недоліки в харчуванні, які будуть ускладнювати його засвоєння.
– надлишок зернових, хлібних злаків в раціоні. Цинк в цих продуктах малодоступний для організму, оскільки там містяться фітати, які зменшують його абсорбцію (всмоктування). Особливо важливо це знати вегетаріанцям.
– часте вживання алкоголю.
– поєднання продуктів багатих цинком з молочними продуктами, з висівками та клітковиною.
– зловживання продуктами з високим вмістом простих цукрів – солодощами, газованими напоями, фруктовими напоями, що також знижують всмоктування цинку.
Як уникнути дефіциту цинку?
Для цього їжа повинна включати достатню кількість продуктів багатих цим мінералом. Причому, вживати треба не один який-небудь продукт у великій кількості раз в тиждень, а регулярно включати в раціон різноманітні джерела цинку. Підтримуйте його щоденне надходження – депо цинку в організмі не має. Важливо, щоб було достатньо білка тваринного походження, без нього засвоєння цинку різко знижується. Тому їжа не повинна бути тільки рослинною та вуглеводною.
Добова потреба цинку для дорослих – 10 – 12 мг.
Найбагатше джерело цинку – устриці, його в 100 г продукту близько 40 – 60 мг. 2 мг цинку містить: 40 г яловичої печінки, 40 г твердого сиру, 70 г телятини, 80 г волоських горіхів, 90 г мідій, 100 г креветок, 110 г кальмарів, 150 г грибів, 170 г житнього хліба, 100 г курятини, 80 г вівсяної крупи, 100 г гречаної крупи. Джерелами цинку є також риба і морська капуста, насіння гарбуза і соняшнику, мигдаль.
Важливо, щоб щоденне меню було різноманітним і правильно поєднувалося. Так ми зможемо підтримувати рівень цинку в організмі на належному рівні, уникнемо нестачі ключового мікроелемента і цим підтримаємо імунітет”.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Ви теж уже відчуваєте весну? Зовсім скоро, 27 березня, на Тернопіль чекає новий музичний проєкт Святослава Вакарчука "Оранжерея" і найтепліший концерт цієї весни!...


Опубліковано: о 15:59


З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки у Тернополі запланували провести низку заходів, повідомляє управління культури Тернопільської ОДА...


Опубліковано: о 15:10


Україна оновила зони карантину: дві області — «червоні», сім – «помаранчевих»
...


Опубліковано: о 14:58


Упродовж останніх років у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Тернополя тривають активні роботи з капітального ремонту приміщень харчоблоків і їдалень та оновлення матеріально-технічної бази....


Рубрика: Опубліковано: о 12:52


Після багатьох років бюрократичних поневірянь справа запуску власного аеропорту у Тернополі зрушила з “мертвої точки”, хоча будуть потрібні значні інвестиції та управлінський досвід...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:49



Теми дня
25 Лютого
24 Лютого
23 Лютого
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео