Неділя, 25 жовтня 2020
• Як голосувати на місцевих виборах’2020 • Краса… із колючками! • Юрій Дзюбан: «Від нашого вибору залежить, чи буде розвиватися наша Громада!» • Роман Сасанчин: життя після «Голосу…» • Коронавірус забрав життя Галини Слюзар • Квартири – для Героїв! • У Підволочиському районі чоловік сапою проламав дружині череп • Побороли коронавірус – готуються до 65-річчя шлюбу! • Класичний університет Тернополя взяв участь у Всеукраїнському проєкті «Озеленення України» • Тернопільський ЦНАП видасть паспорти до виборів (графік) • Двоє дітей постраждали в аваріях на Тернопільщині • Освятили новий храм Покладення Ризи Пресвятої Богородиці УГКЦ • У Тернополі відкрили пам’ятник духівнику та патріоту України Володимиру Громницькому • Як пережити COVID-19? Поради лікаря-пульмонолога • В класичний університет Тернополя – за професіями майбутнього! • «Парапланеризм – це небесні шахи!» • Коронавірус забрав життя 39-річної жінки з Теребовлі • Розкрити туристичний потенціал Тернопілля допоможе «Велика реставрація» • Як змінився Тернопіль за 10 років • Вибори в Теребовлі: хто НАПОПЕРЕК волі виборців?
Коронавірус: яка їжа допоможе побороти інфекцію?

Опубліковано: 7 Травня о 18:41 392


Щоб організм людини міг протистояти інфекції, в раціоні мають бути присутні певні продукти, що містять дуже важливий мінерал.


Про це на сторінці у Facebook написала лікарка-дієтологиня Світлана Фус.

“Про вітаміни і мінерали ми переважно згадуємо, коли не дуже добре почуваємося, відчуваємо втрату сил, зниження працездатності. І багато хто робить ставку на прийом вітамінно-мінеральних препаратів, замість того, щоб звернути увагу на своє харчування. У нашій сьогоднішній ситуації ми, перш за все, шукаємо ефективні способи захисту від інфекцій, намагаємося не хворіти. На жаль, помилково вважати, що можна знехтувати щоденним раціоном і думати, що легко заповнимо дефіцит нутрієнтів і захистимо себе тільки ковтаючи всілякі добавки і полівітаміни. Так це не працює.
Ключ до хорошого самопочуття і зміцнення імунітету простий – здоровий спосіб життя і особливо збалансоване харчування, багате натуральними вітамінами і мінералами. І, що важливо, тижня здорового повноцінного харчування не вистачить, щоб покращити імунну систему та й прийом препаратів за короткий термін цю проблему теж не вирішить. Імунна система вимагає щоденного забезпечення необхідними компонентами. А такі умови створює тільки щоденне адекватне збалансоване харчування.
Якщо ж говорити про мінерали, то серед них особливо важливим і незамінним для імунітету є цинк. Він другий за поширеністю після заліза елемент в організмі. Наше харчування обов’язково має включати продукти багаті цинком.
Низький рівень цинку призводить до зниження і ослаблення Т-клітин імунної системи, зменшення маси лімфатичних вузлів, тимуса і селезінки та до порушень функціонування лімфоцитів. У результаті – знижується загальний опір організму до інфекційних захворювань. Доведено, що при нормальному рівні цинку в організмі буде менше тривалість і легше протікати застуда. Крім імунного захисту, саме цей мікроелемент бере участь у багатьох реакціях ферментів, регулює статеве дозрівання і ріст клітин. Впливає на здоров’я нашої шкіри, волосся і нігтів. Життєво необхідний для синтезу білка колагену, має рано- і виразковозагоювальну дію. При дефіциті цинку може знижуватися відчуття смаку, погіршуватися нюх, аж до повної його втрати.
Однією з основних причин дефіциту цинку можуть бути недоліки в харчуванні, які будуть ускладнювати його засвоєння.
– надлишок зернових, хлібних злаків в раціоні. Цинк в цих продуктах малодоступний для організму, оскільки там містяться фітати, які зменшують його абсорбцію (всмоктування). Особливо важливо це знати вегетаріанцям.
– часте вживання алкоголю.
– поєднання продуктів багатих цинком з молочними продуктами, з висівками та клітковиною.
– зловживання продуктами з високим вмістом простих цукрів – солодощами, газованими напоями, фруктовими напоями, що також знижують всмоктування цинку.
Як уникнути дефіциту цинку?
Для цього їжа повинна включати достатню кількість продуктів багатих цим мінералом. Причому, вживати треба не один який-небудь продукт у великій кількості раз в тиждень, а регулярно включати в раціон різноманітні джерела цинку. Підтримуйте його щоденне надходження – депо цинку в організмі не має. Важливо, щоб було достатньо білка тваринного походження, без нього засвоєння цинку різко знижується. Тому їжа не повинна бути тільки рослинною та вуглеводною.
Добова потреба цинку для дорослих – 10 – 12 мг.
Найбагатше джерело цинку – устриці, його в 100 г продукту близько 40 – 60 мг. 2 мг цинку містить: 40 г яловичої печінки, 40 г твердого сиру, 70 г телятини, 80 г волоських горіхів, 90 г мідій, 100 г креветок, 110 г кальмарів, 150 г грибів, 170 г житнього хліба, 100 г курятини, 80 г вівсяної крупи, 100 г гречаної крупи. Джерелами цинку є також риба і морська капуста, насіння гарбуза і соняшнику, мигдаль.
Важливо, щоб щоденне меню було різноманітним і правильно поєднувалося. Так ми зможемо підтримувати рівень цинку в організмі на належному рівні, уникнемо нестачі ключового мікроелемента і цим підтримаємо імунітет”.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Місцеві вибори’2020 відбуваються за новими і дуже складними правилами...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 13:44


У колекції шумчанки Галини Яцкової – дві сотні кактусів
...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 9:35


Мої оцінки і плани виростають на основі знань, досвіду, розуміння проблем і володіння можливостями хоча би щось робити корисного для людей...


Рубрика: Опубліковано: о 9:10


Працює касиром і поселився з коханою
...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 16:33


«Чому?! Відповідь знають лише Небеса»




...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 13:27



Теми дня
23 Жовтня
22 Жовтня
21 Жовтня
20 Жовтня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео