Вівторок, 23 липня 2019
• Леонід Бицюра: «Завдяки націоналістам закон про декомунізацію визнано конституційним!» • Лікарня у Копичинцях отримала нове обладнання • Андрій Лущик: «Державна прикордонна служба України — стабільне місце роботи і впевненість у завтрашньому дні» • Прийшли на вибори у день свого весілля… • Парламентські вибори’2019: ЦВК опрацювала понад 55% протоколів • Тернопільщина готується до нового навчального року • «Файне місто» – не лише файне, а й інклюзивне • Голос Тернополя буде у Верховній Раді • До Верховної Ради мають шанс потрапити сім партій • З ким готовий об’єднатися Іван Ковалик у новій Верховній Раді? • Галина Янченко:«Якщо до Верховної Ради прийдуть нові люди — принципові й професійні, такі, які є в команді Володимира Зеленського, можна буде багато змінити в країні» • За сприяння Михайла Головка у Збаражі встановили пам’ятник Героям Небесної Сотні Устиму Голоднюку і Назарію Войтовичу • Зарваниця — з розмальованою зупинкою • Завдяки Леонідові Бицюрі у Тернополі прижилися кращі світові практики • «Можна ми приїдемо до вашої лікарні… повчитися?» • Степан Барна: «Ці вибори переломні для історії» • «Тільки співпраця молодих і досвідчених політиків може забезпечити розвиток нашої країни» • Ще три опитування підтверджують перемогу Івана Чайківського на виборах до парламенту • Фестиваль «Дзвони Лемківщини» – перший Міжнародний! • Проти місцевого самоврядування готують політичні репресії
«Коропфест»: море юшки і океан вражень!

Автор: Опубліковано: 13 Липня о 10:00 32


Майже півтонни риби, 500 кг картоплі,  100 кг цибулі та моркви, 10 кг приправ, 15 літрів «екологічного самогону» (куди ж без нього!) та шестигодинна праця шести кухарів — і рекорд, а заодно і юшка, —  Є.


Ні, ми не будемо масно жартувати, запитуючи, чи ви вже уху їли? По-перше, тому що насправді не уха, а юшка, і то ще й яка: за особливим рецептом Ольги Франко, проте у сучасній інтерпретації — на концентрованому бульйоні з річкової риби, коропом присмачену, зеленню закришену, з ароматним деревним димком…)  А по-друге, тому що знаємо, що всі три тонни смакоти – і навіть 9 «бонусних» літрів розмели умить! І якщо ви юшки не їли, то, значить, на «Коропфесті» не були! А якщо на святі не були, то ТАААке пропустили!… 

«…І я там був,  коропа їв, рибною юшкою запивав, паельєю з морепродуктами закушував, —  так гордо розповідатимуть   про свої враження учасники та гості фестивалю «Коропфест», який цьогоріч «поміняв прописку» і «дебютував» у Тернополі. Фестивалю, пояснюють організатори, стало затісно в його попередньому районному форматі  і він переїхав до Тернополя — «себе показати, людей подивитися…» У попередні роки, аби скуштувати «коропа по-коропецьки», доводилося їхати… звичайно ж, у Коропець на Монастирищину, але цьогоріч «гора прийшла до Магомета»… А «магометів», себто гостей свята (і то не якого-будь, а аж чотириденного —  з 6 до 9 липня!) вистачало! Три дні парк ім. Т.Шевченка драйвував, Купала зустрічав, віночки пускав, співав-танцював, рибні смаколики —  паелью з риби, фаршировану скумбрію, коропа печеного куштував, під драйвові ритми запальних OT VINTA відривався-скакав… Словом, смачно фестивалив! Як, власне, і було задумано, кажуть організатори.

Для рекордної юшки — рекордний казан

«А нащо то той екскаватор, не знаєте, га? — дивувалася спрагла «риби і видовищ» фестивальна публіка.  — Чи то юшку мішати, чи ним її черпати?..» На щастя, ні до «блінів з лопати», ні до юшки з ковша ескаватора не дійшло: виявляється, супертехніка була потрібна для того, аби  перевезення та переміщення рекордної посудини (казан з пічкою, зазначив співорганізатор «Коропфесту» Михайло Гросуляк, заважили на 3-4 тонни) для рекордної рибної юшки. А ще з висоти ковша найбільш «обезбашенні» фотографи могли проводити фотозйомку))).

І, звісно ж, оскільки жоден цьогорічний фестиваль у Тернополі не обходиться без нового гастрономічного рекорду, то й тут «Коропфест» задніх не пас… Узагалі представнику Національного реєстру рекордів України Лані Вітровій давно пора статус почесної тернополянки презентувати: щодва-три тижні вона у нашому місті як не рекордну ковбасу вимірює, то «вишиванку» чи шпундру…  Тепер-от — рибна юшка!

Майже півтонни риби, 500 кг картоплі,  100 кг цибулі та моркви, 10 кг приправ, 15 літрів «екологічного самогону» (куди ж без нього!) та шестигодинна праця шести кухарів — і рекорд, а заодно і юшка, —  Є!

Тернопільські ресторатори майже на дві тисячі літрів побили попередній «юшковий»  рекорд, що належав Запоріжжю, наваривши аж 3009 літрів рибної юшки! А що вона засмакувала тернополянам, стало зрозуміло по тому, з якою (теж, мабуть, рекордною) швидкістю розходилися тара з юшкою!

А оскільки фестиваль позиціонував себе як рибний, то недивно, що їжі було — море, а вражень — океан!

«Розтрясти» щедро наїджене гостям фестивалю допомогли танцювальні майстер-класи та запальні танці під виступи гуртів OT VINTA, “308”, “Медовий полин”, Gloria Band, “Шосте Чуття” та ін. Завершальний акорд свята  — видовищне вогняне шоу і  запуск небесних ліхтариків.

Уже незабаром — ГонЧарські чари

А оскільки свята не буває забагато, то уже за тиждень тернополяни зустрічатимуть фестиваль… чого ми там ще не їли і не пили? О! Фестиваль Вина та Сиру 21-23 липня в парку “Топільче” на Козацькому острові! А днем раніше у тому ж таки парку “Топільче” стартує і перший фестиваль гончарів, який об’єднає професіоналів зі всієї України! Під час дійства будуть відбуватися конкурси майстерності гончарів, майстер-класи для охочих та ярмарок рукотворів, де можна буде придбати авторські роботи учасників фестивалю. А також під час свята майстри своєї справи виготовлять скульптуру-глека і в ніч з суботи на неділю будуть його випалювати. Такого у нашому місті ще не було!  Тож приходьте, дивіться та надихайтеся ГонЧарами!


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Біля Конституційного суду України вранці 16 липня відбулася акція протесту націоналістичних сил України проти можливого скасування Закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки»...


Рубрика: Опубліковано: о 18:00


Близько 3,5 тис. пацієнтів у рік ставлять на ноги у Копичинецькій лікарні та ще понад дві сотні немовлят з’являються на світ у стінах медичного закладу...


Рубрика: Опубліковано: о 16:00


Начальник групи з добору в Тернопільській області Окремого регіонального центру комплектування Державної прикордонної служби України полковник Андрій Лущик розповідає про хід весняного призову на строкову військову службу в Тернопільській області...


Рубрика: Опубліковано: о 14:00


Центральна виборча комісія опрацювала 57% електронних протоколів окружних виборчих комісій по багатомандатному виборчому округу на позачергових виборах до Верховної Ради...


Опубліковано: о 13:01



Теми дня
22 Липня
19 Липня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео