Салат «Грецький»
6 середніх помідорів, 4 середніх огірки, 250 г фети (можна більше), 2 солодкі болгарські перчини, 1 банка маслин (близько 300 мл), 1 солодка цибулина (бажано червона), сік половини лимона, 5-6 ст. л. оливкової олії, сіль, мелений чорний перець, спеції (орегано, базилік) за смаком.
Огірки очистити від шкірки. Помідори і огірки нарізати досить великими шматками. Фету нарізати великими кубиками, солодкий перець — скибочками, а цибулю — тонкими півкільцями. Цибулю трішки посолити, полити соком половини лимона і злегка відтиснути.
Дуже добре, якщо цей салат не перемішувати, а викладати порційно на блюдо, тоді всі продукти зберігають свій красивий і свіжий вигляд, а помідори не випустять зай-
вого соку. Але, врешті-решт, можна і перемішати всі інгредієнти в мисці — тільки акуратно і обережно.
Тепер треба приготувати заправку до салату. Для цього змішати оливкову олію, сіль, мелений чорний перець і орегано. Ще добре підходить сюди базилік. Цією сумішшю полити салатик.
Цвітна капуста, запечена в пікантному маринаді
500 г цвітної капусти, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. натурального йогурту, 1 ч. л.
гірчиці із зернами, 2 зубці часнику, 1 ч. л. солодкої меленої паприки, 1 цибулина, зелень.
Капусту розібрати на великі суцвіття. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Змішати цвітну капусту і порізану цибулю. Приготувати маринад: у натуральний йогурт вичавити часник, додати солодку мелену паприку, гірчицю (бажано із зернами) і соєвий соус. Маринад перемішати. Якщо використовуєте соєвий соус, солити не потрібно. Додати маринад до цвітної капусти із цибулею, перемішати і залишити маринуватися на 30 хвилин.
Після цього капусту відкинути на друшляк і злити зайвий маринад, щоб при запіканні капуста не стала “вареною”. Викласти мариновану цвітну капусту на фольгу. Скласти фольгу з капустою конвертом, щоб не витікав сік, і викласти на деко. Випікати у духовці при 200 градусах 30 хвилин. Подавати гарячу або холодну як закуску або гарнір до шашлику, барбекю. При подачі посипати січеною зеленню.
Огірочки по-корейськи
1 кг свіжих огірків, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ч. л. гострого червоного перцю, 1 ст. л. кунжуту, 4 ст. л. олії, 5 зубців часнику.
Нарізати огірки брусками, посолити, ретельно перемішати і дати настоятися 20 хвилин, після чого злити рідину. Часник пропустити через часникодавку поверх огірків, додати перець, оцет, а також соєвий соус. Нагріти олію, висипати в неї кунжут, швидко перемішати. Отриману суміш вилити на огірки і все ретельно перемішати. Огірки скласти в посудину і дати їм просочитися.
Квашені огірки
Інгредієнти — на один 3-літровий слоїк: 2 кг огірків, 1 парасолька кропу, 4 зубці часнику, 4 горошини чорного перцю, 1 листок хрону, 5 листочків вишні, 4 листочки смородини.
Для розсолу: 1,5 л води, 3 ст. л. солі.
Огірочки і слоїк помити, кінчики на огірках зрізати, викласти половину зелені та спецій на дно слоїка, викласти огірки, залити розсолом, зверху покласти решту зелені.
Слоїки потрібно накрити капроновими кришками і витримувати при кімнатній температурі 3-4 дні. Розсіл за цей час повинен стати мутним, запінитися, може витікати.
Щоб дізнатися, чи огірочки готові, їх потрібно скуштувати на четвертий день. Якщо огірки готові, розсіл з огірків потрібно злити у каструлю і прокип’ятити. Залити гарячий розсіл у слоїки з огірками і закатати кришкою.
Пісочний пиріг з чорницями
Для тіста: 200 г розм’якшеного вершкового масла, 120 г
дрібного цукру або цукрової пудри, 2 жовтки, 1 яйце, 2,5 склянки борошна, 100 мл сметани, 0,75 ч. ложки соди, 0,5 ст. ложки оцту, щіпка солі, ванілін на кінчику чайної ложки.
Для начинки й оздоблення: 100-150 мл густої сметани, 400-500 г чорниць, 2 білки, 2 ст. ложки дрібного цукру.
Для приготування тіста відокремити жовтки і білки двох яєць. Білки відкласти для оздоблення верху пирога. Розтерти жовтки з цукром, вершковим маслом і яйцем до повного розчинення цукру. Додати до отриманої маси сметану. Борошно просіяти разом з сіллю і ваніліном. З’єднати борошно з яєчно-масляною сумішшю, додавши соду, погашену оцтом. Вимісити масу до однорідного стану. Тісто готове.
Пісочне тісто на сметані виходить дуже м’яким, його практично неможливо розкачати, тому його треба накладати на лист і розмащувати ложкою. Викласти тісто на змащене жиром і посипане борошном деко, а ще краще вистелити деко папером для випічки. Можна використовувати і роз’ємну форму. Розподілити тісто по деку рівним шаром завтовшки близько 1 см. Зробити краї тіста трохи вищими, ніж до середини, щоб після випікання корж був приблизно однакової товщини. Випікати корж 20-25 хвилин в розігрітій до 180°С духовці.
Готовий корж охолодити до теплого стану, змастити поверхню нетовстим шаром сметани і густо посипати ягодами. Жменю ягід відкласти для оздоблення. Сметана потрібна, щоб ягоди не скочувалися з коржа.
Охолоджені білки збити з 2 ст. ложками цукру в міцну піну. Покрити пиріг збитими білками, посипати ягодами, що залишилися, і трохи занурити їх у білки. Поставити пиріг у негарячу (близько 160°С) духовку приблизно на 15 хвилин, щоб білки набули красивого рожевого кольору. Пиріг трохи охолодити на деці, а потім зняти його на дерев’яну поверхню, щоб низ не розмокнув. Нарізати пиріг на шматочки нагрітим ножем.
Джерело: НОВА Тернопільська газета