Макаронів не варто боятися. Якщо вони приготовлені з твердих сортів пшениці, то це цілком дієтична страва. Такі макарони називають пастою, якої є величезна кількість видів. Пасту готують не тільки як гарнір, вона може стати навіть основою салату. Як приготувати смачний теплий салат та інші кулінарні шедеври з пастою, знає відомий телекухар Руслан Сєнічкін.
Теплий салат з пастою і салямі
300 г макаронів, 200 г ковбаси салямі, 80 г зеленого горошку,
1 варена морквина, 1 зубець часнику, 1 червона цибулина, 6 помідорів черрі, 50 г зелені.
Для соусу: 200 мл несолодкого йогурту, 1 ст. л. соку лимона, сіль і перець за смаком, неповна чайна ложка цукру.
Повністю відварити макарони – спіральки, пір’я або ж метелики. Чим більш нерівна поверхня пасти, тим краще вона триматиме соус. А це безпосередньо впливає на смак страви. Додати до макаронів зелений горошок. Якщо він морожений – трошки відварити. Далі додати варену і нарізану кубиками моркву. Для аромату додати один зубчик часнику, посічений або пропущений через часникодавку. Цибулю нарізати тонкими кільцями і теж додати до салату. Ідеальними для цієї страви будуть помідори черрі, вони нададуть їй солодкавості. Помідорки треба розрізати навпіл. Посікти кріп та петрушку, а за бажанням, якщо любите, листя руколи. Ковбасу салямі нарізати тонкою соломкою. Не забувайте: спосіб нарізання інгредієнтів напряму впливає на смак. Додати ковбасу в миску до усього салату.
Приготувати соус на основі несолодкого йогурту: змішати йогурт з кількома краплями лимонного соку, посолити і поперчити за смаком, додати неповну чайну ложку цукру і все ретельно перемішати. Обережно заправити соусом салат, щоб форма інгредієнтів не була порушеною. Такий різнокольоровий ароматний салат може стати основною стравою вашого вечора.
Запіканка з шинкою
400 г макаронів, 150 г твердого сиру чеддер, 100 г шпинату, 150 г
бекону, 1 цибулина, 70 г пармезану, 1 ст. л. борошна, 100 мл молока, 1 ч. л. сухої гірчиці, спеції за смаком.
Розігріти в сотейнику трохи оливкової олії. Посмажити до помітної золотавої скоринки нарізану кубиками цибулю, додати пів чайної ложки сухої гірчиці, для пікантності можна трошки духмяного перцю. Потім додати натертий пармезан, ложку борошна і все залити молоком. Ретельно перемішати. Соус готовий.
Макарони-спіральки відварити до напівготовності. Викласти їх у сотейник із соусом. Тепер листя шпинату і нарізаний кубиками м’ясний бекон. Все перемішати. Наповнити окрему форму або порційні формочки макаронами, посипати натертим чеддером. Запікати у духовці при температурі 180 С 10-15 хв. до утворення золотистої скоринки.
Літня паста з овочами і крабовими паличками
200 г макаронів, 2 болгарські перчини – червона і жовта, 2 огірки, 1 кабачок, 5 помідорів черрі, 70 г
сиру моцарелла, 50 г пармезану, 100 г оливок, 100 г крабових паличок.
Для заправки: 3 ст. л. винного оцту, 30 мл оливкової олії, 0,5 ч. л. орегано, спеції за смаком.
Спочатку приготувати заправку. Для цього змішати винний оцет, олію, сушений орегано, сіль і подрібнений духмяний перець.
Відварити до готовності макарони-метелики. Нарізати півкільцями перець, півкружальцями огірки. Молодий кабачок порізати півкружальцями і промаринувати 12-15 хв. у суміші лимонного соку, білого винного оцту, оливкової олії, солі та перцю. Помідори черрі порізати навпіл. Додати маленькі кульки моцарелли, натертий пармезан і оливки (цілі або нарізані – як забажаєте). Крабові палички нарізати навскіс, але додати у страву тоді, коли решту інгредієнтів уже перемішаємо із заправкою і викладемо на порційну тарілку.
Джерело: НОВА Тернопільська газета