З ним легко впорається навіть недосвідчена господиня. Важливо вибрати свіже, соковите м’ясо: не обов’язково свинину, чудовим варіантом стане яловичина або філе індички.
1-1,5 кг м’яса, 6 картоплин, цибулина, морквина, вода, спеції, середній круглий гарбуз.
Очищені цибулю і моркву подрібнити, спасерувати на олії 2-3 хв. Порізане невеликими кубиками м’ясо просмажити злегка на сковорідці, долити воду (рідина повинна покрити м’ясо), спеції. Тушкувати 20 хвилин.
Гарбуз вичистити зсередини, видаливши насіння, м’якоть. При цьому варто акуратно зрізати верхню частину плоду так, щоб вийшла кришка. Очищену картоплю порізати кубиками, протушкувати на сковорідці під кришкою 10 хвилин.
Помістити гарбузовий горщик на деко чи каструлю, заливши дно невеликою кількістю води (на 2-3 см). Овочі, м’ясо і рідину з них перемістити у гарбуз, накрити його «кришкою» і обмотати фольгою максимально герметично. Запікати 1-1,5 години при температурі 180 градусів.
Як вибрати гарбуз
Щоб страви з гарбуза були смачні, потрібно вибрати якісний плід. Для цього існує ряд аспектів, на які важливо звернути увагу:
- плодоніжка гарбуза повинна бути сухою;
- чим більший овоч, тим більше волокнистою буде м’якоть, тому краще вибирати плоди середні або невеликі;
- на шкірці не повинно бути вм’ятин, плям чи інших вад;
- смужки на поверхні плоду повинні бути прямими;
- чим більше оранжевого відтінку на шкірці, тим солодший гарбуз;
- у стиглого овоча шкірка дуже тверда, а малюнок чіткий;
- якщо купуєте розрізаний плід, зверніть увагу на насіння: воно повинно бути дозрілим, твердим, а м’якоть – яскраво-жовтою або помаранчевою;
- на стиглому овочі не залишається слідів після спроби проколоти шкірку нігтем;
- при постукуванні повинен з’явитися глухий звук.
Гарбуз допоможе схуднути!
У гарбузовій м’якоті містяться найважливіші мікроелементи — калій, кальцій, магній, фосфор. Є в ній і вітаміни В1, В2, В12, РР. Але особливо багатий гарбуз на провітамін А — бета-каротин. Це з’єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини — від ракового переродження.
Крім того, у м’якоті гарбуза багато пектинів — харчових волокон, що м’яко очищають кишківник. Ще гарбуз корисний при серцевих недугах, захворюваннях нирок та печінки, безсонні, геморої, атеросклерозі, застудних захворюваннях, подагрі, нервових розладах, проблемах із зором.
За допомогою страв із гарбуза можна схуднути, знизити холестерин і вивести сполуки важких металів з організму.
Виключити з раціону гарбуз варто при таких захворюваннях: цукровий діабет, гастрит, виразка дванадцятипалої кишки, порушення кислотно-лужного балансу в організмі.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: гарбуз, корисні поради, рецепт номера