Цей торт не найкалорійніший, тож підійде навіть тим, хто дотримується дієти або просто втомився за свята від важких наїдків. Смак десерту кисло-солодкий: сметанний крем, шоколадна глазур і ніжне шоколадне тісто роблять торт універсальним. Простий рецепт підходить навіть у тому випадку, коли, як-то кажуть, гості стоять на порозі.
Можете експериментувати над варіаціями рецепту — з майонезом, вершками замість сметани, без згущеного молока, якщо з ним видасться вам засолодким, а також додаванням фруктів і горіхів. До речі, цей пляцок називають ще й по-іншому — «Кучерявий хлопець» або ж «Кучерявий пінчер». Свою назву він отримав, очевидно, за вигляд: верхні коржі нагадують кучеряву шевелюру.
Тісто: 1 склянка сметани будь-якої жирності, 2 яйця, 1 ч. л. соди або розпушувача для тіста, 2 склянки борошна, 0,5 склянки цукру, 200 мл (півбанки) згущеного молока, 2 ст. л. какао.
Крем: 300 г цукру, 800 мл сметани 30% жирності (можна менше), 1-2 пакетики ванільного цукру.
Шоколадна помадка: 4 ст. л. сметани, 4 ст. л. цукру, 50 г масла, 2 ст. л. какао.
Замісити рідке тісто. Відділити третину і залишити білим, до решти додати какао. Випекти почергово два коржі. Випікати кожен при температурі 180 градусів 20-25 хвилин.
Блендером збити крем. До крему можна додати посічені горіхи або будь-які фрукти. Можна обійтися й без цього.
Тепер треба зібрати торт. Найкраще це робити у роз’ємній тортівниці. Білий корж покласти як основу, трохи просочити кремом.
Окремо запарити родзинки, рівномірно викласти зверху на білий корж з кремом. Коричневий корж порізати або просто порвати на шматочки, висипати їх в сметанний крем, перемішати і викласти всю цю масу гіркою зверху. Можна прошарувати шматочки тіста кремом – так вийде навіть цікавіше, тісто збереже форму, а збоку утворюється красивий рельєф.
Приготувати глазур: до сметани додати цукор і какао. Добре розмішати, щоб не було грудок. Вийде кремоподібна суміш. Додати масло, поставити на маленький вогонь. Варити 5-7 хв., постійно помішуючи. Теплою глазур’ю залити торт зверху. Краще робити це смугами – набирати глазур у столову ложку і поливати торт. Готовий пляцок можна їсти відразу, але він буде смачнішим і соковитішим, якщо його витримати кілька годин у холодильнику.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: кухня, рецепт номера, рецепти