П’ятниця, 19 квітня 2024
• Військовий з Тернополя Дмитро Линва два роки бореться з онкологією • «У наш офіс в Харкові прилетіла російська ракета…» • Колишнього начальника Тернопільської державної податкової інспекції засудили за вимагання грошей • На Рівненщині знайшли давню ікону художника з Тернопільщини • Володимир Шкробот: «Життя рахує не кроки, які ти зробив, а сліди, які залишиш для суспільства» • За 12000 доларів тернополянин обіцяв ухилянтам «порішати» з військкоматом • 100-річна ювілярка з Козівської громади • 12-метровий рушник “родом” із Тернопільщини мандрує світом • У Тернополі поліцейські психологи організували іпотерапевтичний захід для поранених бійців і їхніх сімей • Різанина на Бережанщині: потерпілий в реанімації • 40 дітей військових із Тернопільщини влітку вирушать на оздоровлення до Латвії • Учні Васильковецької школи на Тернопільщині отримали новий автобус • Влітку росія планує посилити наступ на чотирьох напрямках • У Тернополі винесли вирок водієві, який скоїв смертельну аварію в Угорщині • Дубову алею на спомин про загиблих Героїв висадили у Тернополі • Велосипедист збив дитину на дамбі в Тернополі • Резонансні справи, гучні розслідування, фінансові питання: Сергій Зюбаненко зустрівся із журналістами • У Тернополі презентували книгу історика, загиблого захисника Любомира Крупи • На плечі – тату троянди. На Підгаєччині виявили мертвого чоловіка • Аграрії Тернопільщини завершили посів ранніх зернових культур
На закуску номера: перезавантажуємося!

Опубліковано: 17 Січня о 9:33 13


Свята – це завжди стрес для організму. Цьому сприяє різка зміна біоритмів людини, а також надмірне вживання їжі й алкоголю. .


У зв’язку з цим після свят ми, як правило, відчуваємо втому і дискомфорт травного тракту. Для того, щоб відновитися, можна влаштувати розвантажувальний день, наприклад, пити кефір. Але не всі витримують такий режим, та й складно відразу після безлічі з’їденого не їсти нічого. Тож оптимальний варіант – перейти на легкі страви. Пропонуємо вам для цього кілька рецептів від дослідниці української кухні Ольги Вербенець.

Буряк із руколою, сиром «Фета» й соняшниковим насінням

 

3 середні буряки, великий пучок руколи, 30 г смаженого соняшникового насіння, 1 упаковка сиру «Фета».
Для заправки: 100 мл оливкової олії, 1 чубата столова ложка діжонської гірчиці, 50-70 мл бальзамічного оцту,
1 столова ложка квіткового меду, чверть чайної ложки кориці, 1 чайна ложка потертого свіжого імбиру, 1 зубчик часнику, сіль, червоний гіркий мелений перець за смаком.

Буряки зварити у шкірці, охолодити. Порізати частками по 2-3 см завдовжки. Відкласти окремо до миски. Трохи посолити. Руколу викласти до іншої миски.

До відповідної пляшечки (наприклад із-під купованого кетчупу) налити оцту та олії, додати розтопленого меду, імбиру, вичавленого часнику (це не є обов’язковим), кориці, солі, перцю та гірчиці. Закрити накривку і добряче потрусити, щоб усе перетворилося на гладку емульсію. Полити заправкою буряк та руколу, перемішати (кількість заправки дозуйте самостійно).

До гарної салатниці викласти «подушку» з руколи. Зверху розкласти буряк. Покришити руками фету, розкласти зверху буряк і решту руколи. Посипати соняшниковим насінням. За потребою полити заправкою.

Паштет із морської риби

1 кг філе морської риби, 2 малі булочки, 1 склянка молока, 1 цибулина, 3 яйця, 50 г вершкового масла, 50 мл вершків (10-15%), 1 зубчик часнику, сіль, перець, мускатний горіх, посічена зелень кропу та петрушки за смаком.

Варто використовувати готове філе різної риби: морського окуня, минтая, хека та інших. Можна поєднати рибу морську та річкову. Скажімо, товстолобика з морською рибою. Кожен рибний паштет гарно смакує, хоча вимагає більше праці і коштів.

Усе рибне філе пропустити через м’ясорубку. Змолоти також булочки, які перед цим треба замочити у молоці, а потім відтиснути. Цибулю дрібнесенько посікти. Яйця збити на густу масу. Масло розтопити. З’єднати все разом: мелену рибу, булочки, розтоплене масло, вершки. Посолити та поперчити, додати потертий мускатний горішок, дрібно порізану зелень кропу і зубчик часнику, пропущений через часникодавку. Усе старанно вимісити рукою.
Приготувати довгу форму для кексів, вистеливши дно пергаментним папером. Розмістити форму на бритванку. Викласти ложкою фарш до форми, вирівняти і прикрити пергаментом. До бритванки, у якій стоїть форма з паштетом, влити гарячої води на 2-3 см. Поставити на 40 хвилин до нагрітої до 175 С духовки.

Морква з горошком

3 морквини, 1 цибулина, 1 баночка консервованого або 300 г мороженого горошку, 3 столові ложки олії або вершкового масла, 2 столові ложки доброї домашньої сметани або 1 чайна ложка томатної пасти.

Цю смачну кольорову страву люблять усі діти. Може також бути гарніром до смаженої риби чи курячих котлеток.
Моркву та цибулю порізати дрібними кубиками. На розігріту олію спершу покласти моркву, через кілька хвилин – цибулю. Смажити разом ще кілька хвилин, а тоді посолити, додати горошок, підлити трохи води й тушкувати до готовності. Коли майже вся рідина випарується, присмачити сметаною або томатною пастою. Потримати на слабкому вогні ще 5 хвилин.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Уже два роки військовий з Тернополя Дмитро Линва бореться із важкою хворобою...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:46


Ірина Ковальчук через війну релокувала бізнес на Тернопільщину...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 20:47


До 6 років позбавлення волі засуджено екскерівника податкової інспекції та його трьох спільників за вимагання 40 тис доларів США неіснуючого боргу...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:52


На Рівненщині виявили ікону 1779 року кременецького художника Федора Лісневича. ...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:28


Майже 22 роки тому керівником Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні призначили Володимира Шкробота – хірурга за фахом і менеджера за покликанням...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:38



Теми дня
19 Квітня
17 Квітня
16 Квітня
15 Квітня