П’ятниця, 30 вересня 2022
• Пізнаймо одні одних: українці – в Сувалках, поляки – в Тернополі • «Антитіла»: пів року – на фронті • Кризова кімната – для постраждалих від насильства • Дбаємо про своїх військових на передовій • Благодійники з Європи підтримують лікарні Тернополя • «Сьомий місяць печу перемогу» • Сергій Надал: «Дякую тернополянам за те, що наше місто стало другим домом для десятків тисяч жертв московської агресії» • «З вірою в перемогу»: велопробіг на Теребовлянщині • Плетуть сітки і вчать… англійську мову • «Пташка», «Мішаня» і «Лемко» – на волі! • Свято української пісні та гумору: в Тернополі відбудеться концерт Степана Гіги та гурту «БУДЬМО» • Триває збір коштів на автівку для воїнів ЗСУ 24 бригади • «Вітер На-Дії»: українська молодь зустрілася в Кракові • Передачі захисникам із Тернополя — в найгарячіші точки • Діти і війна: як подолати травми • У Тернопільській громаді живуть понад 28 тисяч переселенців • У Тернополі готуються до початку опалювального сезону в умовах воєнного стану • Клатчі для леді – за донати • З фронту – до шлюбу • Наталія Фаліон та гурт «Лісапетний батальйон» відсвяткують 30-річчя на сцені благодійним концертом у Тернополі
На закуску номера: перезавантажуємося!

Опубліковано: 17 Січня о 9:33 10


Свята – це завжди стрес для організму. Цьому сприяє різка зміна біоритмів людини, а також надмірне вживання їжі й алкоголю. .


У зв’язку з цим після свят ми, як правило, відчуваємо втому і дискомфорт травного тракту. Для того, щоб відновитися, можна влаштувати розвантажувальний день, наприклад, пити кефір. Але не всі витримують такий режим, та й складно відразу після безлічі з’їденого не їсти нічого. Тож оптимальний варіант – перейти на легкі страви. Пропонуємо вам для цього кілька рецептів від дослідниці української кухні Ольги Вербенець.

Буряк із руколою, сиром «Фета» й соняшниковим насінням

 

3 середні буряки, великий пучок руколи, 30 г смаженого соняшникового насіння, 1 упаковка сиру «Фета».
Для заправки: 100 мл оливкової олії, 1 чубата столова ложка діжонської гірчиці, 50-70 мл бальзамічного оцту,
1 столова ложка квіткового меду, чверть чайної ложки кориці, 1 чайна ложка потертого свіжого імбиру, 1 зубчик часнику, сіль, червоний гіркий мелений перець за смаком.

Буряки зварити у шкірці, охолодити. Порізати частками по 2-3 см завдовжки. Відкласти окремо до миски. Трохи посолити. Руколу викласти до іншої миски.

До відповідної пляшечки (наприклад із-під купованого кетчупу) налити оцту та олії, додати розтопленого меду, імбиру, вичавленого часнику (це не є обов’язковим), кориці, солі, перцю та гірчиці. Закрити накривку і добряче потрусити, щоб усе перетворилося на гладку емульсію. Полити заправкою буряк та руколу, перемішати (кількість заправки дозуйте самостійно).

До гарної салатниці викласти «подушку» з руколи. Зверху розкласти буряк. Покришити руками фету, розкласти зверху буряк і решту руколи. Посипати соняшниковим насінням. За потребою полити заправкою.

Паштет із морської риби

1 кг філе морської риби, 2 малі булочки, 1 склянка молока, 1 цибулина, 3 яйця, 50 г вершкового масла, 50 мл вершків (10-15%), 1 зубчик часнику, сіль, перець, мускатний горіх, посічена зелень кропу та петрушки за смаком.

Варто використовувати готове філе різної риби: морського окуня, минтая, хека та інших. Можна поєднати рибу морську та річкову. Скажімо, товстолобика з морською рибою. Кожен рибний паштет гарно смакує, хоча вимагає більше праці і коштів.

Усе рибне філе пропустити через м’ясорубку. Змолоти також булочки, які перед цим треба замочити у молоці, а потім відтиснути. Цибулю дрібнесенько посікти. Яйця збити на густу масу. Масло розтопити. З’єднати все разом: мелену рибу, булочки, розтоплене масло, вершки. Посолити та поперчити, додати потертий мускатний горішок, дрібно порізану зелень кропу і зубчик часнику, пропущений через часникодавку. Усе старанно вимісити рукою.
Приготувати довгу форму для кексів, вистеливши дно пергаментним папером. Розмістити форму на бритванку. Викласти ложкою фарш до форми, вирівняти і прикрити пергаментом. До бритванки, у якій стоїть форма з паштетом, влити гарячої води на 2-3 см. Поставити на 40 хвилин до нагрітої до 175 С духовки.

Морква з горошком

3 морквини, 1 цибулина, 1 баночка консервованого або 300 г мороженого горошку, 3 столові ложки олії або вершкового масла, 2 столові ложки доброї домашньої сметани або 1 чайна ложка томатної пасти.

Цю смачну кольорову страву люблять усі діти. Може також бути гарніром до смаженої риби чи курячих котлеток.
Моркву та цибулю порізати дрібними кубиками. На розігріту олію спершу покласти моркву, через кілька хвилин – цибулю. Смажити разом ще кілька хвилин, а тоді посолити, додати горошок, підлити трохи води й тушкувати до готовності. Коли майже вся рідина випарується, присмачити сметаною або томатною пастою. Потримати на слабкому вогні ще 5 хвилин.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

У рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» Тернопільська міська рада завершила реалізацію проєкту «Пізнаймо один одного: українці — в Сувалках, поляки — в Тернополі» спільно із закордонним партнером — Публічною бібліотекою імені Марії Конопницької в Сувалках (Підляське воєводство, Польща)...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:34


Артисти рок-гурту несуть службу як стрільці-парамедики і волонтерять...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 9:51


26 вересня міська організація Товариства Червоного Хреста передала у кімнату кризового реагування для громадян, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, електротовари та товари першої необхідності. Таку ініціативу вдалося реалізувати завдяки проєкту, який написали учасники Товариства Червоного Хреста «Ми хочемо ваш світ зробити кращим» та в рамках програми «BraVo», яка спрямована на розвиток місцевих організацій та волонтерства...


Опубліковано: о 10:00


«Допомогу армії від Тернополя» отримали українські захисники на донецькому та дніпропетровському напрямках...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:35


Від благодійників із Німеччини та Польщі надійшла гуманітарна допомога для Тернопільської комунальної міської лікарні №2...


Рубрика: , , Опубліковано: о 8:32



Теми дня
30 Вересня
29 Вересня
28 Вересня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео