Головне джерело фітотерапії — сила лікарських рослин, а головна її мета — навчити людей користуватися цією силою, правильно застосовувати природні багатства, якими щедро обдарував нашу зелену планету Господь. Саме це і є покликанням лікаря-фітотерапевта, народної цілительки цілительки, засновницi мережі здравниць «Зелена планета Земної» Наталі Петрівни Земної.
Личко — як персик!
— Розпочинається сезон персиків, які у нашій сім’ї всі дуже люблять. Хоча з теперішніми цінами не дуже розженешся, але ж потрібні нам вітаміни… А чим корисні персики?
Лілія Гуцал, м. Тернопіль
— Персики корисні і дітям, і дорослим. Адже вони багаті на вітаміни С, В1, В2, РР, Е, калій, каротин (провітамін А). Лікувальними вважаються квіти, листя і зернята.
Насамперед персики помічні при захворюваннях печінки, шлунково-кишкового тракту (посилюють секрецію шлункового соку, покращують травлення). Плоди, відвари з квітів рекомендують вживати тим, у кого ентероколіти, гастрити з пониженою кислотністю шлункового соку, тобто при гіпоацидних та анацидних гастритах (коли нема кислотності шлункового соку), а також при закрепах.
Персики додають сил, зміцнюють організм. Особливо після важких та тривалих захворювань (коли організм виснажений і людина дуже схудла), а також тим, у кого серцево-судинні та онкологічні захворювання. Оскільки плоди персика сприяють сечовиділенню, утворенню сечі, то корисні людям з хворими нирками, тому обов’язково повинні бути у раціоні їх харчування.
Помічний персик при збудженні нервової системи, анемії, низькому гемоглобіні (особливо у дітей). Після вживання відчуєте приплив сил, не будете страждати на недокрів’я — цьому сприяє велика кількість заліза, міді, марганцю, йоду, які є у плодах. Зокрема, заліза у персиках більше, ніж у вишнях, айві, яблуках, абрикосах, грушах, сливах, хурмі.
Вітамін Е у поєднанні з марганцем відіграє важливу роль при неплідді жінок та чоловіків, в омолодженні організму. Тому персики у народі називають «молодильними яблуками». А разом з вітаміном С вітамін Е підвищує опірність організму до розвитку злоякісних новоутворень.
Зовнішньо з м’якуша плодів (його треба ретельно розтерти) готують живильні маски. Рецепт такий: нанести м’якуш на обличчя на п’ятнадцять-двадцять хвилин. Змити теплою водою і сполоснути прохолодною. Такі маски надають шкірі свіжості, еластичності, розгладжують її.
А для рук, уражених екземою, роблять ванночки з листя. Навіть якщо висипань на шкірі нема, все одно такі ванночки будуть помічними для втомлених, жилавих рук. Настоями з листя можна вмивати й обличчя.
Використовуйте для лікування також і зернята. Це один з найкращих лікувальних засобів від діатезу і алергії у дітей та дорослих. Для цього зернятка треба добре підсмажити, розтерти, розмолоти на кавомолці. Борошно трішечки змочити водою, а потім змащувати ним шкіру, уражену висипами.
Смородина: корисні і ягоди, і листя, і пагінці
— Уже майже закінчилася смородина, яка, на жаль, цього року у нас не дуже вродила. Трошки встигли заморозити на зиму, хоча цього, звичайно, мало… А що ще можна використовувати у смородині, окрім ягід?
Тетяна Онищук, м. Тернопіль
— Смородина лiкує тонзилiти, полiпшує зip, корисна при гастритi. Коли людина хвора на гломерулонефрит, смородина повинна бути в рацioнi щодня, якщо не самi ягоди, то принаймнi її листя. Людям похилого вiку вона корисна тим, що лiкує подагру, знiмає болi в суглобах. Ця ягода виводить з органiзму солi сечової кислоти i таким чином дiє на нирки, налагоджуючи сольовий обмiн.
Смородиновий напій п’ють від головного болю, водночас прикладають до голови смородинове листя. Чудодійна чорна ягода нормалізує серцеву діяльність, заспокоює нервову систему.
Так, звичайно, у смородини можна використовувати не тільки ягоди, а й пагони, молоде листя. У ньому є ефірні олії, флавоноїди. Чаї, напари з листя дуже корисні. З додаванням м’яти такі напої регулюють обмін речовин, добре діють на нирки, печінку, шлунок. При застудних захворюваннях, особливо взимку, до пагонів смородини додають чотири-п’ять гілочок малини. Щоб м’якшим був кашель і швидше минув, до такого домашнього чаю додають одну ложку меду.
Заморожена смородина зберігає майже всі свої лікувальні властивості, тож дуже добре, якщо ви подбали, щоб ця дивовижна ягода була у вас взимку. Листя найкраще заготовляти у травні, поки воно молоде й найбільш корисне, але й тепер згодиться, особливо якщо знайдете молоді листочки.
Шановні читачі «НОВОЇ Тернопільської газети». Якщо у вас є запитання до народної цілительки та досвідченого фітотерапевта Наталі Земної — надсилайте їх на адресу редакції: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 1а або на електронну адресу novagazeta.ternopil@gmail.com. Відповіді на свої запитання ви знайдете на сторінках «НОВОЇ…».
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Наталія Земна, поради від Наталії Земної