Головне джерело фітотерапії — сила лікарських рослин, а головна її мета — навчити людей користуватися цією силою, правильно застосовувати природні багатства, якими щедро обдарував нашу зелену планету Господь. Саме це і є покликанням лікаря-фітотерапевта, народної цілительки цілительки, засновницi мережі здравниць «Зелена планета Земної» Наталі Петрівни Земної.
«Танцювала риба з раком, а петрушка — з пастернаком…»
— Є така відома дитяча пісенька-забавлянка: “Танцювала риба з раком, а петрушка з пастернаком, а цибуля з часником, а дівчина з козаком”. Всі її “учасники” мені добре відомі, окрім пастернаку. Що це за овоч і чим він корисний?
Ольга Медвецька, м. Тернопіль
— Колись під час обіду матері примовляли дорослим синам: “Їжте, хлопці, борщ – і вас любитимуть дівчата, бо таке в ньому чар-зілля, краще від любистку”. Це був корінь пастернаку. Його тушковані коренеплоди додавали як гарнір до м’яса чи риби або тушкували з овочами, сирий (потертий чи нарізаний) пастернак додавали до різних салатів. Така страва сприяла поліпшенню травлення, покращенню апетиту.
Лікуються ним і від застуди, лихоманки. Наші предки знали: це чудовий пом’якшувальний засіб від кашлю, для виділення мокротиння. Вважається також, що це одна з небагатьох рослин, яка своїм насінням лікує вітиліго та гніздові лисини.
Використовується ця рослина як сечогінний засіб проти набряків, як болезаспокійливий на випадок ниркових, печінкових та шлункових кольок. Знімає також кров’яний тиск і “грудну жабу”, тобто стенокардію, має здатність розширювати коронарні судини. Тож пастернак використовують для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань.
Підтверджено також, що ця рослина зміцнює стінки капілярів, поліпшує травлення, має знеболювальні властивості, тонізує організм. Дві-три ложки салату зі свіжого кореня пастернаку, тушкований гарнір з нього до м’яса або півсклянки теплого напою з насіння (1 ч. ложка – на 1 скл. води) знімуть роздратованість, пригніченість. Після тяжкої тривалої хвороби корисно мати у меню натертий на тертушці коренеплід, заправлений олією або сметаною (по кілька ложок на день), – і ваші сили відновляться.
У сонячну погоду зелень пастернаку може викликати опіки, які довго не загоюються (рідко, у людей з дуже чутливою шкірою), тому треба бути обережним, якщо вперше маєте справу з нею.
Гарбузовий сік – еліксир молодості
— Починається сезон гарбузів. Запечений гарбуз, наприклад, з медом – смакота неймовірна. А що можна вилікувати, вживаючи страви з гарбуза?
Євгенія Красько, м. Тернопіль
— Наші мудрі прабабусі широко використовували гарбуз для лікування печінки, нирок, від подагри, хвороб серця, у разі порушення функцій кишечника. Знали вони, що м’якуш гарбуза, а також сік із нього — добрий сечогінний, жовчогінний та послаблювальний засіб.
* Вживання м’якуша (сирого по 0,5 кг, вареного або печеного — 1,5-2 кг за день) рекомендується для лікування хронічних закрепів, хвороб серця, супроводжуваних набряками, подагри, хронічних форм пієлонефриту і холециститу, хронічних колітів та ентероколітів у стадії нерізкого загострення.
* Від вживання гарбуза посилюється виділення солей натрію з організму (які утримують у ньому воду), що сприяє виведенню різноманітних шлаків. Виводячи надлишок води з організму, гарбуз тим самим зменшує навантаження на серце.
* Свіжим м’якушем змащують ділянки шкіри, уражені опіками, висипами, екземами, прищами.
* Сік і варений м’якуш приймають усередину та прикладають до доброякісних та злоякісних пухлин.
* Гарбузовий сік чи відвар гарбуза з медом, якщо його випити перед сном, заспокоює центральну нервову систему, поліпшує сон.
* Сік гарбуза або відвар гарбуза з лимоном порятує вагітних жінок від нудоти.
* Наші прабабусі намагалися вживати більше гарбузових страв у період клімаксу, аби без ускладнень у здоров’ї пройти цей етап свого життя.
* Гарбузовий сік у народі завжди вважали “еліксиром молодості”. Якщо чоловік вживатиме щоденно хоча б третину склянки соку або пюре гарбуза (для поліпшення смаку можна додати до нього яблуко чи ще інший сік), то довго відчуватиме себе сильним. А жінка, яка вживає гарбуз, не матиме потреби відвідувати косметолога.
Шановні читачі «НОВОЇ Тернопільської газети». Якщо у вас є запитання до народної цілительки та досвідченого фітотерапевта Наталі Земної — надсилайте їх на адресу редакції: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 1а або на електронну адресу novagazeta.ternopil@gmail.com. Відповіді на свої запитання ви знайдете на сторінках «НОВОЇ…».
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Наталія Земна, поради від Наталії Земної