Головне джерело фітотерапії — сила лікарських рослин, а головна її мета — навчити людей користуватися цією силою, правильно застосовувати природні багатства, якими щедро обдарував нашу зелену планету Господь. Саме це і є покликанням лікаря-фітотерапевта, народної цілительки цілительки, засновницi мережі здравниць «Зелена планета Земної» Наталі Петрівни Земної.
Свіжі квіти черемхи мають більшу силу
— Саме тепер, у травні, «всюди буйно квітне черемшина…». Цікаво: чим черемха корисна для здоров’я, окрім того, що, милуючи нас своєю красою, створює гарний настрій?
Оксана Залипецька, м. Бережани
— Черемха звичайна (Padus avium) — відома лікарська рослина. Так, плоди черемхи давно використовує наукова медицина, але народна медицина використовує черемху значно ширше. Тож про плоди поговоримо наприкінці літа, коли вони почнуть дозрівати, а тепер саме час дізнатися про лікувальні властивості квітуючої черемхи. До речі, за народними прикметами, зацвітаючи, черемха приносить останні холоди, потім уже пануватиме тепло, настане очікуване літечко.
Не менш цілющими властивостями, аніж плоди, та багатим вмістом біологічно активних речовин наділені квіти, листя і кора черемхи.
Кору, як годиться, заготовляють навесні або ж беруть свіжі молоді гілочки. Квіти використовують свіжими під час цвітіння. Саме ліки із свіжих квітів мають найбільшу силу, бо висушені втрачають багато цілющих властивостей.
Листя збирають одразу після цвітіння і використовують як у свіжому вигляді, так і висушують для зберігання.
Усі частини черемхи мають протизапальну дію. Насамперед черемхою лікують захворювання кишківника, спричинені функціональними розладами травлення: ентеритами, ентероколітами, диспепсією різної етіології. Тобто, коли у людини виникають запалення слизової оболонки тонкої кишки, бувають часті проноси неінфекційного походження. Зазвичай ці розлади супроводжуються процесами гниття, тяжкістю, тупим болем у животі, метеоризмом, бурчанням, виділенням великої кількості газів. Можна лікувати черемхою і цукровий діабет на початковій стадії. У цих випадках готують настій з квітів.
Настій черемхи: чайну ложку квітів (листя або їх суміші) залийте склянкою холодної перевареної води, настоюйте сім-вісім годин. Пийте по чверті склянки чотири рази на день.
Настій квітів черемхи — сечогінний засіб. Він регулює обмін речовин, допомагає при туберкульозі легень.
Настоєм листя лікують подагру, бронхіти та інші хвороби респіраторного характеру.
Від натоптанців — цибуля
— У мене проблема з натоптанцями. Що тільки не робила — нічого не допомагає! Можете підказати, якими рослинними засобами користуватись, щоб позбутися цієї неприємності?
Ольга Мирославівна, м. Тернопіль
— Як правило, натоптанці — це симптом плоскостопості. Для лікування вашої проблеми потрібно взяти 200 або 500-грамовий слоїк, щільненько накласти туди цибулиння і залити столовим оцтом. Поставити відстоюватись у темне місце на 3-7 днів. Потім це цибулиння прикладати на ніч, примотуючи до натоптанця, до повного одужання. Не забувайте також про спеціальні комплекси зарядок: ходити на пальцях (основну масу тіла навантажувати на великий палець), ходити стопи нарізно тощо.
Ревінь допоможе при… похміллі
— Вся моя сім’я дуже любить компот із ревеню, тож впродовж усього сезону, коли він є, компот з ревеню у нас постійно на столі. Хотілося б знати, чим ревінь корисний для здоров’я?
Алла Малига, м. Тернопіль
— Ревінь дуже потрібен, щоб підсилити функцію шлунка, особливо тим людям, у кого понижена кислотність, хто має гіпоацидний гастрит. Крім того, ревінь дуже корисний для печінки, він підсилює її очисну функцію. Власне, ревінь допоможе усім органам травлення, а також заспокоїть нервову систему.
Дуже добре давати сік ревеню на похмілля. Коли при похміллі болить голова, нудить — вживання соку із ревеню швидко допоможе позбутися цих неприємних відчуттів.
Окрім пагінців, можна використовувати і листки (але тільки молоді і у малих дозах): додавайте їх до борщів, салатів, а які смачні голубці із листочків ревеню!
До листя ревеню, щоб підсилити функцію шлунка, раджу додавати листочки смородини, яка також тонізує шлунок, покращує травлення і нормалізує кислотність, якщо вона понижена. Листочки смородини можете додавати і до салатів, найкраще ж — заварити неймовірно духмяний і смачний чай із листя смородини. Знаю, багато людей полюбляють чай із м’яти. Але якщо заварюєте м’яту, то обов’язково додавайте до неї й листочки смородини, щоб шлунок не розтягувався (постійне вживання м’ятних чаїв розтягує, розслабляє шлунок), а перебував у тонусі і вправно працював. Саме смородина і ревінь допоможуть у цьому. А якщо шлунок і травна система працюють нормально, то людина повна сил і енергії. Саме цього і бажаю вам я.
Шановні читачі «НОВОЇ Тернопільської газети». Якщо у вас є запитання до народної цілительки та досвідченого фітотерапевта Наталі Земної — надсилайте їх на адресу редакції: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 1а або на електронну адресу novagazeta.ternopil@gmail.com. Відповіді на свої запитання ви знайдете на сторінках «НОВОЇ…».
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Наталія Земна, поради від Наталії Земної