П’ятниця, 01 грудня 2023
• Свято-Миколаївський собор у Кременці повернули у власність держави • СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі УПЦ (МП) • “Був нянем для всіх лемків”. Не стало Олександра Венгриновича • Чай зі смаком перемоги • Тернополян запрошують стати помічниками святого Миколая • Скільки економлять тернополяни в утеплених будинках? • Хатина святого Миколая біля скельного монастиря на Тернопільщині • Зворушлива зустріч дошкільнят із воїном у Козовій • «Росіяни брешуть, що знищили нашу бригаду, а ми й далі виганяємо ворога» • Багато тепла від Багатківців для воїнів • Які фактори впливають на репродуктивну функцію українських жінок і чоловіків? • Туризм попри ракети над головою • Михайло Головко під домашнім арештом • Тернопіль готовий до зими • Пральня у… дзвіниці храму в Теребовлі • Тернопільські актори зворушливо зустріли свого колегу з війни • У Бережанах одружився військовослужбовець • 100-річний ювілей святкує мешканка Теребовлянщини • «Вісім років жили за чотири кілометри від лінії фронту, а потім війна вигнала нас із дому…» • Смертельна аварія на Бережанщині: суд виніс вирок
Осінь у слоїку: три ідеї для консервації

Опубліковано: 19 Вересня о 9:23 26


Запасаємось на зиму смакотою.


Аджика універсальна
Така домашня аджика в міру гостра, тож підійде для усієї сім’ї. Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 1,8 л готової аджики.
2,5 кг помідорів, 0,5 кг моркви, 0,5 кг болгарського перцю, 0,3 кг цибулі, 0,2 кг часнику, 3 гострі червоні перчини (в стручках), 250 мл олії, 200 г цукру, 80 г солі, 250 мл оцту.
Помідори очистити від шкірки – для цього опустити їх на кілька хвилин у кип’яток, а тоді – у холодну воду. Почистити решту овочів.
Пропустити всі овочі через м’ясорубку. Перемішати та поставити на середній вогонь. Через 30 хв. після закипання додати олію та оцет, ще через 30 хв. – цукор і сіль. Після цього варити ще 1,5 год. Розкласти у стерилізовані слоїки, закрутити, перевернути догори дном та залишити так до охолодження.

Баклажани як гриби
Пікантний рецепт баклажанів на зиму, який не вимагає тривалого варіння. Баклажани залишаються ароматними і ніжними, а ще — набувають характерного смаку грибочків, який так цінують любителі такої закуски. На 1 кг баклажанів – 1 лавровий листок, 2-3 шт. запашного перцю, 0,5 ст. л солі, 1 л води, 50 мл оцту, кріп і запашні трави за смаком.
Ретельно вимити баклажани, відрізати плодоніжки. Нарізати на кубики і до верху залити підсоленою водою. Залишити на годину.
Через годину злити воду і злегка відтиснути баклажани від зайвої вологи. Баклажани викласти у каструлю і залити водою, поставити на вогонь до кипіння. Коли вода з баклажанами закипить, зняти пінку і додати оцет. Слоїки добре вимити і простерилізувати, кинути в кожен лавровий листочок, перчик, кріп і всі трави, які подобаються. Викласти баклажани в слоїки і залити гарячим розсолом, закрити і залишити остигати під ковдрою. Зберігати баклажани в банках потрібно в прохолодному місці.

Салат зі шпарагівки та грибів
500 г грибів (печериць), 500 г спаржевої квасолі (шпарагівки), 300 г цибулі, 300 г моркви, 80 мл олії,
10 мл оцту 9%, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. цукру, 2 зубці часнику, по 2 шт. лаврового листка і духмяного перцю.
Спаржеву квасолю промити, відрізати кінчики і розрізати кожну на три частини. Перекласти у каструлю, залити водою і варити 5 хв. від початку закипання. Після цього помістити її у холодну воду. Помідори занурити в окріп і почистити від шкірки. Перемолоти або зблендерити у пюре.
Гриби почистити, нарізати плястерками середнього розміру. Цибулю нарізати чвертькільцями. Моркву натерти на грубій тертці.
У глибоку сковорідку налити 1-2 ст. ложки олії, викласти моркву і цибулю. Перемішати, накрити кришкою і тушкувати протягом 10 хв. на середньому вогні.
У каструлю викласти спаржеву квасолю, злегка тушковані овочі із сковорідки, томатне пюре, влити решту олії, вичавити часник, додати сіль, цукор, лавровий листок і духмяний перець. Інгредієнти змішати між собою, накрити кришкою. Після того, як почне кипіти, зробити маленький вогонь і тушкувати 30 хв. Наприкінці влити оцет і витримати на плиті ще 5 хв. Готовий салат зі шпарагівки і грибів розкласти у слоїки. Тепер потрібно простерилізувати: для цього у каструлю налити води, покласти на дно рушничок і викласти на нього слоїки з салатом, злегка прикрити кришками. Стерилізувати 10 хв. від моменту закипання. Закатати кришками і покласти під рушник або плед до повного охолодження.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Від самого ранку працівники поліції та інших правоохоронних органів працювали у Кременці, забезпечуючи виконання судового рішення щодо повернення Свято-Миколаївського собору в державну власність...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:08


Служба безпеки проводить слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври УПЦ (МП). Обшуки проходять у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:56


Сьогодні відійшов у засвіти славний тернополянин і лемко Олександр Венгринович – громадський діяч, багаторічний голова всеукраїнського товариства “Лемківщина”...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:18


Мешканці Скалатської громади продають екочаї, щоб зібрати кошти на потреби захисників...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 12:59


При храмі УГКЦ Успіння Пресвятої Богородиці м. Тернополя у рамках благодійної акції «Миколай про тебе не забуде» стартувала й інтенсивно працює «Фабрика св. Миколая»...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:18



Теми дня
30 Листопада
29 Листопада
28 Листопада
27 Листопада
22 Листопада