Неділя, 25 серпня 2019
• Володимир Мариновський: «Якби Тарас Юрик у мене чесно виграв вибори голови федерації, то не було б жодних претензій, а вони вчинили рейдерське захоплення, отож, справедливість восторжествує» • Зірки – на Алеї, рекорди – в АртБуці! • Замах на Камінського? • У День Незалежності презентуватимуть “Книгу рекордів Тернополя” • Гарячий серпень: 30 років тому… • «Танцюю, як усі» • Чортків мотофестом шаленів • Наїхав на жінку і дітей… • У Тернополі сходи фонтану “Сльози Гронського” доповнюють новими атрибутами • Боровся за Україну, втратив життя на чужині… • То й що, що вже «за десять осінь»? Душа ще трохи в мандри просить… • Пішов із життя викладач ТНЕУ Олег Бакалюк • Коржики з медом і маком від Наталки Потурай • Свято…з вогником! • Де святкуватимуть День прапора і День Незалежності • Біда за бідою… • «Дій активно! Живи позитивно!» Коли життя — мед! • 43-річна Мілла Йовович стане мамою втретє • Моніка Левінскі розкаже свою правду про секс-скандал з Біллом Клінтоном • Три ідеї для легкого літнього обіду
Паразити – загроза здоров’ю!

Опубліковано: 23 Квітня о 14:00 34


Продукція тваринного походження дуже важлива для повноцінного раціону харчування людини. А особливо важко сьогодні уявити святковий стіл без запашних ковбас, шинок, хлібців та інших витворів кулінарного мистецтва.


Проте в тваринницькій продукції та сировині бувають речовини, які можуть завдати шкоди здоров’ю і навіть життю людини, бо є ряд захворювань, спільних для тварин і людей, які можуть передаватись через продукцію. Збудниками захворювань найчастіше бувають різні хвороботворні бактерії та віруси. Тому сьогодні розповім про деякі паразитарні захворювання, які можуть передаватись людям – потенційним споживачам тваринницької продукції, і зосереджу увагу на двох найбільш небезпечних — цистицеркозі і трихінельозі.

Збудник цистицеркозу існує у двох формах – личинковій та статевозрілій. Основним хазяїном збудника є хвора людина, в організмі якої знаходиться статевозріла форма – гельмінт, який може сягати 10 і більше метрів завдовжки. А зараження людей відбувається від споживання непровареного м’яса, яке містило личинкову форму збудника (фіноз). Фінки локалізовуються у м’язовій тканині хворої тварини (ВРХ, свиней), проте під час ветеринарно-санітарної експертизи спеціаліст їх легко помітить і дасть вказівки щодо подальших дій.

Значно небезпечнішим є трихінельоз, на який можуть хворіти не лише свині, а й собаки, лисиці, нутрії, ведмеді (всього близько 100 видів тварин), а також людина, і який є смертельно небезпечним захворюванням. На Тернопільщині останній випадок був зареєстрований у 1999-ому році, коли спеціалісти лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи виявили поражену тушу свині на Бучацькому ринку. Належним чином тоді спрацювала  ветслужба району і з того часу хворобу в області не реєстрували.

Та трапляється інше. Наведу приклад із розповіді знайомих, які свого часу працювали на Забайкаллі. Місцевий мисливець, добувши на полюванні ведмедя, щедро поділився трофеєм майже з усіма мешканцями невеликого населеного пункту. Минуло небагато часу, і в поселенні почали масово хворіти люди.  Майже у всіх хворих спостерігались опухання голови, нестерпний біль у м’язах та інші симптоми. До районного медичного закладу  було 250 кілометрів і далеко не кожен хворий був у змозі туди потрапити. Та навіть для тих, хто звертався, назначене лікування було малоефективним. Проблема набула широкого розголосу, і в далеке бурятське поселення прибула спеціальна комісія із Москви, яка провела розслідування і встановила діагноз: «трихінельоз». У всіх оселях було проведено обшуки і в багатьох мешканців (у тому числі й моїх знайомих) вилучено з морозильних камер ще не використану ведмежатину, яка була інтенсивно поражена личинками трихінел. Не знаю продовження тієї історії і чи були при цьому летальні наслідки, проте вважаю, що всьому можна було б запобігти, якби місцеві мешканці були обізнані з тим, яку загрозу несе споживання неперевіреного і недостатньо провареного м’яса,  особливо диких тварин.

Однак повернемось до сьогодення. Ведмеді у нас не водяться, зате полювання на дикого кабана і споживання його м’яса цілком звичне. А враховуючи ту обставину, що дикі свині також можуть хворіти на трихінельоз, є чималий ступінь ризику для потенційних споживачів дичини. Навіть експрес-метод  дослідження на трихінельоз, який часто застосовують мисливці, не може гарантувати відсутність хвороби, оскільки його ефективність не  більше 70-80%. І чи завжди в м’ясі дичини, спеченому в польових умовах, може бути забезпечена належна температура для знищення потенційного збудника? Дехто вважає, що споживаючи при цьому алкоголь, можна вберегтися від зараження. Версія ніби обгрунтована, проте  доведено, що для нейтралізації личинок, які в шлунку людини вийшли з капсул, необхідна доза горілки, яка може бути небезпечною  для людського організму. Тож загроза трихінельозу існує постійно.

Наближаються Великодні свята. У цю пору проводиться масовий подвірний забій свиней як для реалізації на ринках, так і для власного використання. І якщо тварини, забиті для продажу, де продукти забою будуть піддаватись ветеринарно-санітарній експертизі із обов’язковою трихінелоскопією, то при виявленні пораження м’ясо не надійде у продаж, а буде вилучене і піддане утилізації. Забій же для власного споживання  викликає занепокоєння, бо не є таємницею, що у тих випадках мало хто з власників кличе ветеринарного спеціаліста для проведення передзабійного клінічного огляду та проведення ветсанекспертизи продуктів забою. А це тому, що не у всіх утримувачів тварин є усвідомлення вищевказаних та інших загроз і потенційних наслідків. Тому вважаю не зайвим нагадати індивідуальним господарям, що забійна тварина обов’язково має бути піддана клінічному огляду, а продукти забою – ветеринарно-санітарній експертизі. Щоправда, не на кожній дільничній ветустанові є прилад для трихінелоскопії, а  побачити трихінелу неозброєним оком неможливо.  Звісно, що не всі відгукнуться на заклик доставляти в найближчу лабораторію ветсанекспертизи тушу свині, що «йде» для домашнього споживання. Та наголошу, що будь-яке вудження (коптіння), навіть гаряче, не може знищити в м’ясі личинку трихінельозу. Тому наполегливо рекомендую всім, хто займається виготовленням ковбас і копченостей в домашніх умовах, обов’язково піддавати їх після вудження ще й проварюванню. Саме це є одним з технологічних моментів при виготовленні напівкопчених  ковбасних виробів, і таким чином можна запобігти хворобі.

Не можу обминути й такого ганебного явища, як стихійна торгівля, яка все ще має місце в області, а в передсвяткові дні активізовується ще більше, і закликаю всіх ніколи і нічого не купувати на таких  «ринках», бо це небезпечно для вашого здоров’я і життя!

Володимир  Марків, начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління
Держпродспоживслужби  в Тернопільській області


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Вівторок, 27 серпня, — день народження Івана Франка. Тернопіль креативно вшановуватиме Каменяра: про «Франкові сліди у Тернополі» у формі оригінального музично-поетичного дійства розкажуть хорова капела «Зоринка» та заслужений діяч мистецтв України, відомий письменник Олег Герман...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:00


На капоті автомобіля NISSAN QASHQAI здетонував саморобний пристрій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:00


"Книгу рекордів Тернополя" вперше покажуть тернополянам і гостям файного міста. Презентація для делегацій з інших міст відбудеться 24 серпня об 11:30 в Українському домі "Перемога"...


Рубрика: Опубліковано: о 13:00


23 серпня на всеукраїнському рівні відзначаємо велике державне свято — День Державного Прапора України...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00



Теми дня
23 Серпня
22 Серпня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео