Вівторок, 07 квітня 2020
• У двох медиків Тернопільської обласної університетської лікарні підтвердили коронавірус • Місце у СІЗО за 500 доларів… • Боротьбу з пандемією веде місцеве самоврядування • Скільки апаратів штучної вентиляції легенів потрібно Тернополю • У Тернополі дружина не пустила додому чоловіка, який повернувся з Польщі • Гурт ZAБАVA виконав карантинну пародію на пісню “Синя смужка” • Пік COVID-19 в Україні прогнозується на 14-15 квітня – МОЗ • Як правильно носити медичну маску та рукавички? • У Франції від COVID-19 помер житель Тернопільщини • В Україні діють нові карантинні обмеження • Від коронавірусу помер священник із Заліщиків • Святослав Вакарчук втратив батька • Головний санітарний лікар України відвідав Тернопільщину • Учасник АТО Михайло Усар залишився сам із шістьма дітьми • На в’їздах в Тернопіль облаштовують контрольно-пропускні пункти • У лікарнях Тернополя перебуває 20 хворих на COVID-19 • Ліки від малярії, ВІЛ і артриту. Чим лікуватимуть українців від коронавірусу? • Від коронавірусу померла жителька Козови • Вчені показали вплив Covid-19 на легені • Поліцейські розшукують 19-річного тернополянина
Пісний борщ від Євгена Клопотенка

Опубліковано: 23 Березня о 16:00 25


Він перемагає віруси!.


Відомо, що будь-який вірус передусім перемагає не якась суперпігулка, а сильний імунітет, на який безпосередньо впливають спосіб життя і харчування. Одна із страв, що завжди додавала українцям здоров’я, – безумовно, борщ. Нині спробуйте приготувати поліський борщ за рецептом відомого кухаря Євгена Клопотенка. «Цей варіант борщу я знайшов в одному селищі на Поліссі, де зі мною ним поділився один дідусь, – розповідає Євген. – І, знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу, бо він такий насичений за смаком та кольором, а ще такий ароматний – це просто шаленство! Впевнений, що цей борщ неодмінно буде вам до смаку».

2 л води, 2 невеличких буряки, 1 цибулина, 3-4 картоплини, половинка болгарської перчини, половинка морквини, 200 г квашеної капусти (з розсолом!), 2 ст. л. томатної пасти, 1-2 ст. л. меду, сіль і перець за смаком.

Приготувати відвар з буряка: почистити один буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додати до відвару пів цибулини і готувати далі. Картоплю нарізати дрібними кубиками і додати до бурякового бульйону. Половину морквини нарізати соломкою і додати в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

Приготувати засмажку. Для цього половинку болгарської перчини і другу половину цибулини нарізати кубиками і припустити на пательні з невеликою кількістю олії до м’якості протягом 3-5 хвилин. Додати томатну пасту (2 ст.л.) і протушкувати ще 2-3 хвилини.

Вийняти з бульйону буряк, дати йому трохи охолонути і нарізати довільними шматочками. Він дуже гарячий, тому нарізайте дуже акуратно, щоб не обпектися. Покласти нарізаний буряк у бульйон і туди ж відправити засмажку. Якщо всі овочі готові, додати до борщу квашену капусту з розсолом. Проварити три хвилини і покуштувати. Тепер настав час заправити борщ сіллю, перцем та медом (1-2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився протягом 15-20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку, як каже народна мудрість, він набере тільки на наступний день!

До речі

Борщ –  це ідеально збалансована страва. У ньому міститься велика кількість корисних для організму речовин в оптимальному співвідношенні.

Овочі та приправи дають борщу велику кількість вітамінів і мінералів – вітаміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пантотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі. Окрім того, в овочах багато клітковини. Завдяки термічній обробці вона перетворюється в м’який для кишечника обмінний сорбент. На термічно обробленій клітковині розвиваються корисні для травлення мікроорганізми і виробляють половину добової дози вітамінів групи В.

Завдяки цьому в організмі:

* активізується вуглеводний обмін у клітинах;

* підвищується рівень енергетики;

* прискорюється обмін речовин.

Вітамін К, що виробляється на такий мікрофлорі, підсилює здатність печінки очищати кров. Юшка (відвар, бульйон) активізує травлення і контролює в’язкість крові, розріджуючи її. Якщо ви готуєте борщ з м’ясом, то білки, що містяться в ньому, – джерело амінокислот, які беруть участь в обмінних процесах.

Борщ – відмінний детоксикатор, що очищає організм від токсинів. Складові борщу виводять з організму токсини, важкі метали, радіонукліди, нейтралізують пестициди, гербіциди, деактивують нітрати.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

COVID-19 лабораторно підтвердили у двох лікарів. Обидва медики контактували з жінкою з Бучаччини, яка хвора на коронавірус...


Рубрика: Опубліковано: о 18:00


Сільський голова одного із сіл Заліщицького району вимагав гроші у місцевого підприємця ...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:00


Країною керують уповноважені “центром” дилетанти, а ситуацію “витягує” місцеве самоуправління...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:00


І чи є ШВЛ панацею для боротьби з коронавірусом...


Рубрика: , Опубліковано: о 13:00


Тернополянин приїхав з Польщі, де був на заробітках. Згідно правил, встановлених на час карантину, хотів самоізолюватися, проте його в помешкання не пустила дружина...


Опубліковано: о 12:00



Теми дня
7 Квітня
6 Квітня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео