П’ятниця, 26 лютого 2021
• «Мій чоловік по голосу відчуває, коли я вишиваю» • Покататись на сноутюбах і встановити рекорд! • «Стрілець має відповісти за свій негідний вчинок!» • «Океан Ельзи» везе до Тернополя «Оранжерею» • Вірші Лесі Українки – англійською та французькою • Тернопілля знову «помаранчеве». Що заборонять? • У Тернопільських школах оновлюють харчоблоки для безпечного та здорового харчування дітей • Хто «розморозив» Тернопільський аеропорт? • «Через два місяці після загибелі Василя народився наш синочок…» • З гітарою по світу! • Бог за колючим дротом • 24 лютого відбудеться чемпіонат міста Тернополя з фристайлу (могул) • 25 снігоприбиральних машин працювали вночі на дорогах і тротуарах Тернополя • Сесія Тернопільської міськради відбудеться 5 березня • Сергія Надала обрано Головою Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України • Серед ночі побив подругу аж до струсу головного мозку… • Державний реєстратор із Монастириська незаконно оформив клієнтам два будинки • Не стало шанованого професора Тернопільського національного технічного університету • 8 березня Олександр Божик з рок-бендом у Тернополі • Снігові перегони у «Savich-Park»: змагалися 63 сноубордисти
Пісний борщ від Євгена Клопотенка

Опубліковано: 23 Березня о 16:00 137


Він перемагає віруси!.


Відомо, що будь-який вірус передусім перемагає не якась суперпігулка, а сильний імунітет, на який безпосередньо впливають спосіб життя і харчування. Одна із страв, що завжди додавала українцям здоров’я, – безумовно, борщ. Нині спробуйте приготувати поліський борщ за рецептом відомого кухаря Євгена Клопотенка. «Цей варіант борщу я знайшов в одному селищі на Поліссі, де зі мною ним поділився один дідусь, – розповідає Євген. – І, знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу, бо він такий насичений за смаком та кольором, а ще такий ароматний – це просто шаленство! Впевнений, що цей борщ неодмінно буде вам до смаку».

2 л води, 2 невеличких буряки, 1 цибулина, 3-4 картоплини, половинка болгарської перчини, половинка морквини, 200 г квашеної капусти (з розсолом!), 2 ст. л. томатної пасти, 1-2 ст. л. меду, сіль і перець за смаком.

Приготувати відвар з буряка: почистити один буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додати до відвару пів цибулини і готувати далі. Картоплю нарізати дрібними кубиками і додати до бурякового бульйону. Половину морквини нарізати соломкою і додати в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

Приготувати засмажку. Для цього половинку болгарської перчини і другу половину цибулини нарізати кубиками і припустити на пательні з невеликою кількістю олії до м’якості протягом 3-5 хвилин. Додати томатну пасту (2 ст.л.) і протушкувати ще 2-3 хвилини.

Вийняти з бульйону буряк, дати йому трохи охолонути і нарізати довільними шматочками. Він дуже гарячий, тому нарізайте дуже акуратно, щоб не обпектися. Покласти нарізаний буряк у бульйон і туди ж відправити засмажку. Якщо всі овочі готові, додати до борщу квашену капусту з розсолом. Проварити три хвилини і покуштувати. Тепер настав час заправити борщ сіллю, перцем та медом (1-2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився протягом 15-20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку, як каже народна мудрість, він набере тільки на наступний день!

До речі

Борщ –  це ідеально збалансована страва. У ньому міститься велика кількість корисних для організму речовин в оптимальному співвідношенні.

Овочі та приправи дають борщу велику кількість вітамінів і мінералів – вітаміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пантотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі. Окрім того, в овочах багато клітковини. Завдяки термічній обробці вона перетворюється в м’який для кишечника обмінний сорбент. На термічно обробленій клітковині розвиваються корисні для травлення мікроорганізми і виробляють половину добової дози вітамінів групи В.

Завдяки цьому в організмі:

* активізується вуглеводний обмін у клітинах;

* підвищується рівень енергетики;

* прискорюється обмін речовин.

Вітамін К, що виробляється на такий мікрофлорі, підсилює здатність печінки очищати кров. Юшка (відвар, бульйон) активізує травлення і контролює в’язкість крові, розріджуючи її. Якщо ви готуєте борщ з м’ясом, то білки, що містяться в ньому, – джерело амінокислот, які беруть участь в обмінних процесах.

Борщ – відмінний детоксикатор, що очищає організм від токсинів. Складові борщу виводять з організму токсини, важкі метали, радіонукліди, нейтралізують пестициди, гербіциди, деактивують нітрати.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Для сімейної лікарки Ірини Сампари з Великої Березовиці вишивання – своєрідна медитація...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 14:02


«Спіймати» останній сніг і встановити новий зимовий рекорд — наймасовіший спуск на сноутюбах – зможуть тернополяни уже цієї п’ятниці. 26 лютого о 18:00 усіх бажаючих запрошують на встановлення всеукраїнського рекорду у спортивно-розважальному комплексі «Savich-park», що на вулиці Тарнавського, 22а...


Опубліковано: о 13:56


Тернопільський стрілець, який поранив із рушниці двох дітей — 11-річного Максима Капустяника і 8-річного Максима Дубовика, і далі перебуватиме під вартою...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:46


Ви теж уже відчуваєте весну? Зовсім скоро, 27 березня, на Тернопіль чекає новий музичний проєкт Святослава Вакарчука "Оранжерея" і найтепліший концерт цієї весни!...


Опубліковано: о 15:59


З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки у Тернополі запланували провести низку заходів, повідомляє управління культури Тернопільської ОДА...


Опубліковано: о 15:10



Теми дня
26 Лютого
25 Лютого
24 Лютого
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео