Вівторок, 03 серпня 2021
• Різанина на Шумщині: проганяла односельчанина… ножем • “Чотири роки жодної звістки про мого чоловіка…” • До 1 серпня триває прийом заявок на участь у конкурсі кращих практик в багатоквартирному житловому фонді Тернопільської громади • Реалізація чотирьох проєктів-переможців «Громадського бюджету-2021» – на завершальному етапі • Урядова тарифна політика блокує розвиток громад • Сергій Надал: «Тернопіль – єдиний обласний центр західної України, де можна купатися на міських пляжах» • У вересні жителі Тернопільської громади старші 55 років зможуть пройти безкоштовну комплексну діагностику організму • У Тернополі відбулись урочисті заходи з нагоди 1033-ї річниці хрещення Київської Русі-України • На об’їзній дорозі Тернополя тривають активні ремонтні роботи • У Тернополі встановлюють камери автофіксації порушень ПДР • Вчителям Тернопільської громади закуплять сучасні ноутбуки • У Тернополі відгуляло весілля подружжя рятувальників • У Тернополі відкрили новий сучасний мультиспортивний майданчик • «Навелосипедив» на рекорд! Олег Собчук потрапив до Книги рекордів України • Біля краєзнавчого музею в Тернополі росте дерево Ігоря Герети • Два роки їздив Україною з підробленими документами • П’яний водій молоковоза пропонував 10 тис. гривень хабара • На базі міської поліклініки №2 працює відділ «Хірургії одного дня» • Від посіву до збирання: 100 юних аграріїв беруть участь у проєкті «Розумний город» • «Дзвони Лемківщини» – цьогоріч «вживу»!
Пісний борщ від Євгена Клопотенка

Опубліковано: 23 Березня о 16:00 251


Він перемагає віруси!.


Відомо, що будь-який вірус передусім перемагає не якась суперпігулка, а сильний імунітет, на який безпосередньо впливають спосіб життя і харчування. Одна із страв, що завжди додавала українцям здоров’я, – безумовно, борщ. Нині спробуйте приготувати поліський борщ за рецептом відомого кухаря Євгена Клопотенка. «Цей варіант борщу я знайшов в одному селищі на Поліссі, де зі мною ним поділився один дідусь, – розповідає Євген. – І, знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу, бо він такий насичений за смаком та кольором, а ще такий ароматний – це просто шаленство! Впевнений, що цей борщ неодмінно буде вам до смаку».

2 л води, 2 невеличких буряки, 1 цибулина, 3-4 картоплини, половинка болгарської перчини, половинка морквини, 200 г квашеної капусти (з розсолом!), 2 ст. л. томатної пасти, 1-2 ст. л. меду, сіль і перець за смаком.

Приготувати відвар з буряка: почистити один буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додати до відвару пів цибулини і готувати далі. Картоплю нарізати дрібними кубиками і додати до бурякового бульйону. Половину морквини нарізати соломкою і додати в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

Приготувати засмажку. Для цього половинку болгарської перчини і другу половину цибулини нарізати кубиками і припустити на пательні з невеликою кількістю олії до м’якості протягом 3-5 хвилин. Додати томатну пасту (2 ст.л.) і протушкувати ще 2-3 хвилини.

Вийняти з бульйону буряк, дати йому трохи охолонути і нарізати довільними шматочками. Він дуже гарячий, тому нарізайте дуже акуратно, щоб не обпектися. Покласти нарізаний буряк у бульйон і туди ж відправити засмажку. Якщо всі овочі готові, додати до борщу квашену капусту з розсолом. Проварити три хвилини і покуштувати. Тепер настав час заправити борщ сіллю, перцем та медом (1-2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився протягом 15-20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку, як каже народна мудрість, він набере тільки на наступний день!

До речі

Борщ –  це ідеально збалансована страва. У ньому міститься велика кількість корисних для організму речовин в оптимальному співвідношенні.

Овочі та приправи дають борщу велику кількість вітамінів і мінералів – вітаміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пантотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі. Окрім того, в овочах багато клітковини. Завдяки термічній обробці вона перетворюється в м’який для кишечника обмінний сорбент. На термічно обробленій клітковині розвиваються корисні для травлення мікроорганізми і виробляють половину добової дози вітамінів групи В.

Завдяки цьому в організмі:

* активізується вуглеводний обмін у клітинах;

* підвищується рівень енергетики;

* прискорюється обмін речовин.

Вітамін К, що виробляється на такий мікрофлорі, підсилює здатність печінки очищати кров. Юшка (відвар, бульйон) активізує травлення і контролює в’язкість крові, розріджуючи її. Якщо ви готуєте борщ з м’ясом, то білки, що містяться в ньому, – джерело амінокислот, які беруть участь в обмінних процесах.

Борщ – відмінний детоксикатор, що очищає організм від токсинів. Складові борщу виводять з організму токсини, важкі метали, радіонукліди, нейтралізують пестициди, гербіциди, деактивують нітрати.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

За нанесення тілесних ушкоджень односельцю відповідальність понесе 34-річна жителька села Великі Дедеркали...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:02


Правоохоронці відділення поліції № 2 ( м. Бучач ) Чортківського РВП розшукують мешканця села Підзамочок, Винярського Василя Миколайовича, 1945 року народження...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:14


До 1 серпня 2021 року ще можна подати заявку на участь у конкурсі кращих практик в багатоквартирному житловому фонді Тернопільської міської територіальної громади...


Опубліковано: о 17:12


На різноманітних локаціях Тернополя триває реалізація проєктів-переможців «Громадського бюджету-2021»...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:07


Через урядову політику Тернопіль змушений спрямувати понад 50 млн. грн. замість ремонту дворів, на компенсації за гарячу воду і перевезення, які мала виділити держава...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:53



Теми дня
3 Серпня
31 Липня
30 Липня
28 Липня
27 Липня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео