Для тіста: 200 г розм’якшеного вершкового масла, 120 г
дрібного цукру або цукрової пудри, 2 жовтки, 1 яйце, 2,5 склянки борошна, 100 мл сметани, 0,75 ч. ложки соди, 0,5 ст. ложки оцту, щіпка солі, ванілін на кінчику чайної ложки.
Для начинки й оздоблення: 100-150 мл густої сметани, 400-500 г чорниць, 2 білки, 2 ст. ложки дрібного цукру.
Для приготування тіста відокремити жовтки і білки двох яєць. Білки відкласти для оздоблення верху пирога. Розтерти жовтки з цукром, вершковим маслом і яйцем до повного розчинення цукру. Додати до отриманої маси сметану. Борошно просіяти разом з сіллю і ваніліном. З’єднати борошно з яєчно-масляною сумішшю, додавши соду, погашену оцтом. Вимісити масу до однорідного стану. Тісто готове.
Пісочне тісто на сметані виходить дуже м’яким, його практично неможливо розкачати, тому його треба накладати на лист і розмащувати ложкою. Викласти тісто на змащене жиром і посипане борошном деко, а ще краще вистелити деко папером для випічки. Можна використовувати і роз’ємну форму. Розподілити тісто по деку рівним шаром завтовшки близько 1 см. Зробити краї тіста трохи вищими, ніж до середини, щоб після випікання корж був приблизно однакової товщини. Випікати корж 20-25 хвилин в розігрітій до 180°С духовці.
Готовий корж охолодити до теплого стану, змастити поверхню нетовстим шаром сметани і густо посипати ягодами. Жменю ягід відкласти для оздоблення. Сметана потрібна, щоб ягоди не скочувалися з коржа.
Охолоджені білки збити з 2 ст. ложками цукру в міцну піну. Покрити пиріг збитими білками, посипати ягодами, що залишилися, і трохи занурити їх у білки. Поставити пиріг у негарячу (близько 160°С) духовку приблизно на 15 хвилин, щоб білки набули красивого рожевого кольору. Пиріг трохи охолодити на деці, а потім зняти його на дерев’яну поверхню, щоб низ не розмокнув. Нарізати пиріг на шматочки нагрітим ножем.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: пиріг, рецепт номера