Швидкий пиріг «Фантазія» з полуницями
6 яєць, 2,5 склянки борошна, 150 г вершкового масла, 1,5 склянки цукру, 750 г полуниць, 10 полуниць та волоські горіхи для прикраси, цукрова пудра.
Яйця, цукор і розм’якле масло розтерти до однорідного стану. Додати все борошно і замісити тісто. Форму для випікання змастити і застелити пергаментним папером. На дно форми налити трохи тіста, викласти полуниці й вилити решту тіста. Зверху можна посипати пиріг сухою манкою, тоді у нього вийде хрустка скоринка. Зверху викласти, як підкаже фантазія, волоські горіхи. Посипати посічені або цілі — як бажаєте.
Випікати пиріг 30 хвилин у духовці, розігрітій до 190 градусів. Гарячий полуничний пиріг вийняти з духовки, дати йому трохи постояти у формі. Потім перевернути на стіл, забрати папір. Пиріг нарізати на прямокутники, викласти на таріль, посипати цукровою пудрою і прикрасити полуницями.
Торт «Кошик з полуницями»
200 г борошна, 2 яйця і 5 жовтків, 300 мл молока, 150 г вершкового масла, 400 г полуниць, 50 г мигдалю, 150 г цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка цукрової пудри, щіпка солі.
Змішати подрібнений мигдаль, борошно, сіль, 100 г м’якого вершкового масла, яйце, 1 ст. ложку цукру і заміси тісто. Тісто поставити на півгодини в холодильник.
Приготувати крем: розтерти жовтки, яйце, 5 ст. ложок цукру, ванільний цукор, додати тепле молоко. Поставити на водяну баню і, помішуючи, довести до густої консистенції. Потім трохи охолодити масу і ввести 50 г вершкового масла.
У змащену маслом форму викласти тісто, сформувавши з нього кошик. Щоб у процесі випікання кошик з тіста не деформувався, зверху на тісто треба покласти пергаментний папір, насипати на нього квасолю або горох і випікати у розігрітій до 200°С духовці приблизно 15 хвилин. Дістати форму, зняти з кошика папір і квасолю (горох), викласти на тісто крем, змастити край кошика жовтком і випікати протягом 40-50 хвилин при температурі 140°С. На готовий пиріг зверху покласти полуниці, посипати цукровою пудрою.
Полунично-сирний десерт
300 г сиру, 2 жовтки, 10 г желатину, 3 ст. л. цукрової пудри, 1 ст. л. цукру, 100 мл вершків 33% жирності, 100 г полуниці, м’ята за смаком.
Замочити желатин за інструкцією на упакуванні. Сир, жовтки і цукрову пудру перемішати у глибокій посудині до однорідної маси. Сюди ж вмішати желатин, щоб він добре розійшовся по всій сирній масі. Збити вершки. Ввести їх в підготовлену сирну масу. Перемішати, викласти в креманки. Полуниці та цукор перемішати в блендері до однорідності. Залити на сирну масу. Поставити в холодильник охолоджуватися. Перед подачею прикрасити м’ятою.
Полунично-м’ятний чай
2-3 чайні ложки листків чорного чаю, 3 листочки м’яти, 3 ягоди полуниці, 1 ч. л. меду.
Чорний чай заварити з м’ятою. Полуниці порізати тонкими пластинками, покласти в горнятко, полити медом. Залити полуниці настояною заваркою. За бажанням долити окріп.
Джерело: НОВА Тернопільська газета