Понеділок, 27 травня 2019
• Рятувала себе. Тепер рятує людей • Наскільки сильний «Голос» Святослава Вакарчука? • Віктор Овчарук: «Наше спільне завдання — створити комфортні умови з якісними адміністративними та соціальними послугами у селі» • Сім майстрів і 184 години • Як Чортків сезон відкрив: блогерів зібрав, дефіле провів, на польовій кухні смаколики їв • Вкусив кліщ? Несіть його до лабораторії! • «Будапешт їм личить»! • Їсти, любити, фотографувати • Про Fair Play, «цікаві» матчі та… павуків у банці • Олександр Гринюк: «Мене засудили, бо хочуть змести з громадського життя» • Статки Зеленського: вілла в Італії, елітні автівки та скандальне житло на Грушевського • Нові правила техогляду: наклейка на скло • «Нива» здобула виїзну перемогу на п’ятій доданій хвилині • Олександр Зінченко показав свої трофеї • Чемпіонат області • На «вовчиць» і Винник їде! • Наші привітали Зе! • Голова ТОДА Степан Барна подав у відставку • Кульова блискавка влетіла в літню кухню… • «Поспішай творити добро!» Підкинуте щастя!
Картина – пальчики оближеш!

Автор: Опубліковано: 18 Січня о 14:00 288


Розписані пряники тернопільської художниці є навіть в Японії та США.


Кожен художник — творець, для якого немає обмежень. Хтось для втілення своїх фантазій і творчого бачення використовує полотно, хтось — звичайний папір, а тернопільська художниця Оксана Летіна віртуозно «пише» кольорові міні-картини на…  пряниках!  Використовуючи харчові барвники замість фарб, вона  перетворює випічку на витвори мистецтва, малюючи вишукані солодкі картини – з філігранно вимальованими візерунками, оригінальними зображеннями і кумедними звірятками,  що, дивлячись на них, хочеться залишити їх собі як симпатичний сувенір, а не просто з’їсти! Солодка та мальовнича випічка Оксани Летіної знайшла своїх прихильників не лише в Тернополі, а й далеко за межами України:  в Англії, Італії і навіть в Японії та США!

Імбирна смакота із настроєм та душею

Упродовж останніх років в Україні прижилася західна традиція випікати імбирні пряники до різдвяних свят. Але насправді, каже Оксана Летіна, такі ласощі можуть бути не лише різдвяним елементом, але й прекрасним подарунком на день народження, солодкою іграшкою для малечі, картиною, розмальовкою, сувеніром чи елементом торта. Саме такі та чимало інших варіантів ароматних пряників виготовляє  наша землячка.

— Якщо хочеться творити, інструмент вторинний, — переконана Оксана Летіна. — Адже продукуєш не вироби чи картини, а передусім творчі ідеї.  Я і з вовни вироби валяла, і з фетру шила-вирізала,  робила вітражі та гобелени, —  дуже багато всього.  Малювання — це завжди було «моїм». Після п’яти років навчання в художній школі я вступила на факультет образотворчого мистецтва Тернопільського педагогічного університету, нині веду гурток з образотворчого мистецтва у ТДНЗ  №22. Мені щоразу цікаво пробувати щось нове, вчитися, вдосконалюватися. Торік для себе та своїх рідних я спекла імбирні пряники, спробувала розмалювати їх глазур’ю. Вдалося і я «загорілася»…   Моє «солодке» захоплення настільки цікаве, що, сідаючи малювати пряники, я можу втратити лік часу… (Сміється, — авт.) Скільки годин не працювала б, мені це не важко, адже коли займаєшся улюбленою справою, то це приносить лише задоволення.

Створювати смачну красу, запевняє пані Оксана, неважко. Трішки терпіння, наполегливості, дрібку фантазії — і все вийде.

Рецепт імбирних пряників використовую класичний і начебто стандартний, але я багато експериментувала, перш ніж вивела власну «універсальну» формулу. Класика в моїх пряниках —  це інгредієнти, які потрібні для тіста: борошно, масло, мед, імбир… Інгредієнти усі лише натуральні, а за рахунок того, що мед є природним консервантом, ці пряники дуже довго зберігаються, навіть через рік після виготовлення вони придатні до вживання і залишаються смачними. Хоча більшість моїх замовників кажуть, що таку красу їм просто-напросто шкода їсти… (Сміється, — авт.) Але найважливіше, на мій погляд, — виготовляти пряники з гарним настроєм та вкладати у них часточку своєї душі…

 Чарівниця Країни пряникових чудес

— Секрет приготування солодких шедеврів простий: замісити тісто, розкачати і  вирізати полотно майбутньої пряникової картини. Далі в духовку —  підрум’янитися, а як охолоне “імбирне полотно”  — можна і розписувати.  Якщо композиція, яку хочу намалювати, досить складна, до того, як зробити малюнок на прянику, я його промальовую на папері.  Кожна деталь на картинах-пряниках — від очей і до ґудзиків на одязі  —  промальована вручну, з різними відтінками і кольорами.  Глазур також має класичні інгредієнти: білок та цукрова пудра, але є  дуже багато моментів у процесі приготування, які потрібно спробувати, побачити, поекспериментувати, а тоді вже робити. Щоб малювати кольоровою глазур’ю, потрібні також кондитерські барвники: я використовую спеціальні харчові гелеві барвники, які не викликають алергії та безпечні навіть для маленьких діток.

Нанесення глазурі та малюнків вимагає чимало часу, — зазначає пані Оксана, — адже потрібно, аби кожен елемент картинки підсихав. Якщо ж нанести весь малюнок відразу, всі кольори можуть розтектися. Найбільш копіткі пряникові картини я малювала і по три-чотири дні у кілька «заходів»… Проте якщо вже «набити руку» і мати певний досвід, то робота піде, як по маслу… Якісь сюжети я знаходжу на листівках, ілюстраціях, але загалом намагаюся робити щось своє.

З часом у мене з’явилися перші замовлення: люди просили розмалювати пряники, аби вислати їх друзям чи родичам за кордон, «тематичні» — скажімо, на День Валентина чи Великдень, або до певної святкової події. Коли бралася висилати пряники аж за океан — до США чи Японії, спершу хвилювалася, чи такий доволі крихкий продукт добереться туди цілим-неушкодженим, проте хвилювання виявилися марними, і нині мої «пряникові» картини тішать око наших земляків за кордоном!

І найголовніше: розпис пряників —  це особливий  вид мистецтва й відпочинок для душі, який раджу всім спробувати! Мені дуже цікаво проводити майстер-класи для діток: смачні та пахучі медово-імбирні пряники, намальовані ними, приносять в дім казкову атмосферу та святкові емоції.  Скажімо, нещодавно я проводила майстер-класи для учнів у ЗОШ №16:  дітям усе чудово вдавалося, усім сподобалося, а розмальовані ними смаколики-пряники поїхали на Схід до наших солдатів…


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Нутриціолог Христина Рзаєва про здорове харчування...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00


Відомий музикант, соліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук заявив, що має намір брати участь у виборах до Верховної Ради 2019 року. Він планує йти в парламент на чолі власної партії "Голос"...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:00


На цьому наголосив голова обласної ради, віце-президент Української асоціації районних та обласних рад Віктор Овчарук під час засідання Ради Національного конгресу місцевого самоврядування, яке відбувалося у Києві. На заході ухвалили низку організаційних питань...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Як для першої леді України створювали вбрання на інавгурацію...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00


Тендітні панянки у «середньовічних» сукнях, брутальні байкери у шкірі та вишукані моделі в оригінальному дизайнерському вбранні — уся ця «екзотична» публіка цими вихідними зібралася у Чорткові, аби відсвяткувати відкриття туристичного сезону...


Рубрика: , , Опубліковано: о 17:00



Теми дня
27 Травня
24 Травня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео