Неділя, 31 травня 2020
• Село Бриків Шумського району з висоти пташиного польоту • Романтичне освідчення на полігоні • У центрі Тернополя з’явиться ще одна відпочинкова зона • Як готувати спаржу: мінімалізм в усьому! • Тернопільська міська дитяча лікарня отримала сучасний УЗД-апарат • Оновлені харчоблок і пральня у дитсадку № 6 • Голова правління «Одеської кіностудії» Андрій Осіпов: «У Тернополі є такі люди і така енергія, які дозволяють саме цьому місту бути лідером в українській кінематографії» • Для розвитку міст потрібні час і досвід • Віктор Овчарук:«Співпраця ОТГ та кооперативів може стати взаємовигідним механізмом розвитку і гарантією фінансової стабільності останніх» • Автомобільні «корки»: наслідки і причини • Тернополянка Анна Кріль — призерка міжнародного онлайнконкурсу юних піаністів • У Тернополі почала діяти нова транспортна мережа • Експрокурор Юрій Ковалик відбуває покарання у Кагарлицькій виправній колонії на Київщині • «Їжа королів» – на тернопільському полі! • Олімпіада в Токіо може не відбутися взагалі • Дитсадки у Тернополі запрацюють першого червня • Файне місто повертається до звичного життя • Футбол знову з нами! • Прощання з Ерітьє • Протоієрей Дмитро Лисак та його дружина пані Марія відсвяткували золоте весілля
Сакура, нарциси, кава – весняна мандрівка запашна й цікава!

Автор: Опубліковано: 19 Квітня о 18:15 80


Ви помічали, що повітря весною пахне якось по-особливому? По-особливому гостро і чуттєво.


Мокрими деревами, ранковими серпанками, невагомими павутинками у повітрі… Пряною травою, дощовою мелодією, річковою прохолодою, нагрітим до сонця камінням.  Весна пахне… мандрами. Коли для лиж уже надто пізно, а для моря – ще надто рано (і можна, я нічого не казатиму про городи?) залишається хіба що пакувати наплічник, тримати ніс по вітру і… дихати-не надихатися. Бо як пропустити сезон, коли цвітуть і пахнуть хустські нарциси, ужгородські сакури, буковинські тюльпани та карпатські крокуси, коли просто у повітрі розлито тисячі ніжних ароматів, барв та вражень! А як щодо того, аби зловити «високу воду» у гірських річках чи потішити рецептори кавомана на унікальному кавовому фестивалі у Кам’янці? «НОВА…» знає, де, коли і за скільки можна усе це побачити, попробувати, понюхати і покуштувати. Отож, поїхали!

Квітень – весняний король, розкіш і красу якого може пізнати кожен. Організувати собі «квітучий» відпочинок до снаги і по кишені кожному тернополянину: кілька годин потягом чи автівкою — і ви уже там, де найяскравіше буяє весна. Станція перша — Закарпаття.

Ужгородські сакури

У кінці квітня − на початку травня на Закарпатті найбільша концентрація туристів на один квадратний метр міста. Власне, це й не дивно: у цей час Ужгород перетворюється на справжній райський сад, де починає цвісти екзотична японська вишня − сакура.  В Ужгороді розташована найбільша в Європі Алея сакур, що простягнулася вздовж берега річки Уж.  Пік цвітіння, коли гілки сакури вкриваються пишними рожевими квітами, − неймовірно захоплююче видовище. Доповнюють його не менш вражаючі магнолії, квіти японської айви, флоридської і китайської яблунь.  Закарпатська легенда розповідає, що сакури везла у подарунок імператору Францу-Йосифу японська делагація. Коли посли зупинилися в Мукачеві, вночі підприємливі мукачівці вкрали саджанці японської вишні, а згодом під виглядом фруктових дерев продали в Ужгород. Відтоді й росте тут ця екзотична рослина і тішить око красивим рожевим цвітом, хоча й не дає плодів. Згідно з менш захопливою офіційною історичною версією, дерева сакури впровадила в Ужгороді на початку 1920-х років тодішня чеська адміністрація, коли активно розбудовувала теперішній центр міста. Тамтешня болотиста місцевість не підходила багатьом рослинам, а ось сакури успішно прижилися у м’якому закарпатському кліматі.

Зазвичай у дні цвітіння сакури в Ужгороді організовують весняний «Сакура-фест» з цікавою мистецько-творчою, винною та гастрономічною «складовою». Цьогоріч він триватиме з
23 квітня до 2 травня. І якщо вирішили цієї весни таки помилуватися ужгородськими сакурами, майте на увазі, що  саме у цей період більшість готелів, приватних садиб (вартістю від 200 і до 1200 гривень за номер) практично на 100% заповнені, тому треба бронювати житло наперед.

Хустські нарциси

Між річками Тиса та Хустець знаходиться унікальна долина. Один раз у рік, на початку травня, вона перетворюється на справжнє диво. На зеленому оксамиті трав сходять мільйони білих зірочок диких нарцисів. Легким квітковим туманом вони вкривають підніжжя карпатських гір, створюючи просто дивовижної краси картину. Якщо вже ви опинилися в Закарпатті, то після Ужгорода, на початку травня, відвідайте ще одне чудове місце – Долину нарцисів.

Це частина Карпатського біосферного заповідника на околиці містечка Хуст в урочищі Кіреші. Долина унікальна тим, що це – один з найбільших у світі природний масив нарцисів. У заповіднику площею 257 га росте понад 500 видів рослин, 15 із яких занесені до Червоної Книги. Понад 170 га займають нарцисові поля.

Щорічно Долину нарцисів відвідують понад 10 тисяч туристів. Плата за вхід — 25 грн. для дорослих  та 10 грн. для школярів. Парковка біля входу безкоштовна, але місткість її обмежена — в період травневих свят на під’їзді до заповідника бувають автомобільні затори. Ночівля у Хусті або селищі біля нього обійдеться від 200 до 600 гривень за ніч.

Долина нарцисів знаходиться на відстані 50 кілометрів від колоритного закарпатського села Колочава. Тут можна не лише побачити великі галявини квітнучих крокусів (вони ж – шафрани), а й відвідати унікальні місцеві музеї, яких у цьому невеликому селі аж десять.

Черемошеві пороги

Фото Ірини Гудь.

Але що ж ми усе на суші та на суші? Як щодо того, аби відчути дихання річки, підняти рівень адреналіну в крові, пізнати ближче природу і провести незабутній день серед грайливого блиску річки? Весела пригода і випробування одночасно, хвилі і пороги, стрімка течія і скрегіт весел та досвідчений інструктор, завжди готовий надати будь-яку допомогу, — усе це називається рафтингом.

Саме рафтинг — сплав гірськими річками на надувних човнах, рафтах та катамаранах,  останніми роками набуває неабиякої популярності.  Зазвичай ця екстремальна розвага сезонна, і кращий час для сповнених адреналіну прогулянок гірськими порогами — упродовж квітня-травня.   Ви весело розважитесь, відпочиваючи в Карпатах, отримаєте потужний викид адреналіну під час сплаву та навчитесь веслувати на різних човнах. Щоб сплавлятися на Чорному Черемоші, не потрібна спеціальна підготовка — досвідчений інструктор ознайомить вас з особливостями поведінки і технікою безпеки під час сплаву.

Вирушивши на дводенний рафтинг на Черемоші і розкошелившись на півтори тисячі гривень, отримаєте максимум задоволення за мінімум часу: лише впродовж одних вихідних  ви матимете можливість двічі сплавитися найскладнішими порогами річки Чорний Черемош: “Дземброня”, “Дідів лікоть”, “Біла Кобила”, “Гучок”, “Гук”, виспатися у наметі, а також познайомитися з культурою Гуцульщини. «Економ-варіант»  —   сплави основними порогами Чорного Черемоша тривалістю 1-2 години обійдеться у 300-400 гривень з особи. Де зупинитися: у Дземброні є готелі та садиби для мандрівників, але ночівля в наметі під зоряним небом у Карпатах —  це варіант і враження, які не купиш за усі гроші світу!

А кава мусить бути…

А ви знали, що кавовою столицею України є… Кам’янець-Подільський?

Традиція вживання кави у Кам’янці-Подільському з’явилась ще у далекому 1672 році, коли тут було засновано першу кав’ярню (у Відні першу кав’ярню відкрили лише через 14 років!). Саме сюди, у місто над Смотричем, тернополян запрошують на філіжанку  запашного напою. 6-9 травня тут відбудеться свято кави «Кам’янецька турка». Тут буде і гігантська турка-рекордсмен, в якій можна одночасно зварити кілька сотень літрів кави, і майстер-класи з кавоваріння, кавовий ярмарок, ворожіння  на кавовій гущі та кавова естафета.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Днями військовослужбовці Роман і Вікторія заручились, а познайомилися вони чотири роки тому в Тернопільській військовій частині...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 16:02


У сквері на вулиці C. Качали, 1 триває облаштування культурно-відпочинкової зони «Комплексне трансфермістечко»...


Опубліковано: о 12:34


Готуючи страви зі спаржі, пам’ятайте найголовніше: спаржа – такий ніжний і смачний продукт, що йому не треба ні багато додаткових інгредієнтів, ні тривалої теплової обробки. Мінімалізм – це ключовий аспект у приготуванні зеленої спаржі....


Рубрика: Опубліковано: о 8:55


У лікувальних закладах Тернополя оновлюють медичне устаткування...


Опубліковано: о 19:12



Теми дня
31 Травня
30 Травня
29 Травня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео