П’ятниця, 02 червня 2023
• У Тернополі презентували книгу, яку написали… учні початкових класів • Пропонував 150 євро, щоб зам’яти “п’яну” їзду • Меморіальні дошки трьом Героям: у селі на Тернопільщині вшанували загиблих захисників • Смертельна аварія на Бережанщині • Тернопільські дітлахи продавали смаколики, щоб зібрати кошти для військових • «Контінентал» завершив весняну посівну й посадку картоплі • 40 лабораторій просто неба: у Тернополі відбулися Наукові пікніки • З 1 червня проїзд на маршрутах до садівничих товариств буде безкоштовний для власників пільгової «Соціальної карти тернополянина» • Вишиванка Бандери личить Залужному • На обійсті — 91 січкарня! • У Зарваниці відбулася всеукраїнська проща Марійських і Вівтарних дружин • Проборство, яке вмістило століття • Гасав Тернополем із підробленими документами на автомобіль • У Тернополі відкрили виставку ікон добровольця, який повернувся з війни • Проректорка ЗУНУ вручила сертифікати про проходження курсів «Оператор БПЛА» рятувальникам області • Зі Слов’янська врятував… 26 тисяч книг • Зустріч із родинами загиблих захисників та захисниць • Тернопільські патрульні виявили Opel, який перебуває в розшуку • За розбещення дитини – п’ять років тюрми • «Прокинулися від гулу танків під вікнами…»
Що ми смакували 100 років тому? Автентичні рецепти від Леонтини Лучаківської

Опубліковано: 17 Жовтня о 9:00 154


Хто така Леонтина Лучаківська? Леонтина Лучаківська (1858–1935) — авторка першої україномовної кулінарної книги-бестселера «Домашна кухня. Як варити і печи» (1910).


Народилася у 1858 році в селі Довжанка на Тернопільщині в родині священника Дмитра Лучаківського, який отримав тут парафію. Зростала наймолодшою у родині, де було шестеро дітей. Найстарший брат Володимир згодом став першим українцем — міським головою Тернополя (у 1896-1903 рр.). Після смерті батька в 1885 році Леонтина разом із сестрою Олександрою переїхали до Львова. Тут вони прожили майже пів століття. Леонтина померла в 1935 році у віці 77 років. Книга «Домашна кухня. Як варити і печи» вийшла у Львові в 1910 році. Леонтині було на той час 52 роки. Видання повністю профінансував відомий у Галичині громадський діяч і меценат Микола Заячківський. Згодом книга кілька разів видавалася в Канаді як частина «Українсько-Англійської Кухарки», а саме як «Кухня Старокраєва». Стиль і правопис рецептів від Леонтини Лучаківської подаємо практично без зміни – зрозуміти їх не важко, а дух тієї епохи завдяки цьому відчується сповна.

Крутопи з сира до сніданя
Розбити 4 яйця, дати пів літри молока, вісім ложок тертого пармезану, соли, паприки на конець ножа, вимішати се все і виложити до вимащеної маслом пательні та й поставити на горшку з горячою водою, щоби маса згусла, відтак відставити, покраяти булку в не дуже тонкі тарельці, присмажити, наложити маси в видати.
Книдлі з сира
Втерти на терці або на машинці солодкого сира (так з добрий таріль), вбити одно яйце, два жовтки, чотири ложки пшеничного грисіку, дві ложки пересіяної булки, посолити і терти валком, аж зробиться пухка маса. Умочити руки в зимну воду і вироблювати невеличкі круглі книдлі. Кидати на кип’ячу воду в широку ринку, а як закип’ять, вибирати друшляковою ложкою, поляти маслом, присмаженим з булкою, і подати горячі.

Зупа італійська
На чотири особи взяти кватирку густої сметани й чотири жовтки збити разом, всипати ложку муки і ложку сира-пармезану, втертого на терці, заляти горячим росолом і поставити, щоб огрілося, але не заварилося, бо жовтки скипляться (будуть крупнисті). Окремо зварити італійського макарану, дрібно поломаного, й дати до вази. На се виляти зупу й подати зараз на стіл.

Риж з яблоками
Сполокати і наляти теплою водою 0,5 кг рижу і поставити варити. Коли закипить, віділяти, переполокати зимною водою, дати ложку масла, наляти води і поставити до рури, щоби випікся. Покраяти тоненько трохи винні (кислуваті – ред.) яблока, вимастити ринку маслом (ринка має бути цілком суха, щоби відтак можна легко викинути з неї лєгуміну), наложити на дно рижу, а на риж яблока і так накладати верствами на переміну повну ринку, поляти маслом і вставити до рури на чверть години. Коли готовий, виложити, посипати цукром і видати.
Яблока в пінці
Обібрати відповідну кількість винковатих яблок середньої величини і повиверчувати (але щоби не пороздирати), кидати в кип’ячу воду на 5 хвиль, щоби відпарилися (щоб стратили сирість і були м’які). Вибирати друшляковою ложкою на сито, щоби вода стекла, потім уложити на полумисок, накласти в кожне яблоко конфітурів.
Вбити тверду піну (так щоби, коли таріль перехилиться, піна ся держала). Всипати (на 8 білків) пів шклянки цукру, вимішати, виложити на яблока, вигладити ножом, посипати цукром і січеними мігдалами та й поставити до літної рури на годину. Коли засохне і прирум’яниться, видати на полумиску.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

«Радість солов’їна» - збірку віршів під такою назвою презентували сьогодні у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей учасники гуртка «Поетика» разом зі своєю очільницею – дитячою письменницею Оксаною Ратушняк...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 19:17


150 євро пропонував поліцейським житель Чортківського району за уникнення відповідальності через нетверезу їзду...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:05


30 травня у селі Нападівка Борсуківської сільської громади Кременецького району відкрили та освятили меморіальні дошки трьом загиблим односельцям, молоде життя яких забрала війна...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:56


Про смерть в результаті ДТП в одному із сіл Бережанської територіальної громади слідчим повідомив лікар бригади швидкої допомоги...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00


Турніри та лотереї в казино є однією з найбільш очікуваних гравцями подій. І дійсно, вони дають прекрасна можливість отримати досить великий виграш просто за те що гравець із задоволенням проводить свій час. І от нарешті ця визначна подія відбулася у goxbet казино...


Рубрика: Опубліковано: о 17:24



Теми дня
31 Травня
29 Травня
28 Травня