Середа, 06 липня 2022
• У Тернополі вшанували пам’ять Ярослава Стецька • Вода забрала два життя… • На Борщівщині із салону вантажівки випало двоє чоловіків • Як виглядатиме Старий парк після реконструкції? • У Тернополі — сонячний годинник • Трагедія на Лановеччині: в чоловіка влучила блискавка • Патріотичні браслети – від дітей з родин переселенців • На Тернопільщині розквітли троянди від переселенки з Чернігівщини • Долучіться до збору коштів на автомобіль для 46 десантно-штурмової бригади • Із Тернополя відправили мікроавтобус для військових • “Вони тримають для нас небо”: благодійна ярмарка на підтримку армії • Тернополянка, яка в’їхала в катедру, діяла умисно • Тернополянин стріляв із балкону з рушниці • 1 липня юні тернополяни танцюватимуть на підтримку ЗСУ • Помер колишній керівник міліції Тернопільщини • Хлопець на самокаті збив на пляжі “Циганка” дворічну дитину • “Допомога армії від Тернополя» працює • Тернополяни обурені: уряд прийняв рішення про нову систему нарахування плати за воду в Україні. Як платити менше? • У Тернополі урочисто погасили марки «Українська мрія» • Сергій Надал: “Кожен українець має невід’ємне право на життя”
Що ми смакували 100 років тому? Автентичні рецепти від Леонтини Лучаківської

Опубліковано: 17 Жовтня о 9:00 107


Хто така Леонтина Лучаківська? Леонтина Лучаківська (1858–1935) — авторка першої україномовної кулінарної книги-бестселера «Домашна кухня. Як варити і печи» (1910).


Народилася у 1858 році в селі Довжанка на Тернопільщині в родині священника Дмитра Лучаківського, який отримав тут парафію. Зростала наймолодшою у родині, де було шестеро дітей. Найстарший брат Володимир згодом став першим українцем — міським головою Тернополя (у 1896-1903 рр.). Після смерті батька в 1885 році Леонтина разом із сестрою Олександрою переїхали до Львова. Тут вони прожили майже пів століття. Леонтина померла в 1935 році у віці 77 років. Книга «Домашна кухня. Як варити і печи» вийшла у Львові в 1910 році. Леонтині було на той час 52 роки. Видання повністю профінансував відомий у Галичині громадський діяч і меценат Микола Заячківський. Згодом книга кілька разів видавалася в Канаді як частина «Українсько-Англійської Кухарки», а саме як «Кухня Старокраєва». Стиль і правопис рецептів від Леонтини Лучаківської подаємо практично без зміни – зрозуміти їх не важко, а дух тієї епохи завдяки цьому відчується сповна.

Крутопи з сира до сніданя
Розбити 4 яйця, дати пів літри молока, вісім ложок тертого пармезану, соли, паприки на конець ножа, вимішати се все і виложити до вимащеної маслом пательні та й поставити на горшку з горячою водою, щоби маса згусла, відтак відставити, покраяти булку в не дуже тонкі тарельці, присмажити, наложити маси в видати.
Книдлі з сира
Втерти на терці або на машинці солодкого сира (так з добрий таріль), вбити одно яйце, два жовтки, чотири ложки пшеничного грисіку, дві ложки пересіяної булки, посолити і терти валком, аж зробиться пухка маса. Умочити руки в зимну воду і вироблювати невеличкі круглі книдлі. Кидати на кип’ячу воду в широку ринку, а як закип’ять, вибирати друшляковою ложкою, поляти маслом, присмаженим з булкою, і подати горячі.

Зупа італійська
На чотири особи взяти кватирку густої сметани й чотири жовтки збити разом, всипати ложку муки і ложку сира-пармезану, втертого на терці, заляти горячим росолом і поставити, щоб огрілося, але не заварилося, бо жовтки скипляться (будуть крупнисті). Окремо зварити італійського макарану, дрібно поломаного, й дати до вази. На се виляти зупу й подати зараз на стіл.

Риж з яблоками
Сполокати і наляти теплою водою 0,5 кг рижу і поставити варити. Коли закипить, віділяти, переполокати зимною водою, дати ложку масла, наляти води і поставити до рури, щоби випікся. Покраяти тоненько трохи винні (кислуваті – ред.) яблока, вимастити ринку маслом (ринка має бути цілком суха, щоби відтак можна легко викинути з неї лєгуміну), наложити на дно рижу, а на риж яблока і так накладати верствами на переміну повну ринку, поляти маслом і вставити до рури на чверть години. Коли готовий, виложити, посипати цукром і видати.
Яблока в пінці
Обібрати відповідну кількість винковатих яблок середньої величини і повиверчувати (але щоби не пороздирати), кидати в кип’ячу воду на 5 хвиль, щоби відпарилися (щоб стратили сирість і були м’які). Вибирати друшляковою ложкою на сито, щоби вода стекла, потім уложити на полумисок, накласти в кожне яблоко конфітурів.
Вбити тверду піну (так щоби, коли таріль перехилиться, піна ся держала). Всипати (на 8 білків) пів шклянки цукру, вимішати, виложити на яблока, вигладити ножом, посипати цукром і січеними мігдалами та й поставити до літної рури на годину. Коли засохне і прирум’яниться, видати на полумиску.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

5 липня минають 36-ті роковини з дня смерті ідеолога Української державності Ярослава Стецька...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 17:27


Нещасні випадки сталися у Тернопільському та Чортківському районах...


Опубліковано: о 16:24


Одна людина загинула, а інша отримала тілесні ушкодження - наслідки автопригоди на території Борщівської територіальної громади...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:00


Днями відбулося засідання конкурсної комісії, яка розглядала представлені архітекторами, урбаністами, ландшафтниками та активними громадянами концепції реконструкції Старого парку у Тернополі...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 11:11


З метою покращення естетичного вигляду відпочинкових локацій у тернопільському парку Національного відродження відновили сонячний годинник...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:10



Теми дня
5 Липня
4 Липня
30 Червня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео