З кожної поїздки до нашого краю пані Людмила, окрім гостинців від рідних, привозила й рецепти тернопільських страв до свого кулінарного записничка, який веде уже понад 40 років.
— Тоді, у 1976 році, я вийшла заміж і як молода господиня завзято взялася до кухні, — усміхається жінка. — Не було й тижня, щоб я не пекла чи не готувала щось нове. До мого записничка потрапляли рецепти тільки тих страв, які присмакували найбільше і стали частиною нашого родинного меню. Нині у моєму записничку є і рецепти пляцків з Тернополя, і тортів з Дніпра, звідки мій зять, і страв з Кривого Рогу, куди доля закинула сина, та Києва, де жив мій дядько, багато — від співробітників та знайомих, а також, звісно, з журналів. Та на чільному місці посеред усіх рецептів — випічка моєї мами, якої теж уже кілька років немає… Пекла мама просто божественно! Вона була наполовину полькою, тож багато страв, які готувала, були саме з польської кухні. Раджу усім спробувати польську бабку за її рецептом. Рецептів різних бабок та кексів є мільйони, але такої смачної, як ця, я більше ніколи не куштувала!
Отож, пропонуємо вам, як кажуть на Волині, слічні (а по-нашому — файні) страви від пані Людмили. Хай вам смакує!
Салат «Зелений луг»
400 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 400 г курячого філе, 3 яйця, 100 г чорносливу, 1-2 свіжі огірки, майонез.
Шампіньйони почистити, порізати скибочками і обсмажити на олії з посіченою цибулею. Куряче філе відварити до готовності, яйця — накруто.
Викладати салат шарами, змащуючи кожен майонезом: смажені з цибулькою шампіньйони — посічений чорнослив — дрібно порізане м’ясо — білок яйця, потертий на тертці з великими вічками — порізаний соломкою огірок. Зверху притрусити жовтком і прикрасити зеленню.
Тюфтельки з квасолі
Три склянки квасолі замочити на ніч. Вранці пропустити через м’ясорубку, додавши велику цибулину. Потерти три великих картоплини і додати їх до квасолевої маси. Посолити, поперчити за смаком. Формувати тюфтельки, смажити у невеликій кількості олії і складати у глибоку каструльку, перекладаючи засмажкою з моркви та цибулі. Залити тюфтельки водою, тушкувати 5-10 хвилин.
Курячі оладки
0,5 кг курячого філе порізати невеликими кубиками. Додати 2 дрібно посічені цибулини. Посолити, поперчити за смаком. Додати також 3 сирих яйця та 3 столових ложки крохмалю (без «чубка»). Ця маса має маринуватися ніч у холодильнику. Наступного дня викладати столовою ложкою, формуючи оладки, на добре розігріту сковорідку з олією і смажити до золотистої скоринки.
Пиріг «Ревеневий рай»
175 г масла або маргарину, 2 скл. борошна, 0,5 скл. цукру, 2 ч. л. порошку для печива, 2 пачки ванільного цукру, 2 ст. л. крохмалю.
Для начинки: 0,5 скл. цукру, 800 г ревеню.
Масло розтопити і трошки вистудити. У мисці вимішати борошно, цукор, порошок для печива, ванільний цукор. Додати розтоплене масло і замісити руками тісто. Тісто розділити. Більшу частину тіста викласти на дно і боки тортівниці, застелену пергаментним папером. Посипати тісто крохмалем. Ревінь порізати на шматочки 2-3 см, вимішати з цукром, викласти на тісто. Решту тіста покришити на ревінь. Випікати 30-40 хв. при температурі 200º.
Польська бабка
6 яєць, 250 г масла, 2 скл. цукру, 1 скл. сметани, 4 скл. борошна, 2 ч. л. порошку для печива, 1,5 скл. посічених волоських горіхів, 1 ст. л. какао.
Масло розтерти з цукром та яйцями. Додати сметану, розмішати. По склянці додавати просіяне борошно і добре вимішувати. З борошном також додати порошок до печива. Замісити лите тісто, але воно має бути досить густе. Кілька столових ложок тіста відібрати окремо і додати до нього какао. У форму, найкраще — силіконову, викласти на дно частину білого тіста, потім — тісто з какао, і знову біле тісто. Зверху викласти горіхи. Випікати на слабкому вогні близько години.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: кухня, рецепти, смачний кошик