Вершковий мус з малиновим кюлі
«Мені дуже подобаються десерти, які не вимагають довгого приготування, – зізнається відомий кулінар Євген Клопотенко. – Ніжний вершковий мус з малиновим кюлі чудово підійде для тих, хто не любить складних рецептів. Щоб страва мала пікантніший смак, я вирішив додати до малини трохи імбиру, а вершковий мус освіжити листочками м’яти. Повірте, це дуже смачно!»
250 мл вершків 33% жирності, 200 г малини, 3 см кореня імбиру, 30 г цукрової пудри (для вершків), 30 г цукру (для малини), 3-4 гілочки м’яти.
Малину викласти у невелику каструлю, додати цукор, тертий імбир і довести до кипіння. Варити на маленькому вогні 5 хвилин, після чого перетерти через дрібне сито і дати охолонути. Малинове кюлі готове.
Вершки добре збити з цукровою пудрою. Листя м’яти з 3-4 гілочок подрібнити і змішати з вершками. На дно склянки викласти шар вершків, потім шар малинового кюлі, а потім ще один шар вершків. Поставити в холодильник мінімум на 1 годину. При подачі прикрасити листочками м’яти і ягодами малини.
Йогуртовий пиріг з малиною і курагою
300 г борошна (і додатково для посипання форми), 200 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. ванільного цукру, 120 г вершкового масла (і додатково для змащування форми), 3 яйця, 250 г натурального йогурту (йогурт «Молокія» білий густий), 100 г кураги, 100-150 г малини, дрібка солі.
Попередньо розігріти духовку до 180 градусів. Вершкове масло нагріти до кімнатної температури, щоб воно стало м’яким і пластичним. Перекласти масло у миску, додати цукор, ванільний цукор і дрібку солі. Збити міксером до отримання кремової консистенції.
Додавати по одному три яйця і продовжувати перемішувати суміш, щоб вона вийшла однорідною. Тепер додати до миски густий натуральний йогурт. Він надасть страві легкого молочного присмаку і зробить тісто більш ніжним. Я використовував густий йогурт «Молокія».
Змішати окремо 300 г борошна і 1 ч. л. розпушувача, додати в миску, де замішується тісто. Перемішати міксером до утворення однорідної маси. Курагу помити, порізати невеликими шматочками, додати до тіста і добре перемішати, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по всьому об’єму. Форму для запікання змастити вершковим маслом і посипати борошном. Викласти тісто з миски у форму для запікання і рівномірно розподілити в ній. Тепер розкласти на поверхні малину, трохи вдавлюючи ягоди у тісто. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 50-60 хвилин, поки верхівка пирога не стане золотистого кольору.
Десерт з йогурту і фруктів
500 мл натурального питного йогурту, 3 ст. л. згущеного молока, 10 г желатину (у гранулах), 50 мл води (для замочування желатину), 150 г м’якоті персиків (або будь-які фрукти чи ягоди), 1 гілочка м’яти (для декору), 6-8 ягід малини (або будь-які ягоди для декору).
Желатин залити водою в невеликій мисці та залишити на 10 хвилин, потім розчинити у воді на паровій бані. Помішувати желатин ложкою, щоб він краще розчинився. Зняти миску з парової бані і відставити у бік. Стежте, щоб желатин не почав застигати. У такому випадку поставте його знову на парову баню.
В іншій мисці змішати натуральний питний йогурт і згущене молоко. За бажанням можна збільшити кількість згущеного молока за смаком. Додати в миску з йогуртом розпущений желатин і добре перемішати суміш вінчиком. Желатин має рівномірно розійтися у суміші. Персики помити і нарізати м’якоть невеликими шматочками. Можна використовувати будь-які інші ягоди або фрукти. Рівномірно розкласти порізані фрукти у невеликі скляні, керамічні або пластикові форми. Рівномірно залити фрукти йогуртовою сумішшю. Кількість порцій буде залежати від того, якого розміру форми ви використовуєте. Поставити форми до холодильника мінімум на 4 години. Перед подачею прикрасити будь-якими ягодами і листочками м’яти.
Джерело: НОВА Тернопільська газета