Понеділок, 30 січня 2023
• Настя і її бабуся Галина з Чорткова загинули на Хмельниччині… • «Юрчик просив відкупити йому ровер…» • Заколядували… тубус від гранатомета • Послав «сосать смереки», а суд «вмив руки» • У Тернополі відремонтували автомобіль для військових • З Тернополя на фронт відправили комплекти зимової форми для військових • “Була жива, але знесилена…” Поліцейські Тернополя врятували жінку • У Тернополі до Дня всіх закоханих виступить гурт KAZKA • Колядували і гроші на ЗСУ збирали • Велика допомога маленьких волонтерів • Командир Бендера з Тернопільщини – на передовій! • «Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців» • Громаді на Тернопільщині подарували ікону, якій понад 200 років • Відійшов у вічність багаторічний керівник Тернопільського обласного театру ляльок • Волонтерство окриляє! • “Попросив Наталю взяти паспорт, але не зізнався про розпис”. Військовий Микола здивував кохану • Митрополит Василій Семенюк охрестив шосту дитину подружжя з села Острів • Козівська громада попрощалася з Героєм Олегом Фикою • З війни — до шлюбу: Андрій привіз наречену Настю зі Східної України • У Тернополі підприємці можуть безоплатно розміщувати генератори на комунальній землі
Смакуй вересень! Три ідеї для осіннього перекусу

Опубліковано: 5 Вересня о 8:49 31


Смакуйте з родиною.


Рататуй
1 кг стиглих, м’ясистих помідорів,
1 середній баклажан, 1 середній кабачок,
3 солодкі перчини, 1 велика ріпчаста цибулина, 3 зубчики часнику, 70 мл оливкової олії, 2, 5 ч. л. солі, прованські трави.
Вимиті і обсушені перці запікати в розігрітій духовці при 200 °С протягом 40 хвилин. Половину помідорів обмити холодною водою, облити окропом і зняти шкірку. М’якоть порізати акуратними кубиками.
Цибулину порізати кубиками і злегка обсмажити (буквально 2-3 хвилини) у невеликій кількості (приблизно 1 ст. л.) оливкової олії. Цибуля не повинна добре просмажитися – вона має ввібрати в себе трохи олії, але залишитися твердою. Смажити до золотистої скоринки або до м’якості не потрібно.
Як тільки цибуля досягне потрібного стану, додати до неї порізані кубиками томати. На середньому вогні залишити овочі томитися хвилин 10. Не закривати їх кришкою і не перемішувати.
Вийняти з духовки запечені перці, відразу покласти в прозорий пакет, щільно закріпити кінці і залишити остуджуватися. Як тільки перці охолонуть, очистити їх від шкірки, видалити насіння і плодоніжку. Порізати перці кубиками і додати до овочів. Продовжувати тушкувати суміш ще 5 хвилин.
Далі вогонь вимкнути, овочеву масу посолити, приправити спеціями та ароматними травами. Додати всі, окрім часнику. Отримана суміш буде соусом до основної страви.
Баклажани, кабачки і залишки томатів порізати кружальцями середньої товщини. Баклажани покласти в окрему ємність і посолити (близько 1 ч. л. солі), потримати їх так 15-20 хвилин, щоб позбутися специфічної для цього овоча гіркоти.
Змішати оливкову олію, 0,5 ч. л. солі з подрібненим часником. У глибоку посудину для запікання вилити соус, зверху розкласти овочі, чергуючи їх одні з одними, і покропити оливковою олією з часником. Можна приправити невеликою кількістю спецій.
Посудину для запікання з овочами щільно обгорнути фольгою і поставити в духовку на 1,5-2 години (при температурі 180ºС). За 20 хвилин до завершення запікання зняти фольгу. До столу рататуй подавати гарячим.
Сливовий пиріг
1,5 склянки борошна, 2 ч. л. розпушувача, 0,75 скл. цукру, 0,25 скл. олії, 1 яйце, 0,5 скл. молока, дрібка солі.
Для начинки і посипки: 500 г слив,
2-3 ст. л. цукру, 1 ч. л. кориці, 2 ст. л. вершкового масла, цукрова пудра.
Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З’єднати і перемішати інгредієнти. Викласти тісто на змащене олією і присипане борошном деко (діаметром 20-23 см). Викласти зверху сливи, розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх у тісто. Посипати цукром і корицею, розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла. Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг охолодити і посипати цукровою пудрою.
Яблучні млинці
3 яйця (жовтки відділити від білків), 250 мл вершків 20%, 125 мл молока,
30 г вершкового масла (розтопити), 160 г борошна, дрібка солі, 1 ст. л. цукру,
0,5 ч. л. соди, 0,25 ч. л. оцту (звичайного 9%), 2 середні яблука (почистити, натерти на крупній тертці), олія для змащування пательні для смаження.
Для подачі: 50 г цукрової пудри, 2 ч. л. меленої кориці, мед для поливання млинців.
У глибоку миску помістити: жовтки, вершки, молоко, масло, цукор та оцет. Збити все до однорідності. Додати борошно та соду й ще раз все збити. Білки окремо збити зі щіпкою солі. Додати до тіста терті яблука та збиті білки, обережно мішаючи. Пательню для млинців змастити тонким шаром олії. Ополоником налити тісто в сковорідку, нахиляючи її в різні боки, щоб тісто розтеклося рівномірно. Коли на поверхні яблучного млинця з’являться бульбашки, перевернути на інший бік. Смажити до готовності. Під час смаження час від часу злегка змащувати сковорідку олією.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

22 січня неподалік Хмельницького в аварію потрапила родина головної спеціалістки відділу економічного розвитку та комунального майна Чортківської міської ради Наталії Мостовик...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:18


Верховний Суд поставив крапку в резонансній справі про ДТП у селі Прошова Великогаївської громади, під час якої постраждав Юрчик Чорний. На високій швидкості хлопчика збив Володимир Суховер із сусіднього села Смолянка...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Вертеп села Сороцьке викупив унікальний експонат для музею «Бабусина скриня»...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 11:57


Ректор Почаївської духовної семінарії Іов Смакоуз відбувся штрафом за злочин...


Автор: Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:45


Вже майже рік в Україні триває війна. Впродовж цього часу наші захисники мужньо тримають оборону та захищають українські міста і села...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:29



Теми дня
28 Січня
27 Січня
26 Січня