Яблучно-грушевий пиріг з горіхами
3 солодких яблука, 3 груші, 2 яйця, 125 мл молока, 2 ст. л. оливкової олії, 4-5 ст. л. ванільного цукру, 150 г борошна, 1 ст. л. цукру, 1 пакетик розпушувача, дрібка солі, жменя очищених лісових горіхів.
Розрізати яблука на 4 частини, а потім на скибочки, попередньо видаливши серцевину та шкірку.
Зробити те ж з грушами. Горіхи трохи підсушити в духовці і подрібнити ножем.
Збити яйця, ванільний цукор і сіль. Додати олію і молоко. Перемішати. Потім додати просіяне з розпушувачем борошно. Ретельно розмішати. За консистенцією тісто має нагадувати йогурт.
Форму для запікання (бажано 30х40) змастити олією і посипати борошном. Перекласти на дно трохи тіста і викласти фрукти. Потім додати решту тіста і розкласти фрукти, що залишилися. Зверху посипати подрібнені горіхи, змішані з 1 ст. л. цукру. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці пів години. Пиріг вийде солодкий завдяки фруктам. Якщо любите солодшу випічку, можна додати цукор за смаком.
Яблучна шарлотка на ряжанці
2 склянки борошна, 1 склянка цукру, 2 чайні ложки розпушувача, 3 яйця, 1 склянка ряжанки, 4–5 яблук, кориця за смаком, вершкове масло, щоб змастити форму.
Яйця збити з цукром, додати ряжанку. Борошно просіяти, додати розпушувач. З’єднати рідкі та сипучі інгредієнти, перемішати, щоб вийшло однорідне тісто. Яблука очистити від шкірки та нарізати тоненькими скибочками. У форму для шарлотки покласти пекарський папір та змастити його вершковим маслом. Викласти у форму яблука, посипати корицею, зверху вилити тісто. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.
Сирні конвертики з яблуками
300 г домашнього сиру, 150 г цукру, 2 яйця+1 яйце для змащування печива, 12 ст. л. олії, 500 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 4-5 яблук, 1 ч. л. лимонного соку, ванільний цукор, кориця.
Сир перетерти крізь сито й змішати з цукром. Додати яйця, дрібку солі, ванілін і ретельно збити. Влити олію, збити до однорідності.
Просіяти борошно з розпушувачем і замісити м’яке еластичне тісто. Залишити його в холодильнику, загорнувши в плівку, на 30 хвилин. Яблука почистити, нарізати тонкими пластинками й скропити лимонним соком. Дістати тісто, розділити його на 4 рівні частини, кожну з яких розкачати в коло приблизно 0,5 см завтовшки. Розділити на 8 сегментів, на кожному з яких зробити по 2 розрізи біля гострого кутика. На широку частину трикутничка викласти шматочки яблук. Присипати їх цукром та корицею. Вузьким кінцем трикутника обгорнути широкий із начинкою, підігнувши куточок під низ конверта. Викласти заготовки на деко, встелене пергаментом. Змастити зверху збитим яйцем Присипати цукром. Випікати в розігрітій до 180ºС духовці близько 20 хвилин. В процесі випікання печиво дуже росте, тому варто робити відступи між ним при складанні на деко. Коли конвертики трішки охолонуть, посипати їх цукровою пудрою.
Джерело: НОВА Тернопільська газета