1-1,3 кг курячих гомілок, 1 склянка доброї збираної сметани, 1 лимон, 4 зубці часнику, петрушка за смаком, 0,5 ст. ложки сухого орегано, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі, перець чорний мелений за смаком.
Приготування сметанного маринаду розпочинаємо з лимона. Лимон треба ретельно промити під проточною водою, обтерти кухонним рушником і в окрему тарілочку натерти цедру на тертці з маленькими отворами. Тепер треба вичавити сік з лимона. Достатньо 1 столової ложки.
Петрушку дрібно посікти. Часник теж дрібно порізати. У миску викласти сметану, орегано, лимонний сік з цедрою, часник, олію, сіль і мелений перець. Все добре перемішати. Додати петрушку і знову перемішати столовою ложкою.
Курячі гомілки ретельно промити під холодною проточною водою. Викласти їх у пакет з міцного поліетилену і акуратно, допомагаючи собі столовою ложкою, перелити маринад. Щільно закрутити пакет і кілька разів перемішати вміст, щоб маринад рівномірно покрив всі курячі гомілки. Покласти пакет з куркою в холодильник маринуватися хвилин на 30.
Духовку розігріти до 180 градусів, розкласти ніжки у форму для запікання. Запікати м’ясо до готовності приблизно 45-60 хвилин. За цей час курочка повинна повністю запектися і вкритися красивою рум’яною скоринкою. Найбільше смакує теплою.
Деруни з шинкою та сиром
6 картоплин, 1 цибулина, 200 г шинки або вашої улюбленої ковбаси, 200 г твердого сиру, 2 яйця, 4 ст. л. борошна, пучок кропу, олія для смаження, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Цибулю, картоплю, шинку і сир натерти на тертці з великими вічками. Додати яйця, борошно, посічений кріп. Посолити, поперчити, добре перемішати. Викладати масу на добре розігріту сковороду з допомогою ложки, надаючи їй форму оладок. Обсмажити з двох боків до золотистої скоринки. Подавати зі сметаною.
Відбивні, запечені у соусі
700-800 г свинячої або яловичої вирізки, 100 г збираної сметани, 2 зубці часнику, 1 ст. л. приправи хмелі-сунелі, сіль за смаком.
Приготувати часниково-сметанний соус: додати до сметани подрібнений часник, хмелі-сунелі, трохи солі і все перемішати. Приправа хмелі-сунелі в цьому соусі відіграє вирішальну роль: саме вона надає пікантного смаку відбивним і замінювати її чимось іншим не варто.
Помити м’ясо і порізати поперек волокон на шматки завширшки не більше 1,5 см. Відбити з обох боків. Покласти відбивні на антипригарне деко або ж деко, встелене пергаментним папером, а ще краще — на силіконовий килимок. Змастити зверху кожну відбивну соусом. Запікати м’ясо в духовці при 180 С приблизно 30-40 хвилин.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: смачний кошик