Понеділок, 30 січня 2023
• Настя і її бабуся Галина з Чорткова загинули на Хмельниччині… • «Юрчик просив відкупити йому ровер…» • Заколядували… тубус від гранатомета • Послав «сосать смереки», а суд «вмив руки» • У Тернополі відремонтували автомобіль для військових • З Тернополя на фронт відправили комплекти зимової форми для військових • “Була жива, але знесилена…” Поліцейські Тернополя врятували жінку • У Тернополі до Дня всіх закоханих виступить гурт KAZKA • Колядували і гроші на ЗСУ збирали • Велика допомога маленьких волонтерів • Командир Бендера з Тернопільщини – на передовій! • «Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців» • Громаді на Тернопільщині подарували ікону, якій понад 200 років • Відійшов у вічність багаторічний керівник Тернопільського обласного театру ляльок • Волонтерство окриляє! • “Попросив Наталю взяти паспорт, але не зізнався про розпис”. Військовий Микола здивував кохану • Митрополит Василій Семенюк охрестив шосту дитину подружжя з села Острів • Козівська громада попрощалася з Героєм Олегом Фикою • З війни — до шлюбу: Андрій привіз наречену Настю зі Східної України • У Тернополі підприємці можуть безоплатно розміщувати генератори на комунальній землі
У серці Америки – українські вареники!

Опубліковано: 18 Червня о 16:00 77


У ресторані Нью-Йорка господиня годує американців варениками за родинним рецептом.


За короткий час невеличкий ресторан у Нью-Йорку прославився на весь світ.  Ідея, що за кілька десятків доларів можна перенестися в дитинство, де все здавалося кращим і смачнішим, приваблює все більше клієнтів.

Джо Скаравелла — власник італійського ресторану «Енотека Марія», який суттєво відрізняється від конкурентів тим, що замість професійних кухарів на роботу Джо наймає винятково… бабусь. Спершу – лише італійських, а з минулого року – господинь з різних куточків світу. До усіх страв, які готують «нонни», так італійською називають бабусь, у власника є лише одна вимога – аби рецепти були автентичними. «Професійні кухарі – чудові. Вони ідуть до школи, важко працюють, аби відшліфувати майстерність. Але вони – першоджерело», — пояснює Джо Скаравелла.

Нині в «Eнотеці» на «ротації» — бабусі із понад 20-ти країн. «Це мало сенс. Спершу я втішав своє серце, коли італійські бабусі готували тут, бо я втратив усіх своїх, — зізнається Джо. – А пізніше я сказав собі: чому б нам не віддати належне й іншим культурам світу?»

Нещодавно працювати у ресторані почала перша «нонна» з України. Журналісти «Голосу Америки» познайомилися із українською господинею ближче.

Алла Крещук – з Одеси. За статусом ще не бабуся, адже своїх онуків поки не має. Але ця умова – не обов’язкова. Головне – аби вміла готувати, хотіла поділитися досвідом і була старшою за 50.

Всі страви в меню пані Алли — за родинними рецептами. «Для мене дуже важливо покласти часник у котлети так, як робила моя мама. І коли мама їх смажила, вони пахли аж до сусідів», — згадує жінка і додає: — Це так тішить, коли ти далеко від своєї рідної країни і маєш можливість приготувати українську страву. Це дуже, дуже приємно!»

Пані Алла у США нещодавно, адаптація далася їй надзвичайно складно. Втім, робота в «Енотеці», попри слабку англійську та іноземне походження, змусила її повірити у власні сили.

«Я в захопленні, що Джо придумав цю ідею для жінок такого віку, як ми, коли хочеться ще щось робити, і є бажання, і хочеться ще жити та пізнавати… У мене наче крила виросли!» — зізнається українська господиня.

Аби встигнути наварити вареників на усіх охочих, допомогти впоратися пані Аллі береться професійний помічник. Йому українська господиня довіряє розкачувати тісто. Ціна за порцію українських вареників з картоплею, які в меню називають «равіолі», — 20 доларів. Стільки ж просять за котлети з пюре і салатом з редькою.  «Я не зацікавлений у вишуканій кулінарії. Мені найбільше подобаються страви, які вигадали через бідність, бо мені здається, що саме ті прості страви – справжні”, — вважає власник ресторану.

Економити Джо навчила мама, яка жила за часів Великої депресії. Нині вона поруч із чоловіком дивиться за сином із старої фотокартки. Щоранку Джо ставить біля світлини батьків келих вина і запалює свічку. Власне, на гроші, які залишила мама, Скаравелла відкрив цей ресторан і назвав її ім’ям.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

22 січня неподалік Хмельницького в аварію потрапила родина головної спеціалістки відділу економічного розвитку та комунального майна Чортківської міської ради Наталії Мостовик...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:18


Верховний Суд поставив крапку в резонансній справі про ДТП у селі Прошова Великогаївської громади, під час якої постраждав Юрчик Чорний. На високій швидкості хлопчика збив Володимир Суховер із сусіднього села Смолянка...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Вертеп села Сороцьке викупив унікальний експонат для музею «Бабусина скриня»...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 11:57


Ректор Почаївської духовної семінарії Іов Смакоуз відбувся штрафом за злочин...


Автор: Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:45


Вже майже рік в Україні триває війна. Впродовж цього часу наші захисники мужньо тримають оборону та захищають українські міста і села...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:29



Теми дня
28 Січня
27 Січня
26 Січня