П’ятниця, 29 березня 2024
• У Чорткові вперше зробили складну операцію на серці • Залозецький став повернули у власність громади • Ремонтують аварійний міст на під’їзді до Тернополя з боку Бродів • “Закрити очі” за 100 доларів: водій пропонував хабар поліцейським • Смертельна аварія у Кам’янках: водій “Skoda Octavia” загинув на місці • Впав із чотириметрової висоти: смерть на будівництві біля Тернополя • Валерій Бачинський – новий директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки • Перископи та антени до рацій роблять у Бережанах • Професор із Тернопільщини донатить на виготовлення дронів • Уламки російської ракети впали на подвір’я на Тернопільщині • Вчителі англійської мови з Тернополя здобуватимуть досвід у Канаді • “Кохання наповнює життя змістом”. У Тернополі одружився військовослужбовець • Поліг біля Бахмута. На щиті повертається захисник із Тернопільщини • Втратила 150 тисяч гривень: жінка з Чортківщини повірила шахраям • Через важке поранення у госпіталі помер захисник із Мельнице-Подільської громади • Депутат Тернопільської обласної ради вимагав “відкати” від… поранених воїнів ЗСУ • Писанкарство в час війни. У Гусятині провели майстер-клас для переселенців • Нетверезий злодій крав велосипед і зламав ногу • Стрім із… лелечого гнізда • Віртуальна подруга шантажувала інтимними фотографіями
Великодній стіл по-польськи

Опубліковано: 20 Квітня о 18:20 257


«На Великдень сестри готували урочистий сніданок, — згадує секретар Івана Павла ІІ архиєпископ Мечислав Мокшицький».


« — М’ясо, яйця, сир. Був і мазурек, і пасхальні бабки. Сестри пекли чимало. Але багато випічки передавали з Польщі. Були агнці з тіста. Маківники привозили, горіховий торт. Святіший Отець дуже любив ці солодощі. Пам’ятав їх із давніх часів, бо це все від друзів, з Кракова та інших частин Польщі».

Грудинка з оксамитовим фаршем

1,7 кг грудинки (одним шматком), 400 кг меленої свинини, 1 яйце, 0,5 ст. л.  паприки, 1 цибуля, пучок зелені, 2 зубці часнику, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. куркуми, 1 ч. л. солодкої паприки, 0,5 ч. л. гострої паприки, 1 ч. л. чебрецю, сіль, перець.

Грудинку натерти куркумою, вимішаною з солодкою і гострою паприкою, щіпкою перцю і солі. Прикрити і покласти до холодильника на 2 години. Паприку і цибулю нарізати шматочками, підсмажити на олії. Вимішати з меленим м’ясом, яйцем, порізаним часником і зеленню, приправити чебрецем, сіллю і перцем.

Масу розложити рівномірно на грудинці, згорнути в рулет. Змотати цупкою ниткою. Вкласти до глибокої форми і запікати 2,5 год. (180°C). Після години запікання залити м’ясо 0,5 склянки води і продовжувати запікати.


Салат з яєць та курки

салат-copy1 пучок салату,1 грудинка курки (варена або печена), 1 пучок редиски, 1 мале авокадо, 20 чорних оливок, 4 варених яйця, 1 малий свіжий огірок, 6 ст. л. олії, 2 ч. л. соку лимона, 3 ч. л. меду, сіль, перець.

Промити і добре просушити салат. Редиску і огірок нарізати скибочками. Оливки порізати кільцями. Авокадо почистити і порізати кубиками. Яйця почистити і порізати на чотири частини. М’ясо порізати на шматки. Салат вимішати з редискою, огірком, оливками, авокадо і м’ясом. Полити соусом, делікатно вимішати, перекласти до салатниці. Зверху викласти порізані яйця.


Великодні яйця, загорнуті в шинку

великодні-яйця-copy4 великі яйця, 8 шматків шинки, 1 ч. л. майонезу, 1 ч. л. хрону, сіль, перець, зелена цибуля.

Яйця зварити, почистити, відрізати четвертину яйця. Жовтки і відрізані частини яйця дрібно порізати, вимішати з майонезом і хроном. Приправити за смаком. Фаршировані яйця замотати в шматки шинки, начинити яєчною пастою. Викласти на тарілці, зверху посипати зеленою цибулею.

 

 


Мазурек із халвою

мазурек-з-халвою-copyТісто: 450 г борошна, 100 г цукру, 250 г маргарину, 4 жовтки, 4 ст. л. молока, 1 ч. л. порошку до печива, кілька краплин ванільного аромату або пакетик ванільного цукру.

Маса: 200 г халви, 0,5 склянки домашніх вершків, 3 ст. л. цукрової пудри.

Посікти борошно з порошком до печива, цукром та маргарином. Додати жовтки, молоко, ванільний аромат й швидко замісити тісто. Тісто вистелити на деко, боки зробивши вищими, і пекти 35 хв. при температурі 190°C.

Халву, вершки і цукор-пудру збити міксером, а потім, помішуючи, варити 3 хв. Повинно трішки загуснути. Коли маса охолоне, її потрібно викласти на спечене тісто. Прикрасити.


Пісочна паска

паска-1-copyТісто: 6 яєць, 6 ст. л. олії, 2 скл. цукру, 250 г масла, 1 п. порошку до печива, 3 ст. л. оцту, 2,5 скл. борошна, 2,5 скл. крохмалю, за бажанням можна додати какао.

Масло розтерти з цукром, потім поступово додати по одному яйця,  по одній ложці олії, увесь час помішуючи. Додати борошно, оцет, порошок до печива. Вилити у форму, попередньо змащену маргарином. Можна спочатку вилити половину тіста, а до другої половини додати какао і вилити його зверху. Пекти приблизно 60 хв. при температурі 180°C.  Готову паску прикрасити за смаком.



Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

У Чортківській центральній міській лікарні 69-річному пацієнту із Горішньої Вигнанки успішно імплантували в серце трикамерний кардіовертер-дефібрилятор...


Опубліковано: о 22:03


Прокурори Бережанської окружної прокуратури забезпечили виконання рішення суду щодо повернення у комунальну власність земельної ділянки та водного об’єкта вартістю 15 мільярдів гривень в межах гідрологічного заказника місцевого значення, що входить до складу території об’єктів смарагдової мережі Європи «Seretskyi»...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:59


Служба відновлення проводить капітальний ремонт аварійного мосту між селами Плотича та Івачів-Долішній Тернопільського району...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:56


100 доларів і 500 гривень пропонував працівникам поліції мешканець Тернопільського району, якого зупинили на дорозі...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:52


Причини чотирьох аварій, які трапилися на дорогах Тернополя та області, встановлюють слідчі...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:32



Теми дня
26 Березня
25 Березня
24 Березня
22 Березня