« — М’ясо, яйця, сир. Був і мазурек, і пасхальні бабки. Сестри пекли чимало. Але багато випічки передавали з Польщі. Були агнці з тіста. Маківники привозили, горіховий торт. Святіший Отець дуже любив ці солодощі. Пам’ятав їх із давніх часів, бо це все від друзів, з Кракова та інших частин Польщі».
Грудинка з оксамитовим фаршем
1,7 кг грудинки (одним шматком), 400 кг меленої свинини, 1 яйце, 0,5 ст. л. паприки, 1 цибуля, пучок зелені, 2 зубці часнику, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. куркуми, 1 ч. л. солодкої паприки, 0,5 ч. л. гострої паприки, 1 ч. л. чебрецю, сіль, перець.
Грудинку натерти куркумою, вимішаною з солодкою і гострою паприкою, щіпкою перцю і солі. Прикрити і покласти до холодильника на 2 години. Паприку і цибулю нарізати шматочками, підсмажити на олії. Вимішати з меленим м’ясом, яйцем, порізаним часником і зеленню, приправити чебрецем, сіллю і перцем.
Масу розложити рівномірно на грудинці, згорнути в рулет. Змотати цупкою ниткою. Вкласти до глибокої форми і запікати 2,5 год. (180°C). Після години запікання залити м’ясо 0,5 склянки води і продовжувати запікати.
Салат з яєць та курки
1 пучок салату,1 грудинка курки (варена або печена), 1 пучок редиски, 1 мале авокадо, 20 чорних оливок, 4 варених яйця, 1 малий свіжий огірок, 6 ст. л. олії, 2 ч. л. соку лимона, 3 ч. л. меду, сіль, перець.
Промити і добре просушити салат. Редиску і огірок нарізати скибочками. Оливки порізати кільцями. Авокадо почистити і порізати кубиками. Яйця почистити і порізати на чотири частини. М’ясо порізати на шматки. Салат вимішати з редискою, огірком, оливками, авокадо і м’ясом. Полити соусом, делікатно вимішати, перекласти до салатниці. Зверху викласти порізані яйця.
Великодні яйця, загорнуті в шинку
4 великі яйця, 8 шматків шинки, 1 ч. л. майонезу, 1 ч. л. хрону, сіль, перець, зелена цибуля.
Яйця зварити, почистити, відрізати четвертину яйця. Жовтки і відрізані частини яйця дрібно порізати, вимішати з майонезом і хроном. Приправити за смаком. Фаршировані яйця замотати в шматки шинки, начинити яєчною пастою. Викласти на тарілці, зверху посипати зеленою цибулею.
Мазурек із халвою
Тісто: 450 г борошна, 100 г цукру, 250 г маргарину, 4 жовтки, 4 ст. л. молока, 1 ч. л. порошку до печива, кілька краплин ванільного аромату або пакетик ванільного цукру.
Маса: 200 г халви, 0,5 склянки домашніх вершків, 3 ст. л. цукрової пудри.
Посікти борошно з порошком до печива, цукром та маргарином. Додати жовтки, молоко, ванільний аромат й швидко замісити тісто. Тісто вистелити на деко, боки зробивши вищими, і пекти 35 хв. при температурі 190°C.
Халву, вершки і цукор-пудру збити міксером, а потім, помішуючи, варити 3 хв. Повинно трішки загуснути. Коли маса охолоне, її потрібно викласти на спечене тісто. Прикрасити.
Пісочна паска
Тісто: 6 яєць, 6 ст. л. олії, 2 скл. цукру, 250 г масла, 1 п. порошку до печива, 3 ст. л. оцту, 2,5 скл. борошна, 2,5 скл. крохмалю, за бажанням можна додати какао.
Масло розтерти з цукром, потім поступово додати по одному яйця, по одній ложці олії, увесь час помішуючи. Додати борошно, оцет, порошок до печива. Вилити у форму, попередньо змащену маргарином. Можна спочатку вилити половину тіста, а до другої половини додати какао і вилити його зверху. Пекти приблизно 60 хв. при температурі 180°C. Готову паску прикрасити за смаком.
Джерело: НОВА Тернопільська газета