Неділя, 25 серпня 2019
• Володимир Мариновський: «Якби Тарас Юрик у мене чесно виграв вибори голови федерації, то не було б жодних претензій, а вони вчинили рейдерське захоплення, отож, справедливість восторжествує» • Зірки – на Алеї, рекорди – в АртБуці! • Замах на Камінського? • У День Незалежності презентуватимуть “Книгу рекордів Тернополя” • Гарячий серпень: 30 років тому… • «Танцюю, як усі» • Чортків мотофестом шаленів • Наїхав на жінку і дітей… • У Тернополі сходи фонтану “Сльози Гронського” доповнюють новими атрибутами • Боровся за Україну, втратив життя на чужині… • То й що, що вже «за десять осінь»? Душа ще трохи в мандри просить… • Пішов із життя викладач ТНЕУ Олег Бакалюк • Коржики з медом і маком від Наталки Потурай • Свято…з вогником! • Де святкуватимуть День прапора і День Незалежності • Біда за бідою… • «Дій активно! Живи позитивно!» Коли життя — мед! • 43-річна Мілла Йовович стане мамою втретє • Моніка Левінскі розкаже свою правду про секс-скандал з Біллом Клінтоном • Три ідеї для легкого літнього обіду
Віталій Колошиць із Чорткова їде до Італії на Чемпіонат світу з піци

Автор: Опубліковано: 19 Березня о 12:00 109


В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд.


Коли кілька місяців тому писала про Віталія Колошиця із Чорткова, котрий став одним із кращих піцайоло в Україні, запевнила його, що ця стаття —  далеко не остання і що ми про нашого талановитого земляка ще не раз почуємо та напишемо. Власне, саме так і сталося! І причина для цього — більш ніж поважна. Уже незабаром, на початку квітня, чортківський піцайоло поїде на найвідоміший та найпрестижніший Чемпіонат світу з піци в Італії!

З України — тільки двоє піцайоло

— Наскільки мені відомо, з усієї України там буде тільки два представники: я  та мій добрий друг Сергій Чупір — піцайоло з Рівного. Ми з Сергієм разом брали участь у Чемпіонаті України з приготування піци і разом поділили «п’єдестал пошани» — я зайняв друге місце в категорії класична піца, а він мене випередив (Сміється, — авт.). Нині ж ми вирішили разом спробувати свої сили на Чемпіонаті світу з приготування піци, що відбуватиметься 9-11 квітня в італійському місті Парма.

Це дуже відомий та престижний конкурс, щороку у Пармі збираються тисячі професійних піцайоло зі всього світу – Японії, Китаю, Бразилії та Аргентини, аби спробувати свої сили у приготуванні улюбленої мільйонами страви. Про престиж конкурсу свідчить навіть той факт, що реєстрація на нього платна — від 170 євро з особи за участь в одній категорії, і чим ближче до «дня ікс», тим дорожче. Цього року участь у конкурсі беруть 1225 учасників, я змагатимусь у категорії «Pizza napoletana STG», а також разом із Сергієм у парному приготуванні піци.  Тут дуже суворе і прискіпливе журі, яке оцінюватиме усе: від зовнішнього вигляду піцайоло і чистоти його робочого місця і до презентації та подачі піци.

А з оформленням піци та її «начинкою» майстри нині витворяють-вигадують таке-е-е! Тільки уявіть собі «мажорну» піцу, посипану харчовим золотом, або ж піцу з… квітами кабачка, фаршированими мідіями. У моєму випадку з неаполітанською піцою головна складність у тому,  що, як кажуть, усе геніальне — просте. Так і ця піца (до слова, мистецтво приготування неаполітанської піци поповнило перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО!), попри свою нібито простоту, повинна бути просто геніально приготована! Я уже придумав собі кілька «фішок» для конкурсу, але поки що наперед всіх «карт» не розкриватиму…

Працював у ресторанах Франції та Італії

Зі своїх неповних 30-ти років Віталій у професійній кулінарії  уже дванадцять.

— Ледь не півжиття, — сміється чоловік. — Закінчив Чортківське ВПУ за спеціальністю «кухарська страва», навчався у Києві в Національному університеті харчових технологій, працював у ресторані класичної кухні у Франції та три роки провів в Італії. Там на Сицилії спершу пройшов у місцевому ресторані шлях від простого посудомийника до су-шефа чималого ресторану, а згодом вирішив спробувати себе у ролі  піцайоло. Так захопило, так затягнуло, що донині, бачите, тримає! (Сміється, — авт.) В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд!

Нині, працюючи в Чорткові у піцерії «Presto» та тішачи наших відвідувачів найсмачнішою піцою, буває, готую по 300 піц у день, але справа, звісно ж, не в кількості… Головне – правильне замішування та ферментування тіста, бо воно — основа основ, а ще я люблю «погратися» з різними соусами та начинками… Думаю, мені буде що показати на Чемпіонаті світу. Головне — туди доїхати.

 

Річ у тім, що участь у триденному змаганні піцайол обійдеться  у дві тисячі доларів — це і дорога, і проживання та харчування, і закупівля усіх необхідних інгредієнтів для приготування піци. Тисячу доларів уже вдалося зібрати за допомогою спонсорів та усіх небайдужих, залишилася ще половина суми. Я уже напівжартома-напіввсерйоз кажу, що, аби тільки мати можливість представити нашу країну і показати, на що здатен, готовий іти пішки до Італії чи добиратися автостопом. Але все-таки дуже сподіваюся, що до цього не дійде… (Сміється, — авт.)


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Вівторок, 27 серпня, — день народження Івана Франка. Тернопіль креативно вшановуватиме Каменяра: про «Франкові сліди у Тернополі» у формі оригінального музично-поетичного дійства розкажуть хорова капела «Зоринка» та заслужений діяч мистецтв України, відомий письменник Олег Герман...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:00


На капоті автомобіля NISSAN QASHQAI здетонував саморобний пристрій...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:00


"Книгу рекордів Тернополя" вперше покажуть тернополянам і гостям файного міста. Презентація для делегацій з інших міст відбудеться 24 серпня об 11:30 в Українському домі "Перемога"...


Рубрика: Опубліковано: о 13:00


23 серпня на всеукраїнському рівні відзначаємо велике державне свято — День Державного Прапора України...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00



Теми дня
23 Серпня
22 Серпня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео