Понеділок, 30 січня 2023
• Настя і її бабуся Галина з Чорткова загинули на Хмельниччині… • «Юрчик просив відкупити йому ровер…» • Заколядували… тубус від гранатомета • Послав «сосать смереки», а суд «вмив руки» • У Тернополі відремонтували автомобіль для військових • З Тернополя на фронт відправили комплекти зимової форми для військових • “Була жива, але знесилена…” Поліцейські Тернополя врятували жінку • У Тернополі до Дня всіх закоханих виступить гурт KAZKA • Колядували і гроші на ЗСУ збирали • Велика допомога маленьких волонтерів • Командир Бендера з Тернопільщини – на передовій! • «Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців» • Громаді на Тернопільщині подарували ікону, якій понад 200 років • Відійшов у вічність багаторічний керівник Тернопільського обласного театру ляльок • Волонтерство окриляє! • “Попросив Наталю взяти паспорт, але не зізнався про розпис”. Військовий Микола здивував кохану • Митрополит Василій Семенюк охрестив шосту дитину подружжя з села Острів • Козівська громада попрощалася з Героєм Олегом Фикою • З війни — до шлюбу: Андрій привіз наречену Настю зі Східної України • У Тернополі підприємці можуть безоплатно розміщувати генератори на комунальній землі
Віталій Колошиць із Чорткова їде до Італії на Чемпіонат світу з піци

Автор: Опубліковано: 19 Березня о 12:00 165


В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд.


Коли кілька місяців тому писала про Віталія Колошиця із Чорткова, котрий став одним із кращих піцайоло в Україні, запевнила його, що ця стаття —  далеко не остання і що ми про нашого талановитого земляка ще не раз почуємо та напишемо. Власне, саме так і сталося! І причина для цього — більш ніж поважна. Уже незабаром, на початку квітня, чортківський піцайоло поїде на найвідоміший та найпрестижніший Чемпіонат світу з піци в Італії!

З України — тільки двоє піцайоло

— Наскільки мені відомо, з усієї України там буде тільки два представники: я  та мій добрий друг Сергій Чупір — піцайоло з Рівного. Ми з Сергієм разом брали участь у Чемпіонаті України з приготування піци і разом поділили «п’єдестал пошани» — я зайняв друге місце в категорії класична піца, а він мене випередив (Сміється, — авт.). Нині ж ми вирішили разом спробувати свої сили на Чемпіонаті світу з приготування піци, що відбуватиметься 9-11 квітня в італійському місті Парма.

Це дуже відомий та престижний конкурс, щороку у Пармі збираються тисячі професійних піцайоло зі всього світу – Японії, Китаю, Бразилії та Аргентини, аби спробувати свої сили у приготуванні улюбленої мільйонами страви. Про престиж конкурсу свідчить навіть той факт, що реєстрація на нього платна — від 170 євро з особи за участь в одній категорії, і чим ближче до «дня ікс», тим дорожче. Цього року участь у конкурсі беруть 1225 учасників, я змагатимусь у категорії «Pizza napoletana STG», а також разом із Сергієм у парному приготуванні піци.  Тут дуже суворе і прискіпливе журі, яке оцінюватиме усе: від зовнішнього вигляду піцайоло і чистоти його робочого місця і до презентації та подачі піци.

А з оформленням піци та її «начинкою» майстри нині витворяють-вигадують таке-е-е! Тільки уявіть собі «мажорну» піцу, посипану харчовим золотом, або ж піцу з… квітами кабачка, фаршированими мідіями. У моєму випадку з неаполітанською піцою головна складність у тому,  що, як кажуть, усе геніальне — просте. Так і ця піца (до слова, мистецтво приготування неаполітанської піци поповнило перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО!), попри свою нібито простоту, повинна бути просто геніально приготована! Я уже придумав собі кілька «фішок» для конкурсу, але поки що наперед всіх «карт» не розкриватиму…

Працював у ресторанах Франції та Італії

Зі своїх неповних 30-ти років Віталій у професійній кулінарії  уже дванадцять.

— Ледь не півжиття, — сміється чоловік. — Закінчив Чортківське ВПУ за спеціальністю «кухарська страва», навчався у Києві в Національному університеті харчових технологій, працював у ресторані класичної кухні у Франції та три роки провів в Італії. Там на Сицилії спершу пройшов у місцевому ресторані шлях від простого посудомийника до су-шефа чималого ресторану, а згодом вирішив спробувати себе у ролі  піцайоло. Так захопило, так затягнуло, що донині, бачите, тримає! (Сміється, — авт.) В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд!

Нині, працюючи в Чорткові у піцерії «Presto» та тішачи наших відвідувачів найсмачнішою піцою, буває, готую по 300 піц у день, але справа, звісно ж, не в кількості… Головне – правильне замішування та ферментування тіста, бо воно — основа основ, а ще я люблю «погратися» з різними соусами та начинками… Думаю, мені буде що показати на Чемпіонаті світу. Головне — туди доїхати.

 

Річ у тім, що участь у триденному змаганні піцайол обійдеться  у дві тисячі доларів — це і дорога, і проживання та харчування, і закупівля усіх необхідних інгредієнтів для приготування піци. Тисячу доларів уже вдалося зібрати за допомогою спонсорів та усіх небайдужих, залишилася ще половина суми. Я уже напівжартома-напіввсерйоз кажу, що, аби тільки мати можливість представити нашу країну і показати, на що здатен, готовий іти пішки до Італії чи добиратися автостопом. Але все-таки дуже сподіваюся, що до цього не дійде… (Сміється, — авт.)


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

22 січня неподалік Хмельницького в аварію потрапила родина головної спеціалістки відділу економічного розвитку та комунального майна Чортківської міської ради Наталії Мостовик...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:18


Верховний Суд поставив крапку в резонансній справі про ДТП у селі Прошова Великогаївської громади, під час якої постраждав Юрчик Чорний. На високій швидкості хлопчика збив Володимир Суховер із сусіднього села Смолянка...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Вертеп села Сороцьке викупив унікальний експонат для музею «Бабусина скриня»...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 11:57


Ректор Почаївської духовної семінарії Іов Смакоуз відбувся штрафом за злочин...


Автор: Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:45


Вже майже рік в Україні триває війна. Впродовж цього часу наші захисники мужньо тримають оборону та захищають українські міста і села...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:29



Теми дня
28 Січня
27 Січня
26 Січня