Вівторок, 19 березня 2024
• «Контінентал» оновлює технічний парк • Збирав гроші нібито на лікування військових: затримали шахрая з Кременеччини • Вміст алкоголю в крові водія з Тернопільщини перевищував норму у 8 разів • «Балаклави для українських воїнів допомагає нам шити навіть сеньйора Джованна» • «Заміновуєм, щоб ворог не пройшов. Розміновуєм, щоб рухатись вперед» • На спомин про загиблих в Маріупольському театрі. У Тернополі вшанували пам’ять жертв теракту • На війні загинув захисник із Борщівської громади • Повернувся з полону: у Підгайцях всією громадою зустріли захисника • На Чортківщині на полі виявили мертвих зайців • Аварія у Козівській громаді: зіткнулись трактор і легківка • Петро загинув на місці… Фатальна аварія на Теребовлянщині • Обшуки у відомій охоронній фірмі в Тернополі: виявили наркотики і незаконну зброю • Російські шахеди вдарили по об’єкті інфраструктури біля Кременця • Від діагностики та інтенсивної терапії до реабілітації: у Центрі досконалості при Тернопільській обласній психоневрологічній лікарні надають допомогу захисникам • У Великогаївській громаді на колінах зустріли Героя Олега Грибика • Мама-захисниця приїхала з фронту привітати сина з днем народження • Діти захисників з Тернополя поїхали на відпочинок у Карпати • Смертельна аварія на Теребовлянщині: загинув 19-річний мотоцикліст • 1,32 проміле алкоголю в крові: патрульні зупинили порушника • У Копичинецькій громаді вшанували пам’ять Тараса Шевченка
Віталій Колошиць із Чорткова їде до Італії на Чемпіонат світу з піци

Автор: Опубліковано: 19 Березня о 12:00 180


В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд.


Коли кілька місяців тому писала про Віталія Колошиця із Чорткова, котрий став одним із кращих піцайоло в Україні, запевнила його, що ця стаття —  далеко не остання і що ми про нашого талановитого земляка ще не раз почуємо та напишемо. Власне, саме так і сталося! І причина для цього — більш ніж поважна. Уже незабаром, на початку квітня, чортківський піцайоло поїде на найвідоміший та найпрестижніший Чемпіонат світу з піци в Італії!

З України — тільки двоє піцайоло

— Наскільки мені відомо, з усієї України там буде тільки два представники: я  та мій добрий друг Сергій Чупір — піцайоло з Рівного. Ми з Сергієм разом брали участь у Чемпіонаті України з приготування піци і разом поділили «п’єдестал пошани» — я зайняв друге місце в категорії класична піца, а він мене випередив (Сміється, — авт.). Нині ж ми вирішили разом спробувати свої сили на Чемпіонаті світу з приготування піци, що відбуватиметься 9-11 квітня в італійському місті Парма.

Це дуже відомий та престижний конкурс, щороку у Пармі збираються тисячі професійних піцайоло зі всього світу – Японії, Китаю, Бразилії та Аргентини, аби спробувати свої сили у приготуванні улюбленої мільйонами страви. Про престиж конкурсу свідчить навіть той факт, що реєстрація на нього платна — від 170 євро з особи за участь в одній категорії, і чим ближче до «дня ікс», тим дорожче. Цього року участь у конкурсі беруть 1225 учасників, я змагатимусь у категорії «Pizza napoletana STG», а також разом із Сергієм у парному приготуванні піци.  Тут дуже суворе і прискіпливе журі, яке оцінюватиме усе: від зовнішнього вигляду піцайоло і чистоти його робочого місця і до презентації та подачі піци.

А з оформленням піци та її «начинкою» майстри нині витворяють-вигадують таке-е-е! Тільки уявіть собі «мажорну» піцу, посипану харчовим золотом, або ж піцу з… квітами кабачка, фаршированими мідіями. У моєму випадку з неаполітанською піцою головна складність у тому,  що, як кажуть, усе геніальне — просте. Так і ця піца (до слова, мистецтво приготування неаполітанської піци поповнило перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО!), попри свою нібито простоту, повинна бути просто геніально приготована! Я уже придумав собі кілька «фішок» для конкурсу, але поки що наперед всіх «карт» не розкриватиму…

Працював у ресторанах Франції та Італії

Зі своїх неповних 30-ти років Віталій у професійній кулінарії  уже дванадцять.

— Ледь не півжиття, — сміється чоловік. — Закінчив Чортківське ВПУ за спеціальністю «кухарська страва», навчався у Києві в Національному університеті харчових технологій, працював у ресторані класичної кухні у Франції та три роки провів в Італії. Там на Сицилії спершу пройшов у місцевому ресторані шлях від простого посудомийника до су-шефа чималого ресторану, а згодом вирішив спробувати себе у ролі  піцайоло. Так захопило, так затягнуло, що донині, бачите, тримає! (Сміється, — авт.) В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд!

Нині, працюючи в Чорткові у піцерії «Presto» та тішачи наших відвідувачів найсмачнішою піцою, буває, готую по 300 піц у день, але справа, звісно ж, не в кількості… Головне – правильне замішування та ферментування тіста, бо воно — основа основ, а ще я люблю «погратися» з різними соусами та начинками… Думаю, мені буде що показати на Чемпіонаті світу. Головне — туди доїхати.

 

Річ у тім, що участь у триденному змаганні піцайол обійдеться  у дві тисячі доларів — це і дорога, і проживання та харчування, і закупівля усіх необхідних інгредієнтів для приготування піци. Тисячу доларів уже вдалося зібрати за допомогою спонсорів та усіх небайдужих, залишилася ще половина суми. Я уже напівжартома-напіввсерйоз кажу, що, аби тільки мати можливість представити нашу країну і показати, на що здатен, готовий іти пішки до Італії чи добиратися автостопом. Але все-таки дуже сподіваюся, що до цього не дійде… (Сміється, — авт.)


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

У рамках виконання плану капітальних інвестицій на 2024 рік «Контінентал Фармерз Груп» оновлює свій парк сільськогосподарської та спецтехніки...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 18:43


Слідчі повідомили про підозру чоловіку, який ошукував громадян під приводом пожертв на лікування дітей та реабілітацію українських військових...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:40


Пильність поліцейського офіцера Білецької громади допомогла запобігти біді - на автодорозі він помітив водія, який рухався з порушеннями правил дорожнього руху...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:01


Понад 400 балаклав передала з Італії українським воїнам на фронт Марія Дурняк із Теребовлянщини...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 18:29


Тарас Голуб із села Горинка Кременецької громади отримав відзнаку «Золотий хрест» від Головнокомандувача ЗСУ...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 19:31



Теми дня
18 Березня
17 Березня
16 Березня
15 Березня