Понеділок, 27 травня 2019
• Рятувала себе. Тепер рятує людей • Наскільки сильний «Голос» Святослава Вакарчука? • Віктор Овчарук: «Наше спільне завдання — створити комфортні умови з якісними адміністративними та соціальними послугами у селі» • Сім майстрів і 184 години • Як Чортків сезон відкрив: блогерів зібрав, дефіле провів, на польовій кухні смаколики їв • Вкусив кліщ? Несіть його до лабораторії! • «Будапешт їм личить»! • Їсти, любити, фотографувати • Про Fair Play, «цікаві» матчі та… павуків у банці • Олександр Гринюк: «Мене засудили, бо хочуть змести з громадського життя» • Статки Зеленського: вілла в Італії, елітні автівки та скандальне житло на Грушевського • Нові правила техогляду: наклейка на скло • «Нива» здобула виїзну перемогу на п’ятій доданій хвилині • Олександр Зінченко показав свої трофеї • Чемпіонат області • На «вовчиць» і Винник їде! • Наші привітали Зе! • Голова ТОДА Степан Барна подав у відставку • Кульова блискавка влетіла в літню кухню… • «Поспішай творити добро!» Підкинуте щастя!
Віталій Колошиць із Чорткова їде до Італії на Чемпіонат світу з піци

Автор: Опубліковано: 19 Березня о 12:00 101


В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд.


Коли кілька місяців тому писала про Віталія Колошиця із Чорткова, котрий став одним із кращих піцайоло в Україні, запевнила його, що ця стаття —  далеко не остання і що ми про нашого талановитого земляка ще не раз почуємо та напишемо. Власне, саме так і сталося! І причина для цього — більш ніж поважна. Уже незабаром, на початку квітня, чортківський піцайоло поїде на найвідоміший та найпрестижніший Чемпіонат світу з піци в Італії!

З України — тільки двоє піцайоло

— Наскільки мені відомо, з усієї України там буде тільки два представники: я  та мій добрий друг Сергій Чупір — піцайоло з Рівного. Ми з Сергієм разом брали участь у Чемпіонаті України з приготування піци і разом поділили «п’єдестал пошани» — я зайняв друге місце в категорії класична піца, а він мене випередив (Сміється, — авт.). Нині ж ми вирішили разом спробувати свої сили на Чемпіонаті світу з приготування піци, що відбуватиметься 9-11 квітня в італійському місті Парма.

Це дуже відомий та престижний конкурс, щороку у Пармі збираються тисячі професійних піцайоло зі всього світу – Японії, Китаю, Бразилії та Аргентини, аби спробувати свої сили у приготуванні улюбленої мільйонами страви. Про престиж конкурсу свідчить навіть той факт, що реєстрація на нього платна — від 170 євро з особи за участь в одній категорії, і чим ближче до «дня ікс», тим дорожче. Цього року участь у конкурсі беруть 1225 учасників, я змагатимусь у категорії «Pizza napoletana STG», а також разом із Сергієм у парному приготуванні піци.  Тут дуже суворе і прискіпливе журі, яке оцінюватиме усе: від зовнішнього вигляду піцайоло і чистоти його робочого місця і до презентації та подачі піци.

А з оформленням піци та її «начинкою» майстри нині витворяють-вигадують таке-е-е! Тільки уявіть собі «мажорну» піцу, посипану харчовим золотом, або ж піцу з… квітами кабачка, фаршированими мідіями. У моєму випадку з неаполітанською піцою головна складність у тому,  що, як кажуть, усе геніальне — просте. Так і ця піца (до слова, мистецтво приготування неаполітанської піци поповнило перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО!), попри свою нібито простоту, повинна бути просто геніально приготована! Я уже придумав собі кілька «фішок» для конкурсу, але поки що наперед всіх «карт» не розкриватиму…

Працював у ресторанах Франції та Італії

Зі своїх неповних 30-ти років Віталій у професійній кулінарії  уже дванадцять.

— Ледь не півжиття, — сміється чоловік. — Закінчив Чортківське ВПУ за спеціальністю «кухарська страва», навчався у Києві в Національному університеті харчових технологій, працював у ресторані класичної кухні у Франції та три роки провів в Італії. Там на Сицилії спершу пройшов у місцевому ресторані шлях від простого посудомийника до су-шефа чималого ресторану, а згодом вирішив спробувати себе у ролі  піцайоло. Так захопило, так затягнуло, що донині, бачите, тримає! (Сміється, — авт.) В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд!

Нині, працюючи в Чорткові у піцерії «Presto» та тішачи наших відвідувачів найсмачнішою піцою, буває, готую по 300 піц у день, але справа, звісно ж, не в кількості… Головне – правильне замішування та ферментування тіста, бо воно — основа основ, а ще я люблю «погратися» з різними соусами та начинками… Думаю, мені буде що показати на Чемпіонаті світу. Головне — туди доїхати.

 

Річ у тім, що участь у триденному змаганні піцайол обійдеться  у дві тисячі доларів — це і дорога, і проживання та харчування, і закупівля усіх необхідних інгредієнтів для приготування піци. Тисячу доларів уже вдалося зібрати за допомогою спонсорів та усіх небайдужих, залишилася ще половина суми. Я уже напівжартома-напіввсерйоз кажу, що, аби тільки мати можливість представити нашу країну і показати, на що здатен, готовий іти пішки до Італії чи добиратися автостопом. Але все-таки дуже сподіваюся, що до цього не дійде… (Сміється, — авт.)


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Нутриціолог Христина Рзаєва про здорове харчування...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 12:00


Відомий музикант, соліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук заявив, що має намір брати участь у виборах до Верховної Ради 2019 року. Він планує йти в парламент на чолі власної партії "Голос"...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:00


На цьому наголосив голова обласної ради, віце-президент Української асоціації районних та обласних рад Віктор Овчарук під час засідання Ради Національного конгресу місцевого самоврядування, яке відбувалося у Києві. На заході ухвалили низку організаційних питань...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Як для першої леді України створювали вбрання на інавгурацію...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00


Тендітні панянки у «середньовічних» сукнях, брутальні байкери у шкірі та вишукані моделі в оригінальному дизайнерському вбранні — уся ця «екзотична» публіка цими вихідними зібралася у Чорткові, аби відсвяткувати відкриття туристичного сезону...


Рубрика: , , Опубліковано: о 17:00



Теми дня
27 Травня
24 Травня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео