П’ятниця, 29 березня 2024
• У Чорткові вперше зробили складну операцію на серці • Залозецький став повернули у власність громади • Ремонтують аварійний міст на під’їзді до Тернополя з боку Бродів • “Закрити очі” за 100 доларів: водій пропонував хабар поліцейським • Смертельна аварія у Кам’янках: водій “Skoda Octavia” загинув на місці • Впав із чотириметрової висоти: смерть на будівництві біля Тернополя • Валерій Бачинський – новий директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки • Перископи та антени до рацій роблять у Бережанах • Професор із Тернопільщини донатить на виготовлення дронів • Уламки російської ракети впали на подвір’я на Тернопільщині • Вчителі англійської мови з Тернополя здобуватимуть досвід у Канаді • “Кохання наповнює життя змістом”. У Тернополі одружився військовослужбовець • Поліг біля Бахмута. На щиті повертається захисник із Тернопільщини • Втратила 150 тисяч гривень: жінка з Чортківщини повірила шахраям • Через важке поранення у госпіталі помер захисник із Мельнице-Подільської громади • Депутат Тернопільської обласної ради вимагав “відкати” від… поранених воїнів ЗСУ • Писанкарство в час війни. У Гусятині провели майстер-клас для переселенців • Нетверезий злодій крав велосипед і зламав ногу • Стрім із… лелечого гнізда • Віртуальна подруга шантажувала інтимними фотографіями
Віталій Колошиць із Чорткова їде до Італії на Чемпіонат світу з піци

Автор: Опубліковано: 19 Березня о 12:00 180


В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд.


Коли кілька місяців тому писала про Віталія Колошиця із Чорткова, котрий став одним із кращих піцайоло в Україні, запевнила його, що ця стаття —  далеко не остання і що ми про нашого талановитого земляка ще не раз почуємо та напишемо. Власне, саме так і сталося! І причина для цього — більш ніж поважна. Уже незабаром, на початку квітня, чортківський піцайоло поїде на найвідоміший та найпрестижніший Чемпіонат світу з піци в Італії!

З України — тільки двоє піцайоло

— Наскільки мені відомо, з усієї України там буде тільки два представники: я  та мій добрий друг Сергій Чупір — піцайоло з Рівного. Ми з Сергієм разом брали участь у Чемпіонаті України з приготування піци і разом поділили «п’єдестал пошани» — я зайняв друге місце в категорії класична піца, а він мене випередив (Сміється, — авт.). Нині ж ми вирішили разом спробувати свої сили на Чемпіонаті світу з приготування піци, що відбуватиметься 9-11 квітня в італійському місті Парма.

Це дуже відомий та престижний конкурс, щороку у Пармі збираються тисячі професійних піцайоло зі всього світу – Японії, Китаю, Бразилії та Аргентини, аби спробувати свої сили у приготуванні улюбленої мільйонами страви. Про престиж конкурсу свідчить навіть той факт, що реєстрація на нього платна — від 170 євро з особи за участь в одній категорії, і чим ближче до «дня ікс», тим дорожче. Цього року участь у конкурсі беруть 1225 учасників, я змагатимусь у категорії «Pizza napoletana STG», а також разом із Сергієм у парному приготуванні піци.  Тут дуже суворе і прискіпливе журі, яке оцінюватиме усе: від зовнішнього вигляду піцайоло і чистоти його робочого місця і до презентації та подачі піци.

А з оформленням піци та її «начинкою» майстри нині витворяють-вигадують таке-е-е! Тільки уявіть собі «мажорну» піцу, посипану харчовим золотом, або ж піцу з… квітами кабачка, фаршированими мідіями. У моєму випадку з неаполітанською піцою головна складність у тому,  що, як кажуть, усе геніальне — просте. Так і ця піца (до слова, мистецтво приготування неаполітанської піци поповнило перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО!), попри свою нібито простоту, повинна бути просто геніально приготована! Я уже придумав собі кілька «фішок» для конкурсу, але поки що наперед всіх «карт» не розкриватиму…

Працював у ресторанах Франції та Італії

Зі своїх неповних 30-ти років Віталій у професійній кулінарії  уже дванадцять.

— Ледь не півжиття, — сміється чоловік. — Закінчив Чортківське ВПУ за спеціальністю «кухарська страва», навчався у Києві в Національному університеті харчових технологій, працював у ресторані класичної кухні у Франції та три роки провів в Італії. Там на Сицилії спершу пройшов у місцевому ресторані шлях від простого посудомийника до су-шефа чималого ресторану, а згодом вирішив спробувати себе у ролі  піцайоло. Так захопило, так затягнуло, що донині, бачите, тримає! (Сміється, — авт.) В Італії було таке, що по шістнадцять годин у день практично безперервно працював, якось порахував, що за зміну приготував 900 піц. Це мій рекорд!

Нині, працюючи в Чорткові у піцерії «Presto» та тішачи наших відвідувачів найсмачнішою піцою, буває, готую по 300 піц у день, але справа, звісно ж, не в кількості… Головне – правильне замішування та ферментування тіста, бо воно — основа основ, а ще я люблю «погратися» з різними соусами та начинками… Думаю, мені буде що показати на Чемпіонаті світу. Головне — туди доїхати.

 

Річ у тім, що участь у триденному змаганні піцайол обійдеться  у дві тисячі доларів — це і дорога, і проживання та харчування, і закупівля усіх необхідних інгредієнтів для приготування піци. Тисячу доларів уже вдалося зібрати за допомогою спонсорів та усіх небайдужих, залишилася ще половина суми. Я уже напівжартома-напіввсерйоз кажу, що, аби тільки мати можливість представити нашу країну і показати, на що здатен, готовий іти пішки до Італії чи добиратися автостопом. Але все-таки дуже сподіваюся, що до цього не дійде… (Сміється, — авт.)


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

У Чортківській центральній міській лікарні 69-річному пацієнту із Горішньої Вигнанки успішно імплантували в серце трикамерний кардіовертер-дефібрилятор...


Опубліковано: о 22:03


Прокурори Бережанської окружної прокуратури забезпечили виконання рішення суду щодо повернення у комунальну власність земельної ділянки та водного об’єкта вартістю 15 мільярдів гривень в межах гідрологічного заказника місцевого значення, що входить до складу території об’єктів смарагдової мережі Європи «Seretskyi»...


Рубрика: , Опубліковано: о 21:59


Служба відновлення проводить капітальний ремонт аварійного мосту між селами Плотича та Івачів-Долішній Тернопільського району...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:56


100 доларів і 500 гривень пропонував працівникам поліції мешканець Тернопільського району, якого зупинили на дорозі...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:52


Причини чотирьох аварій, які трапилися на дорогах Тернополя та області, встановлюють слідчі...


Рубрика: , Опубліковано: о 17:32



Теми дня
26 Березня
25 Березня
24 Березня
22 Березня