Субота, 23 жовтня 2021
• Поліомієліт перемогли у світі, але чому він можливий в Україні? • Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ – у світовому рейтингу! • Відкриття Китайсько-українського центру підготовки магістрів • До ЗУНУ завітали посли країн Великої сімки в Україні! • На Тернопіллі від коронавірусу померла тримісячна дитина, майже 800 людей захворіли за добу • З 0.00 годин 21 жовтня на Тернопіллі вводять нові жорсткі карантинні обмеження: що закриють і заборонять? • Колективу ЗУНУ подарували факсимільне видання Пересопницького Євангелія • Є навіть діти: неподалік Чорткова знайшли рештки людей, яких вивозили в Сибір • У Тернополі 14-річного хлопця домофон вдарив струмом • Чортківські поліцейські розслідують спробу передачі марихуани до виправного закладу • Тернопільська гімнастка Анастасія Бачинська вийшла до двох фіналів на чемпіонаті світу в Японії • Вісімнадцять людей померли на Тернопіллі від коронавірусу за добу, наймолодшій жінці — 38 років • 19 жовтня понад 100 населених пунктів Тернопілля будуть без світла (ГРАФІК) • За погрозу вбивством поліцейського тернополянин може отримати три роки позбавлення волі • Перестало битися серце заслуженої артистки України із Тернополя • Авто злетіло у кювет — дружина водія загинула… • Електронна система оплати за проїзд у громадському транспорті: це корисно знати • Що ми смакували 100 років тому? Автентичні рецепти від Леонтини Лучаківської • Що «світить» за неправдивий сертифікат вакцинації? • За дев’ять місяців на дорогах Тернопільщини загинули 52 людини
Як простий пляцок зі сливками став… символом колонки New York Times

Опубліковано: 13 Вересня о 9:00 447


Коли у вересні 1983 року пані Маріанна Бурос, постійна авторка колонки рецептів у New York Times, вперше написала про сливовий пляцок, ніхто й не підозрював, що саме він стане найпопулярнішим і найжаданнішим рецептом в історії газети.


Це був регулярний допис, розташований в нижньому лівому куті сторінки із коротким анонсом початку сезону італійських сливок.
Вісім компонентів, п’ять простих кроків – нічого особливого, тут друкували значно цікавіші рецепти. Але після публікації до редакції надійшло стільки вдячних відгуків, що наступного року його вирішили передрукувати ще раз. А потім наступного. І наступного. В 1989 році пані Бурос трішки зменшила кількість цукру, піддавшись загальній хвилі зменшення солодкого, і в примітці написала: «Виріжте цей рецепт і збережіть – це, мабуть, востаннє ми його друкуємо. Справді!»
Проте це ще не було востаннє, бо читачі обурювалися, вимагали, складали пляцку оди і вірші. Рецепт обріс купою видозмін – міняли основний компонент – сливки на вишні і яблука, міняли тип борошна, навіть є «сливовий пляцок без слив» – тісто те ж, але начинений сумішшю цукатів, горішків і прянощів.
Словом, простий пляцок із сливками став справжнім символом кулінарної колонки New York Times, ознакою закінчення літа та початком осені.
«НОВА…» ж пропонує вам перейти в осінь за допомогою ароматних сливових смаколиків від відомих українських кулінарів – пані Стефи (її рецепт практично ідентичний до «нью-йорк таймського») та Євгена Клопотенка. Оберіть, що вам більше до душі і – насолоджуйтеся!
Сливовий пляцок «250» від пані Стефи
«Цей пляцок пекла моя бабуся і називався він просто – зі сливками, – пригадує кулінарна блогерка пані Стефа. – Назву «250» йому дала я, коли сто років тому записувала перепис у записник. Бо так простіше запам’ятати: основних складників тіста треба брати по 250 грамів – масла, борошна, цукру, яєць.
Подаю скорочену навпіл порцію тіста, розраховану на круглу форму діаметром 22 см. Тобто це пляцок «250:2».
Якщо печете на прямокутну бритванку 17х25 чи подібну – а це дуже вигідно, бо пляцок потім ріжеться гарними квадратами – то подвойте кількість всього, а яєць візьміть 5 штук.
125 г масла, 125 г цукру (можна зменшити), 125 г борошна, 2 великі яйця, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. ванільного цукру, цедра з половини цитрини, дрібка солі, 2 ст. л. сметани, 10-15 сливок «венґерок» (розділити навпіл, вийняти кісточки), 2 ст. л. соку цитрини.
Для посипки – 2 ст. л. цукру пудри, 1 ч.л. цинамону, на кінець ножа меленої гвоздики.
Для випікання: кругла нероз’ємна форма д 22 см.
Розтерти масло і цукор у піну. Додати яйця і сметану, цедру, сіль і ванільний цукор. Перемішати до однорідності. Додати по ложці усе борошно і розпушувач. Вимішати.
Викласти у змащену форму тісто (воно буде доволі густим, не тектиме). Викласти густо половинки сливок шкіркою донизу, скропити цитриновим соком, посипати ложкою цукру. Випікати при 180 С до години часу. Посипати цукровою пудрою і цинамоном.
Пляцок гарно виростає в формі, частково покриваючи тістом сливки. Охолодити, порізати, змести вмить. Найкраще смакує з червоним вином (ввечері) або чаєм чи кавою (вранці).
Сливовий пиріг від Євгена Клопотенка
«Сливовий пиріг — це любов з першого шматочка! – запевняє гуру кулінарії Євген Клопотенко. – І якщо у вас досі немає улюбленого рецепта сливового пирога, я пропоную це виправити. З моїм пирогом все просто — пісочне тісто й ароматна начинка. По суті це виходить тарт, але мені здається, що пиріг — набагато простіше і зрозуміліше. Хай там що, ви повинні обов’язково його скуштувати. Поєднання слив, кави, ароматних кардамону і кориці викличе у вас неймовірне захоплення. Я обіцяю».
Для начинки: 400 г слив, 200 г цукру, 100 мл води, 1 ст. л. кави (меленої), 3 зірочки кардамону, 2 палички кориці, цедра половини лимона, 3 гілочки м’яти.
Для тіста: 350 г борошна, 200 г вершкового масла, 1 яйце, 1 дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. молока (дивитися на консистенцію тіста).
Для приготування пісочного тіста змішати в мисці борошно з вершковим маслом кімнатної температури, додати яйце, дрібку солі та одну столову ложку цукру. Замісити однорідне тісто. Якщо тісто виходить дуже сухим, додати одну столову ложку молока і одну столову ложку води. Це дозволить отримати однорідне тісто.
Розкачати тісто між двома листами пергаменту за допомогою качалки. Акуратно викласти тісто у форму для тарта і трохи притиснути його по бортику руками. Залишки тіста, що будуть виходити за бортики форми, потрібно зрізати ножем. Зробити виделкою проколи в тісті, щоб воно рівномірно пропеклося і не здувалося. Поставити тісто в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Поки запікається тісто, приготувати начинку. Помити
400 г слив, розрізати їх навпіл і очистити від кісточок. Перекласти сливи в сотейник, додайте 200 г цукру, 100 г води, 3 зірочки кардамону, 1 столову ложку меленої кави і 2 палички кориці. Готувати сливи приблизно 15-20 хвилин на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш не пригоріла. Готову начинку відкинути на друшляк, щоб прибрати зайву рідину, і дістати корицю і кардамон.
Рівномірно розподілити начинку по всьому периметру тіста за допомогою ложки. Поставити пиріг у розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Дістати пиріг з духовки і дати йому трохи охолонути. Натерти на дрібній тертці трохи цедри (приблизно половини лимона) прямо на пиріг. Прикрасити готовий пиріг листочками м’яти, щоб надати йому приємну свіжу нотку.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

У Чернігівській області щепленням від поліовірусу охоплено 53,6% дітей віком до року...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:37


Опубліковано оновлений світовий рейтинг транспарентності інституційних репозитаріїв університетів та інших науково-освітніх установ (Transparent Ranking of Repositories)...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:11


Сьогодні відбулося відкриття Китайсько-українського центру підготовки спеціалістів у межах проєкту «Один пояс, один шлях»...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:09


До класичного університету Тернополя завітали посли країн Великої сімки в Україні: Мелінда Сіммонс – Надзвичайний та Повноважний Посол Великої Британії в Україні, Матті Маасікас – голова делегації ЄС в Україні, Лариса Ґаладза – Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні, П’єр Франческо Дзадзо – Надзвичайний та Повноважний Посол Італії в Україні, Анка Фельдгузен – Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні, Брюно Коссанель – заступник голови місії Посольства Франції в Україні, Казуя Оцука – заступник голови місії Посольства Японії в Україні, Алан Перселл – заступник голови місії Посольства США в Україні, Джеймс Рьод Мур – Перший секретар з політичних питань Посольства Великої Британії в Україні, Світлана Яворська – координатор програм Посольства Великої Британії в Україні, Роман Громик – співробітник служби підтримки головування групи послів G7 Великою Британією, Макс Маннвайлер – Посольство Німеччини в Україні
...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:05


785 нових випадів коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Тернопільській області за 20 жовтня 2021 року...


Рубрика: Опубліковано: о 9:32



Теми дня
21 Жовтня
20 Жовтня
19 Жовтня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео