Вівторок, 22 вересня 2020
• COVID-19 на Тернопільщині: 197 випадків захворювання за добу, два – летальні • У церкві в Зборові унікальний різьблений і кований іконостас • 5 рецептів пікантних заготовок зі слив • Уже подали 16 проєктів на «Громадський бюджет 2021» Тернополя • Олег Сиротюк: «Змінивши постанову про місцеві вибори, чинна влада вручить депутатські мандати бойовикам» • Україна друга в Європі за смертністю від COVID-19 • Зеленський – у Тернополі! • «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» упевнено лідирує у рейтингу партій • Триває капітальний ремонт дворів та міжквартальних проїздів • Віктор Овчарук: «Великою загрозою для Кремля є Петро Порошенко, бо саме він консолідує патріотів довкола захисту українських цінностей, і цим пояснюється запровадження персональних санкцій проти нього» • Зміни в обласній прокуратурі: пішов Микола, прийшов Миколайчук • Тернопіль увійшов до топ-5 міст зі сприятливим бізнес-кліматом • «Бути чи не бути»… театральному сезону? • Територіальний центр пропонує соціальну допомогу одиноким тернополянам похилого віку • Тернополян «золотого віку» запрошують на цікаві зустрічі • Центральна влада і Тернопільська ОДА хочуть перетворити школи на… курники? • Прокурор Петришин пішов з ганьбою із Тернопільщини • Тернопільська обласна аптека № 78 вже працює цілодобово • Університет сучасних знань! • Об’їздив 45 країн і повернувся до Кременця, щоб відкрити своє кафе!
Як простий пляцок зі сливками став… символом колонки New York Times

Опубліковано: 13 Вересня о 9:00 92


Коли у вересні 1983 року пані Маріанна Бурос, постійна авторка колонки рецептів у New York Times, вперше написала про сливовий пляцок, ніхто й не підозрював, що саме він стане найпопулярнішим і найжаданнішим рецептом в історії газети.


Це був регулярний допис, розташований в нижньому лівому куті сторінки із коротким анонсом початку сезону італійських сливок.
Вісім компонентів, п’ять простих кроків – нічого особливого, тут друкували значно цікавіші рецепти. Але після публікації до редакції надійшло стільки вдячних відгуків, що наступного року його вирішили передрукувати ще раз. А потім наступного. І наступного. В 1989 році пані Бурос трішки зменшила кількість цукру, піддавшись загальній хвилі зменшення солодкого, і в примітці написала: «Виріжте цей рецепт і збережіть – це, мабуть, востаннє ми його друкуємо. Справді!»
Проте це ще не було востаннє, бо читачі обурювалися, вимагали, складали пляцку оди і вірші. Рецепт обріс купою видозмін – міняли основний компонент – сливки на вишні і яблука, міняли тип борошна, навіть є «сливовий пляцок без слив» – тісто те ж, але начинений сумішшю цукатів, горішків і прянощів.
Словом, простий пляцок із сливками став справжнім символом кулінарної колонки New York Times, ознакою закінчення літа та початком осені.
«НОВА…» ж пропонує вам перейти в осінь за допомогою ароматних сливових смаколиків від відомих українських кулінарів – пані Стефи (її рецепт практично ідентичний до «нью-йорк таймського») та Євгена Клопотенка. Оберіть, що вам більше до душі і – насолоджуйтеся!
Сливовий пляцок «250» від пані Стефи
«Цей пляцок пекла моя бабуся і називався він просто – зі сливками, – пригадує кулінарна блогерка пані Стефа. – Назву «250» йому дала я, коли сто років тому записувала перепис у записник. Бо так простіше запам’ятати: основних складників тіста треба брати по 250 грамів – масла, борошна, цукру, яєць.
Подаю скорочену навпіл порцію тіста, розраховану на круглу форму діаметром 22 см. Тобто це пляцок «250:2».
Якщо печете на прямокутну бритванку 17х25 чи подібну – а це дуже вигідно, бо пляцок потім ріжеться гарними квадратами – то подвойте кількість всього, а яєць візьміть 5 штук.
125 г масла, 125 г цукру (можна зменшити), 125 г борошна, 2 великі яйця, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. ванільного цукру, цедра з половини цитрини, дрібка солі, 2 ст. л. сметани, 10-15 сливок «венґерок» (розділити навпіл, вийняти кісточки), 2 ст. л. соку цитрини.
Для посипки – 2 ст. л. цукру пудри, 1 ч.л. цинамону, на кінець ножа меленої гвоздики.
Для випікання: кругла нероз’ємна форма д 22 см.
Розтерти масло і цукор у піну. Додати яйця і сметану, цедру, сіль і ванільний цукор. Перемішати до однорідності. Додати по ложці усе борошно і розпушувач. Вимішати.
Викласти у змащену форму тісто (воно буде доволі густим, не тектиме). Викласти густо половинки сливок шкіркою донизу, скропити цитриновим соком, посипати ложкою цукру. Випікати при 180 С до години часу. Посипати цукровою пудрою і цинамоном.
Пляцок гарно виростає в формі, частково покриваючи тістом сливки. Охолодити, порізати, змести вмить. Найкраще смакує з червоним вином (ввечері) або чаєм чи кавою (вранці).
Сливовий пиріг від Євгена Клопотенка
«Сливовий пиріг — це любов з першого шматочка! – запевняє гуру кулінарії Євген Клопотенко. – І якщо у вас досі немає улюбленого рецепта сливового пирога, я пропоную це виправити. З моїм пирогом все просто — пісочне тісто й ароматна начинка. По суті це виходить тарт, але мені здається, що пиріг — набагато простіше і зрозуміліше. Хай там що, ви повинні обов’язково його скуштувати. Поєднання слив, кави, ароматних кардамону і кориці викличе у вас неймовірне захоплення. Я обіцяю».
Для начинки: 400 г слив, 200 г цукру, 100 мл води, 1 ст. л. кави (меленої), 3 зірочки кардамону, 2 палички кориці, цедра половини лимона, 3 гілочки м’яти.
Для тіста: 350 г борошна, 200 г вершкового масла, 1 яйце, 1 дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. молока (дивитися на консистенцію тіста).
Для приготування пісочного тіста змішати в мисці борошно з вершковим маслом кімнатної температури, додати яйце, дрібку солі та одну столову ложку цукру. Замісити однорідне тісто. Якщо тісто виходить дуже сухим, додати одну столову ложку молока і одну столову ложку води. Це дозволить отримати однорідне тісто.
Розкачати тісто між двома листами пергаменту за допомогою качалки. Акуратно викласти тісто у форму для тарта і трохи притиснути його по бортику руками. Залишки тіста, що будуть виходити за бортики форми, потрібно зрізати ножем. Зробити виделкою проколи в тісті, щоб воно рівномірно пропеклося і не здувалося. Поставити тісто в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Поки запікається тісто, приготувати начинку. Помити
400 г слив, розрізати їх навпіл і очистити від кісточок. Перекласти сливи в сотейник, додайте 200 г цукру, 100 г води, 3 зірочки кардамону, 1 столову ложку меленої кави і 2 палички кориці. Готувати сливи приблизно 15-20 хвилин на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш не пригоріла. Готову начинку відкинути на друшляк, щоб прибрати зайву рідину, і дістати корицю і кардамон.
Рівномірно розподілити начинку по всьому периметру тіста за допомогою ложки. Поставити пиріг у розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Дістати пиріг з духовки і дати йому трохи охолонути. Натерти на дрібній тертці трохи цедри (приблизно половини лимона) прямо на пиріг. Прикрасити готовий пиріг листочками м’яти, щоб надати йому приємну свіжу нотку.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Станом на 21 вересня 2020 року в Тернопільській області за результатами досліджень методом ПЛР – у 11435 випадках діагноз лабораторно підтверджений (10587 випадків – дорослі, 848 випадків – діти), з них 139 летальних (1 випадок житель сусідньої області). Видужала 5141 особа...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:41


Смачні мариновані сливи – чудове доповнення до різноманітних смаколиків...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:00


Станом на 17 вересня на участь у «Громадському бюджеті 2021» уже подано 16 проєктів жителями Тернопільської міської територіальної громади...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:20


Росія поставила ультиматум і вимагає внесення змін до українського законодавства, зокрема, в постанову «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» №3943, ухвалену 15 липня...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:00



Теми дня
21 Вересня
20 Вересня
19 Вересня
18 Вересня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео