Субота, 23 жовтня 2021
• Поліомієліт перемогли у світі, але чому він можливий в Україні? • Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ – у світовому рейтингу! • Відкриття Китайсько-українського центру підготовки магістрів • До ЗУНУ завітали посли країн Великої сімки в Україні! • На Тернопіллі від коронавірусу померла тримісячна дитина, майже 800 людей захворіли за добу • З 0.00 годин 21 жовтня на Тернопіллі вводять нові жорсткі карантинні обмеження: що закриють і заборонять? • Колективу ЗУНУ подарували факсимільне видання Пересопницького Євангелія • Є навіть діти: неподалік Чорткова знайшли рештки людей, яких вивозили в Сибір • У Тернополі 14-річного хлопця домофон вдарив струмом • Чортківські поліцейські розслідують спробу передачі марихуани до виправного закладу • Тернопільська гімнастка Анастасія Бачинська вийшла до двох фіналів на чемпіонаті світу в Японії • Вісімнадцять людей померли на Тернопіллі від коронавірусу за добу, наймолодшій жінці — 38 років • 19 жовтня понад 100 населених пунктів Тернопілля будуть без світла (ГРАФІК) • За погрозу вбивством поліцейського тернополянин може отримати три роки позбавлення волі • Перестало битися серце заслуженої артистки України із Тернополя • Авто злетіло у кювет — дружина водія загинула… • Електронна система оплати за проїзд у громадському транспорті: це корисно знати • Що ми смакували 100 років тому? Автентичні рецепти від Леонтини Лучаківської • Що «світить» за неправдивий сертифікат вакцинації? • За дев’ять місяців на дорогах Тернопільщини загинули 52 людини
Їсти – і оздоровлюватися! Особливості літнього харчування

Опубліковано: 30 Липня о 10:00 78


 Окрім того – це унікальні можливості для «перезавантаження», оздоровлення організму, нормалізації обміну речовин і суттєвого зниження ризику розвитку багатьох захворювань.


Отож, влітку, аби отримати від сезону максимум користі, стараємося віддавати перевагу таким продуктам:

– листовій зелені (шпинат, бурячиння, різні сорти салату, капусти, городина);

– різнокольоровим овочам і фруктам (морква, буряк, помідори, абрикоси, часник, цибуля);

– ягодам, горіхам, насінню (льону та гарбуза).

Водночас треба звести до мінімуму або й зовсім виключити з раціону (і не тільки влітку):

* Цукор і всі продукти і напої, в яких він міститься (випічка, цукерки, солодкі напої), а також вироби з білого очищеного борошна.

Ці продукти перенасичують кров глюкозою, що вступає в реакцію з білками організму і призводить до утворення і накопичення в клітинах та міжклітинному просторі «молекулярного сміття! (так звана реакція глюкозування білків).

Наслідки глюкозування катастрофічні: крихкість судин, атеросклероз, хвороба Альцгеймера (відкладення токсичного білка амілоїда в нервових клітинах), катаракта, діабет 2-го типу, хвороби нирок, запалення та прискорене старіння шкіри.

Глюкозування може також пошкоджувати ДНК і дати поштовх розвитку онкологічним захворюванням.

В якості солодкої, але здорової альтернативи вибираємо ягоди, фрукти та чорний шоколад (декілька дольок в день).

* Смажену їжу. При смаженні утворюються шкідливі продукти, зокрема, акриламід, трансжири, що призводять до порушень роботи нервової та репродуктивної систем, запалень і послаблення імунітету.

Тому смаження доцільно замінити на тушкування з додаванням невеликої кількості оливкової олії.

На жаль, соняшникова олія взагалі не підходить, оскільки при нагріванні окислюється з утворенням токсичних речовин.

Взагалі термічна обробка має максимально забезпечувати збереженість біологічно активних компонентів: для цього потрібно класти овочі в окріп, супи варити у закритому посуді; компоти замінити настоями фруктів та ягід (заливати окропом); не переварювати, варити і тушкувати до ледь хрусткого стану (окрім картоплі).

* Ковбасно-сосисочні вироби. Консерванти, що не дають можливості зіпсуватися м’ясу, негативно впливають і на корисні мікроорганізми (мікробіом), які живуть у нашому тілі.

Наукові дані свідчать про зв’язок між порушенням мікробіому та аутоімунними хворобами (алергія, бронхіальна астма), аутизмом, ожирінням, цукровим діабетом 2-го типу та іншими.

Крім того, нітрит натрію, який є основним «ковбасним» консервантом, також належить і до потенційних канцерогенів.

Альтернативою є якісні джерела білка: кисломолочні продукти, яйця, птиця, риба та бобові.

Обов’язково звертайте увагу на розмір порцій.

Навіть найкорисніша їжа, спожита у великому об’ємі, не корисна, оскільки не буде якісно засвоєна і змусить органи травлення працювати у виснажливому режимі.

Розрахувати свою порцію можна, склавши докупи два кулаки.

Добре прожована і спокійно спожита у приємній обстановці їжа наситить і принесе задоволення.

Влаштовуйте розвантажувальні дні.

Під час еволюції у людини виробились певні механізми, які дають можливість організму покращувати своє здоров’я, очищувати клітини від «молекулярного сміття», що накопичується з роками і внаслідок нездорового харчування.

Цей процес самоочищення клітин або аутофагія (дослівно означає “сам себе поїдаю”) активується лише при обмеженні калорій.

Це може бути відмова від одного прийому їжі або вживання різноманітних овочів протягом дня раз або двічі на тиждень (за умови, що ви не маєте проблем зі здоров’ям, які вимагають дотримання певного режиму харчування).

Їжа є одним із засобів задоволення, антидепресантом. Тому важливо, щоб вона була смачною, давала відчуття насичення і при цьому була для організму ліками, як казав великий Гіпократ.

Підсумовуючи написане, принципи омолоджувального літнього харчування такі:

– звести до мінімуму всі харчові «шкідливості» та надмірності;

– перевагу віддавати продуктам, що позитивно впливають на організм;

– пам’ятати, що здорова їжа – проста, без «викрутасів»;

– не робити з їжі культу, бо фізична активність, гарний настрій, міцний сон, відсутність шкідливих звичок та любов до ближнього теж суттєво оздоровлюють наш організм на генетичному рівні.

Оксана Скиталінська, дієтолог


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

У Чернігівській області щепленням від поліовірусу охоплено 53,6% дітей віком до року...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:37


Опубліковано оновлений світовий рейтинг транспарентності інституційних репозитаріїв університетів та інших науково-освітніх установ (Transparent Ranking of Repositories)...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:11


Сьогодні відбулося відкриття Китайсько-українського центру підготовки спеціалістів у межах проєкту «Один пояс, один шлях»...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:09


До класичного університету Тернополя завітали посли країн Великої сімки в Україні: Мелінда Сіммонс – Надзвичайний та Повноважний Посол Великої Британії в Україні, Матті Маасікас – голова делегації ЄС в Україні, Лариса Ґаладза – Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні, П’єр Франческо Дзадзо – Надзвичайний та Повноважний Посол Італії в Україні, Анка Фельдгузен – Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні, Брюно Коссанель – заступник голови місії Посольства Франції в Україні, Казуя Оцука – заступник голови місії Посольства Японії в Україні, Алан Перселл – заступник голови місії Посольства США в Україні, Джеймс Рьод Мур – Перший секретар з політичних питань Посольства Великої Британії в Україні, Світлана Яворська – координатор програм Посольства Великої Британії в Україні, Роман Громик – співробітник служби підтримки головування групи послів G7 Великою Британією, Макс Маннвайлер – Посольство Німеччини в Україні
...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:05


785 нових випадів коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Тернопільській області за 20 жовтня 2021 року...


Рубрика: Опубліковано: о 9:32



Теми дня
21 Жовтня
20 Жовтня
19 Жовтня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео