Неділя, 05 липня 2020
• «Заплітати довге волосся дуже важко для рук. Але це єдиний мінус» • На пікнік! Курячий шашлик у маринаді з йогурту • Ті, заради кого Мартен Фуркад завершив свою блискучу кар’єру • Катя Бужинська вперше показала личка своїх двійнят • «Боротьба за справедливість триває…» Суд оголосив вирок фігурантам справи щодо вбивства Віталія Ващенка • В обласному центрі запроваджують шкільний громадський бюджет • Тернопільська «Нива» вийде з відпустки 15 липня • Сергій Надал привітав військовослужбовців 44-ої окремої артилерійської бригади • Сьогодні суд оголосить вирок по справі щодо вбивства Віталія Ващенка • «Казав – повернуся за рік, а повернувся у труні…» На війні загинув сержант із Тернополя Іван Дедюх • Де навчають… «на тата», або «Тато-клуб» для тернополян • Легендарні львівські «Карпати» не дограють сезон? • Тернопіль оновлюється попри карантин та різке зменшення фінансування • І син, і фільм! Щедрий червень для Джамали • Піци від «Partizano» посмакував – на онлайн виставі побував! • Ігор Комендат: «Наступного сезону БК «Тернопіль» гратиме в Суперлізі!» • «Вимріяла собі долю…» Народна артистка України Ярослава Мосійчук про найдорожче • До нас повернулося велике кіно! • П’яний за кермом: з 1 липня – кримінальна відповідальність і штраф до 51 тисячі гривень • Травниця Наталія Чугалінська: «Люди хворіють, бо відірвалися від землі, сприймають природу, як екзотику»
«Їжа королів» – на тернопільському полі!

Опубліковано: 29 Травня о 10:30 178


Про історію унікальної спаржевої плантації «НОВІЙ…» розповів професійний аграрій Андрій Дзендзель.


Топ-новина цієї весни — спаржа! І це… майже не жарти: фото з апетитними довгастими зеленими пагонами нині заполонили соціальні мережі, а самі пагони — мережі торгові. А ви знали, що спаржа — улюблена їжа не лише усіх «інстаграмників», а й… королів?! Зображення пучків спаржі зустрічаються ще на єгипетських саркофагах. Цінували її і в Стародавньому Римі. Кажуть, що Юлій Цезар любив спаржу і частенько замовляв її на обід. Неабияким любителем спаржі був французький Король – Сонце Людовик XIV. Недарма за цим продуктом закріпилася репутація їжі, гідної королів і аристократів. Кілька століть тому дорогущу спаржу могли дозволити собі лише королі та мільйонери, зрештою, і нині ціни на цей делікатний і тонкий за смаком овоч теж доволі «аристократичні». Але, повірте, скуштувати «королеву столу» спаржу варто! До того ж, виявляється, це більше не привозний «заморський» делікатес: спаржу вирощують на одному із фермерських господарств у Тернопільському районі! Про історію унікальної спаржевої плантації «НОВІЙ…» розповів професійний аграрій Андрій Дзендзель.  

Через терни — до плантації спаржі
— Вирощуванням спаржі ми займаємося вже п’ятий рік, — розповідає пан Андрій. — Чому саме спаржа? Агробізнесом наша родина займається вже давно, маємо навіть лінію з виготовлення томатного соку і пасти з вирощених нами томатів. Батько у цій сфері уже два десятки років, я — професійний агроном, консультант щодо впроваджування агротехнологій інтенсивного відновлення родючості ґрунту, директор і засновник ТОВ «Торговий дім «ЕКО органік продукт».

П’ять років тому я проаналізував ситуацію на агроринку, зважив усі «за і проти» і вирішив спробувати… Ми закупили насіння спаржі — імпортне, привезене з-за кордону, — і взялися до справи. Ми були фактично «першопрохідцями» з вирощування спаржі на Тернопіллі і робили це методом спроб і помилок – самостійно освоювали усі технологічні тонкощі вирощування спаржі, шукали інформацію в інтернеті та спеціалізованій літературі. Для того, аби з насіння виростити розсаду спаржі, потрібен цілий рік – аж по тому розсада висаджується в ґрунт, а перший врожай буде аж на третій рік. Окрім того, важливо правильно посадити кущі та організувати хороший догляд за ними. Спаржа доволі примхлива у вирощуванні: теплолюбна, чорноземи їй не дуже підходять — вона любить неважкі ґрунти, а ще хоче багато органіки і поливу, але не занадто інтенсивного, в ідеалі — крапельного зрошування. При цьому не можна допускати жодних технологічних неточностей. Так, через терни — до плантації спаржі! (Сміється, — авт.) На щастя, наша тернопільська земля дуже добре прийняла «іноземну гостю» і нині у нас ростуть 15 тисяч кущів спаржі! У збиранні врожаю теж є свої особливості. Аспарагус (така повна ботанічна назва спаржі) — це один з найбільш ранніх овочів відкритого ґрунту: збирання соковитих ростків починається з другої-третьої декади квітня і триває до середини червня. Чим старша рослина, тим більший урожай. Спаржа — багаторічна рослина, росте і плодоносить на одному місці до 15 років, після чого бажано дати ґрунту трохи відпочити і садити її деінде. Аспарагус росте дуже швидко — до шести сантиметрів за добу. Збирають його двічі в день: якщо вчасно не зрізати пагін, то наступного дня він буде перезрілим і випустить листочки. Власне, висока ціна на спаржу — від 180 до 250 гривень за кілограм — зумовлена саме тим, що це винятково ручна робота. Механізувати її поки що не вдалося ні в Америці, ні в Польщі, ні в Німеччині. До кожної рослинки треба нагнутися, щоб зрізати пагін — «королева столу» хоче, аби їй вклонилися… (Сміється, — авт.) Спаржу потрібно збирати кожен день, у неї немає ні вихідних, ні свят — якщо ви не зріжете її сьогодні, то завтра викинете. Чим тепліше й сонячніше – тим більший урожай. Коли холодно, спаржа росте повільно. А влітку спаржа уже зовсім не схожа на красиві «ялинкоподібні» пагінці — це високий «пухнастий» кущ…


Суперкористь і суперсмак!
— Спаржу можна їсти в будь-якому вигляді, — каже Андрій Дзендзель. — Навесні завжди хочеться салату, зелені. Це перший овоч, який далеко обганяє редиску… А ще спаржа дуже легка у приготуванні – достатньо відварити кілька хвилин в окропі або ж на парі, запекти чи засмажити на пательні або ж на грилі і ви отримаєте смачний та поживний гарнір чи самостійну страву. Мені спаржа смакує усіляка, у різних інтерпретаціях, навіть сира! Свіжа спаржа без термічної обробки на смак нагадує молодий ніжний зелений горошок. Поважають її люди, які дотримуються здорового харчування, оскільки 100 грамів продукту містять 20 ккал. Загалом аспарагус в усьому світі вважається одним із найкорисніших овочів. Спаржу радять діабетикам, а китайці вже дві тисячі років використовують її в народній медицині. Вона допомагає покращити імунну систему людини, сприяє поліпшенню складу крові, є профілактикою атеросклерозу і закупорення судин, покращує працездатність нирок та печінки, словом, має стільки корисних властивостей, що можна цілу газету про це написати… (Сміється, — авт.) До речі, дітям зі спаржі можна робити пюре: відварити її і перебити блендером, або зготувати спаржевий суп – вони залюбки смакуватимуть! Людина, яка правильно приготувала спаржу, обов’язково купить її знову. Останні роки попит на цей овоч зростає. Люди розсмакували новий продукт і вже є постійні поціновувачі. Так, ми співпрацюємо з тернопільськими ресторанами — «Самогонною ресторацією», з рестораціями «Файного міста», а також продаємо свою спаржу роздрібно по всій Україні.
— Як правильно обирати спаржу, на що звертати увагу, купуючи в магазині чи на ринку? — запитую пана Андрія.
— Перше — спаржа не повинна бути здерев’янілою. Тільки пружна, гнучка… Друге – спаржа має бути тільки свіжою! Те, що завозять з-за кордону, це не спаржа. Залежно від того, що ви збираєтеся приготувати, обираєте товщину пагона. Для свіжого салату тонший, а для грилю товстіший… Зберігається спаржа так само, як квіти — трохи води у слоїк і в холодильник. У сезон спаржі усі спаржолюби забивають нею свої морозилки, щоб надовго вистачило.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Перегляньте також:

Loading...
Нещодавно опубліковане

Шведська стилістка створює дивовижні весільні зачіски...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:10


Курячий шашлик простий і швидкий в приготуванні. Вам не потрібно довго маринувати м’ясо і він завжди виходить дуже ніжним і смачним, – переконаний <strong>відомий український кухар Євген Клопотенко</strong>. – А ще я хочу запропонувати вам зробити простий і корисний маринад для курки. Замість майонезу, який чомусь дуже багато застосовують для маринування шашлику, я пропоную використовувати натуральний йогурт, до якого додаю трохи апельсинової цедри. Курячий шашлик у маринаді з йогурту – ідеальний рецепт для пікніка»...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:00


Наприкінці минулого сезону великий французький біатлоніст Мартен Фуркад прийняв рішення піти зі спорту. Красивого прощання не вийшло — сезон був завершений достроково і без глядачів. Але в своїй останній гонці, яку Фуркад виграв, він особисто попрощався з кожним біатлоністом, який перетнув фінішну лінію...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:00


Співачка Катерина Бужинська стала мамою вдруге 27 грудня 2016 року. Вона народила своєму чоловікові, Дімітару Стойчеву, близнюків – сина Дмитрика і доньку Катю...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Тернопільський міськрайонний суд сьогодні оголосив вирок фігурантам справи щодо замовного вбивства громадського активіста Віталія Ващенка...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 17:30



Теми дня
5 Липня
4 Липня
3 Липня
Курс валют на портале banker.ua
banker.ua
Відео