2 середніх баклажани, 2 середніх помідори, 100 г майонезу, 0,5 склянки борошна, 100 г олія, сіль, чорний мелений перець за смаком, 1 головка часнику, пучок зелені (кріп, петрушка, базилік — за смаком).
Баклажани помити, відрізати «хвостики» і порізати уздовж на довгі досить тонкі пластини. Нарізані пластини баклажанів злегка посолити і дати постояти близько години, щоб виділився сік і відійшла гіркота. Сік злити, а смужки баклажанів обкачати в борошні і обсмажити до золотистої скоринки. Помідори нарізати кружальцями. Часник і зелень дрібно посікти.
Коли смужки з баклажанів вистигнуть, у кожну покласти кружальце помідора, поперчити його, полити майонезом, посипаємо часником та посіченою зеленню і загорнути баклажанну смужку разом з начинкою в трубочку. Зверху «Тещині язички» можна прикрасити майонезом, посипати зеленню або ж як вам підкаже фантазія.
Фарширований м’ясом перець «Для зятя»
4-5 болгарських перчин, 400 г курячого філе, 100 г твердого сиру, 50 г натурального йогурту, спеції, зелень.
Для начинки нарізати куряче філе на шматки приблизно 1х1 см. З помідорів зняти шкірку, нарізати на маленькі кубики. Нарізати зелень (петрушка, кріп, цибулька). Всі продукти змішати. Додати сіль, перець та інші спеції за смаком. Додати 2-3 ст. л. йогурту. Перемішати. Вибрати з перців серединку, розрізати навпіл. На деко викласти перці, в кожну половинку покласти начинку з куркою. Готувати в духовці 20 хвилин при температурі 180-200 С.
Коли мине 20 хв., дістати перець з духовки і посипати тертим сиром. Поставити ще на 10 хвилин в духовку. Коли сир зарум’яниться — страва готова.
Тюфтельки «Зустріч свекра»
Для тюфтелів: 50 г будь-якого фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, чверть невеликої капустини. 1 ч. л. солі, чорний мелений перець, приправи за смаком.
Дуже дрібно нашаткувати капусту, дрібно порізати цибулю, усе перемішати з фаршем, заправити, додати яйце і ще раз добре перемішати. Сформувати тюфтелі і обсмажити їх на олії з обох боків, щоб злегка зарум’янилися. Викласти обсмажені тюфтельки у форму для запікання.
Для вершкового соусу з грибами: 1 цибулина, 1 морквина, 300 г будь-яких грибів, 1,5 ст. л. борошна, 2 склянки молока, 0,5 ч. л. солі, 0,5 склянки вершків.
Порізати дрібно цибулю, натерти морквину і обсмажити їх до золотистого кольору. Гриби дрібно порізати і викласти у сковорідку до овочів, смажити приблизно 7 хвилин. Туди ж покласти борошно і трохи обсмажити. Вершки змішати з молоком і вливати тонкою цівкою в сковорідку, постійно помішуючи. Молока треба стільки, щоб воно покрило гриби з овочами. Посолити. Нехай соус покипить хвилини три і загусне. Потім залити вершковим соусом з грибами тюфтелі і поставити форму в духовку запікатися при температурі 200 градусів хвилин на 25. Уже готові тюфтелі, поки гарячі, можна посипати тертим твердим сиром: сир розплавиться і додасть страві вишуканого смаку. На гарнір якнайкраще підійдуть картопля або рис.
Свинячі реберця «Від тестя»
1 кг свинячих реберець, 2 цибулини, приправи за смаком, 2 ст. л. оцту.
Розібрати свинину на шматки, де б в кожному було одне реберце. Викласти реберця в казанок або гусятницю. Поставити на вогонь і обсмажити, не додаючи олії чи будь-якого іншого жиру. Залити реберця кип’яченою водою і накрити кришкою. Коли вода закипить, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати приблизно 1,5-2 години. За той час підготувати заправку з цибулі і спецій, які вам до душі. Цибулю нарізати кільцями, скропити оцтом і перемішати.
Коли реберця добре протушкувалися, треба їх посолити і додати спочатку лавровий лист, а потім усі інші приправи, які ви любите. Насамкінець додати промариновану в оцті цибулю. Перемішати і тушкувати приблизно ще п’ять хвилин, не накриваючи кришкою. Посікти зелену цибульку і петрушку. Готові реберця посипати свіжою зеленню.
Пляцок «Невістка»
Для тіста: 3 яйця, 1 скл. цукру, 100г масла, 3 ст. л. натурального меду, 1 ст. л. соди, погашеної оцтом, 4-6 скл. борошна.
Для крему: 300 г масла, 2 скл. пудри, 700 мл сметани, 300 г чорносливу, 1 склянка подрібненого арахісу.
Яйця збити з цукром, додати м’яке масло, рідкий мед, соду, погашену оцтом, борошно. Замісити м’яке тісто, розкачати тонкі коржі і випікати при 180°. Має вийти 6-8 коржів. Коржі печуться швидко, тож стежте, щоб не пригоріли.
Приготування крему. Всі інгредієнти для крему повинні бути кімнатної температури. Сметану найкраще брати домашню, але не сепараторну. Спочатку треба добре збити масло з пудрою. Потім до цієї маси потрошки додавати сметану і збивати. Усю сметану відразу додавати не варто, бо крем тоді не вдасться — маса звернеться. Можливо, усієї сметани вам не потрібно буде: як тільки крем стане повітряним, потрібної консистенції, — можна зупинитися.
Якщо не маєте часу бавитися із масляно-сметанним кремом, можна до цього пляцка зробити й інший крем, значно легший у приготуванні: масло збити із вареним згущеним молоком.
Чорнослив треба помити, залити рівно водою, додати 2 ст. л. цукру, зварити (кілька хвилин має покипіти). Чорнослив пропустити через м’ясорубку, додавши трохи сиропу, в якому варився чорнослив.
Корж намастити чорносливом, посипати горіхами, змастити кремом і накрити другим коржем, і так перекласти всі коржі.
На кілька годин залишити пляцок у теплому приміщенні, де коржі добре зм’якнуть і просочаться кремом, тоді винести на холод.
Пляцок «Помста свекрухи»
Для тіста: 600 г борошна, 360 г вершкового масла або маргарину, 2 чайні ложки розпушувача, 125 г цукрової пудри, 6 жовтків.
Розтопити масло, змішати борошно з розпушувачем і влити масло. Збити жовтки з цукром і додати в борошно. Замісити тісто, розділити на 2 рівні частини. Покласти на холод.
Розкачати одну частину тіста, покласти на деко 25×35 см. Випікати при 200 град. С протягом приблизно 20 хвилин. Остудити.
Для безе: 6 білків, дрібка солі, 1 скл. цукрової пудри, 2 жмені мигдалевих пластівців.
Білки з дрібкою солі збити на густу піну, наприкінці додавши цукрову пудру.
Другу частину тіста викласти на таке ж деко, що і першу, викласти зверху збиті білки і посипати смаженим мигдалем. Випікати при температурі 160 °С протягом приблизно 35-40 хвилин, охолодити.
Для вишневого прошарку: приблизно 700 г вишень без кісточок, 2 вишневі желе, 2 склянки окропу, 1 склянка вишневого соку.
Розчинити желе в двох склянках окропу, потім влити вишневий сік і залишити в прохолодному місці, поки желе охолоне і почне гуснути.
На перший корж викласти вишні, залити желе і поставити до холодильника.
Для крему: 500 мл вершків 30 %, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 1 ст. л. желатину.
Збити вершки на густу піну, додавши в кінці цукрову пудру і ванільний цукор. Розчинити желатин в невеликій кількості гарячої води, охолодити, змішати з кремовою масою. Змастити кремом корж із застиглим желе, зверху викласти корж з безе.
Охолодити в холодильнику. Краще подавати наступного дня, коли коржі добре просочаться.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
