Субота, 06 грудня 2025
• Під завалами загинула працівниця видавництва “Богдан” Ірина Чорненька • Чоловік на фронті, а дружина з сином рятувались від ракети в Тернополі • Від ракетного удару загинула працівниця Тернопільської ОВА • Страшні наслідки російської атаки на Тернопіль: 33 загиблих, 6 зниклих безвісти • Віталій і синочок Давидко загинули через російську атаку на Тернопіль • Росія вдарила по двох житлових будинках у Тернополі • Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв
Піст – це нові виклики і можливості. Експериментуйте!

Опубліковано: 10 Березня о 16:00 92


Три пісні рецепти від Євгена Клопотенка.


Піст – особливий період, коли є унікальна нагода очистити душу й тіло. Про користь пісних страв для нашого організму й говорити не доводиться, адже ми відмовляємося від жирної і важкої їжі. Але це не означає, що пісний стіл – нудно і несмачно. Навпаки, як переконаний відомий український кухар Євген Клопотенко, це нові виклики, можливості та відкриття нових смаків і граней їжі, що допоможуть вам з користю для здоров’я експериментувати на кухні!

Салат із селерою

100 г моркви, 100 г кореня селери, 100 г яблук, 30 мл оливкової олії, 20 мл лимонного соку, 1 ч. л. гірчиці (якщо любите – французьку, із зернами, або ж класичну),  сіль за смаком.

Моркву, селеру та яблука помити, почистити і нарізати соломкою. Можна зробити це ножем, але зручніше використовувати спеціальну тертку для нарізки соломкою. Приготувати заправку для салату. Для цього змішати оливкову олію, лимонний сік і гірчицю. Полити заправкою салат і добре перемішати.

Квасоля з грибами

400 г червоної квасолі, 200 г печериць, сіль, перець за смаком, олія.

Квасолю промити, залити водою і поставити варитися. Головне – не розварити її, нехай буде трохи твердою. Гриби промити, обсушити і почистити. Нарізати великими шматками – навпіл або четвертинками. Гриби смажити 3-4 хвилини до рум’яної скоринки, щоб рідина в них залишилася і вся до кінця не випарувалася. Додати квасолю, посолити, поперчити і перемішати.

Паста з квасолі а ля хумус

250 г білої квасолі (сирої), сік одного лимона, 75 г кунжуту (або 50 г пасти тахині), 1 головка часнику, 40 мл соняшникової або оливкової олії, дрібка паприки, дрібка зіри, 1 ч.л. цукру, 0,5 ч.л. солі, 3 г чебрецю.

Квасолю замочити на 2 години в гарячій воді, додавши 1 ч.л. соди. Воду злити і промити холодною водою. Квасолю відварити з чебрецем протягом 30 хвилин (пропорція води 1:4). Процідити, але відвар не виливати.

Кунжут обсмажити на пательні на маленькому вогні протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім подрібнити його до пастоподібного стану в ступці. Можна також використовувати готову пасту тахині.

Дрібно нарізати часник. Змішати квасолю, пасту з кунжуту, часник, паприку, зіру, сіль і цукор. Додати сік одного лимона. За допомогою блендера довести суміш до однорідної консистенції. Додати олію і 5 столових ложок води, в якій варилася квасоля, знову перебити в блендері. Подавати з лавашем і стеблами селери.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

Внаслідок жахливого ракетного удару по Тернополю 19 листопада, загинула працівниця видавництва "Богдан" Ірина Чорненька...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:22


Трагічний ранок 19 листопада назавжди змінив життя родини Геляс у Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:11


Галина Мацьків загинула під завалами зруйнованого російською ракетою будинку в Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 9:00


22 листопада о 18:00 у Тернополі завершили пошуково-рятувальні роботи після масованого російського удару...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:16


Внаслідок ракетної атаки ворога на Тернопіль 19 листопада трагічно загинули Віталій Долиняк та його маленький син Давидко...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:52


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
23 Листопада
22 Листопада
19 Листопада
10 Листопада
24 Жовтня