Вівторок, 16 грудня 2025
• Під завалами загинула працівниця видавництва “Богдан” Ірина Чорненька • Чоловік на фронті, а дружина з сином рятувались від ракети в Тернополі • Від ракетного удару загинула працівниця Тернопільської ОВА • Страшні наслідки російської атаки на Тернопіль: 33 загиблих, 6 зниклих безвісти • Віталій і синочок Давидко загинули через російську атаку на Тернопіль • Росія вдарила по двох житлових будинках у Тернополі • Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв
Буряк – не тільки борщ!

Опубліковано: 29 Листопада о 9:00 41


Ще 2,5 тисячі років тому давньогрецький лікар Гіппократ включив цей овоч у список лікарських рослин. Вже в ті далекі часи квашеним червоним буряком успішно лікували інфекційні захворювання, лихоманку, запалення шкіри і багато інших захворювань..


Користь буряка для здоров’я:
* Має протизапальні властивості.
* Допомагає знизити високий кров’яний тиск.
* Сприяє виведенню токсинів.
* Зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
* Допомагає в профілактиці раку.
* Високий вміст клітковини поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту.
* Через те, що буряк містить залізо, він допомагає боротися з анемією і слабкістю.
Тож страви з буряком ідеально підходять для відновлення після хвороби!
Найчастіше ми готуємо з буряком борщ, втім, не варто забувати й про інші страви. До буряка можна додати і м’ясні інгредієнти, й інші овочі, горішки, оселедець, мариновані гриби, сир, часник для аромату, квасолю і горох!.. Словом – експериментуйте на здоров’я.
Крем-суп з червоним буряком
3 відварені червоні буряки середнього розміру, 4 картоплини середнього розміру, 400 мл курячого бульйону або води, 1 велике яблуко, 1 невелика червона цибулина, 2 зубчики часнику, 100 г плавленого сиру або тертого твердого сиру, 2 столові ложки вершкового масла, сіль, чорний перець, інші приправи за смаком, 2-3 гілочки петрушки, сметана.
Буряк відварити заздалегідь, охолодити. Картоплю очистити і нарізати кубиками. Залити картоплю водою або бульйоном та відварити до готовності. Цибулю і часник подрібнити та підсмажити на вершковому маслі у великій сковороді.
Яблуко нарізати кубиками. Буряк очистити і нарізати часточками. Викласти буряк і яблуко в сковороду, протушкувати під кришкою не більше 10 хвилин. Потім викласти все в каструлю з бульйоном і довести до кипіння. Посолити і поперчити. Зняти каструлю з вогню.
Готовий суп подрібнити блендером. Додати плавлений сирок, знову увімкнути блендер. Поставити каструлю з супом на вогонь і добре нагріти, але не доводити до кипіння. Гарячий суп розлити у тарілки, додати сметану і прикрасити листям петрушки.
Вінегрет з бринзою і яйцями
1 великий буряк, 1 морквина, 2 картоплини, 4 варені яйця, 1 ріпчаста цибулина, 150 г бринзи (або іншого сиру на ваш смак), 2 мариновані огірки, 1 банка зеленого горошку, перець, сіль, олія або майонез за смаком. Відварити буряк, моркву і картоплю, дати трохи охолонути й нарізати дрібними кубиками. Такими ж кубиками нарізати огірки, сир, цибулю та яйця. Змішати всі інгредієнти, заправити спеціями і олією. Поставити в холодильник на дві години, щоб салат настоявся.
Салат з буряком, горіхами і чорносливом
3 відварені буряки середнього розміру, пів горнятка не дуже дрібно посічених волоських горіхів, 100 г грецького йогурту, 15 шт. чорносливу без кісточок, 2 зубчики часнику, сіль за смаком.
Буряк відварити, очистити від шкірки і натерти на великій тертці. Додати посічені горіхи, порізаний чорнослив, подрібнений часник і добре перемішати. Посолити і заправити йогуртом.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Внаслідок жахливого ракетного удару по Тернополю 19 листопада, загинула працівниця видавництва "Богдан" Ірина Чорненька...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:22


Трагічний ранок 19 листопада назавжди змінив життя родини Геляс у Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:11


Галина Мацьків загинула під завалами зруйнованого російською ракетою будинку в Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 9:00


22 листопада о 18:00 у Тернополі завершили пошуково-рятувальні роботи після масованого російського удару...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:16


Внаслідок ракетної атаки ворога на Тернопіль 19 листопада трагічно загинули Віталій Долиняк та його маленький син Давидко...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:52


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
23 Листопада
22 Листопада
19 Листопада
10 Листопада
24 Жовтня