Якби класик жив нині, то замість свого відомого «бути чи не бути» він би точно написав «їсти чи не їсти». У сучасному світі ці слова стосуються абсолютно усіх продуктів, що пропонують нам і у дрібних крамничках, і у великих супермаркетах. Аби не заробити собі ложкою візит до гастроентеролога (це у найкращому випадку), нині купувати і споживати треба розумно. Як кажуть, поінформований — отже, озброєний. Серією публікацій про те, як правильно харчуватися, «НОВА…» спробує допомогти вам у цьому.
Почнемо з морозива, адже це найулюбленіші та найпопулярніші і дітьми, і дорослими літні ласощі. Не секрет, що більшість морозива в Україні виготовляють не з натурального молока, цукру та масла. У його складі можна знайти пальмову та кокосову олії, маргарин, десятки різноманітних ароматизаторів, емульгаторів, стабілізаторів і барвників. Уявіть лише, що потрапляє щодня в організм наших дітей з однією пачечкою морозива!
Морозиво з молока треба… шукати
Так, відповідно до державних стандартів, в Україні морозиво можна виробляти як на основі натуральної молочної сировини, так і на основі кокосової та пальмової олій.
Отож, морозиво з молока треба шукати. Як його знайти? Загалом в Україні діють три національні стандарти на морозиво:
ДСТУ 4733 – означає, що продукт виготовлений із молочних жирів. Жодних рослинних там не може бути. Якщо хочете «правдиве» морозиво, шукайте на обгортці саме це маркування.
ДСТУ 4734 — морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід.
ДСТУ 4735 — із немолочних жирів: кокосових чи інших рослинних.
Порядний виробник у маркуванні повинен чітко вказати, яку він сировину використовує, і дотримуватися зазначеного на етикетці. А покупець повинен прочитати і побачити, за яким ДСТУ виготовлене морозиво і яка в ньому сировина. Інша річ, чи всі підприємства цього дотримуються, бо в наш час нечестивців ой як багато…
До речі, цікаво, що, наприклад, у Німеччині, Франції 90% морозива виготовляють з рослинних жирів, а от у США такого морозива дуже мало.
Морозивом можна… отруїтися
Взагалі морозиво вважають одним із найбільш безпечних продуктів, оскільки суміш зазнає подвійної обробки: спочатку пастеризується, а потім охолоджується, кажуть фахівці. Але морозиво, як і всі молокопродукти, швидко псується. Тому лікарі попереджають, що морозивом можна отруїтися. Не варто купувати в спеку розталий стаканчик чи брикетик, бо в ньому стрімко розмножуються мікроорганізми.
Власне, отруїтися можна будь-яким продуктом харчування, в тому числі й морозивом, якщо він не відповідає встановленим нормативам. Небезпека може бути на стадії виробництва – недотримання санітарних норм і правил, може бути неякісна сировина, порушені терміни зберігання. Може бути забруднення при виготовленні або ж при реалізації.
Аби цього не сталося – посилюйте інстинкт самозбереження: звертайте увагу на смак, колір, запах, за допомогою чого можна визначити, чи придатний продукт для вживання. Якщо ви бачите, що морозиво неправильної форми, м’яке або помічаєте інші ознаки того, що його неправильно зберігали, — не купуйте, а якщо вже купили — краще викинути, а не їсти.
Від стресу — морозивотерапія
Морозиво як молочний продукт має понад 100 корисних речовин. У ньому містяться білки, жири, вуглеводи, кальцій і ряд вітамінів (А, В1, В2, В12, С, Д, Е, Р).
Загалом усі дієтологи погоджуються з думкою, що молочне морозиво має не лише високу поживну цінність, а й заспокоює нервову систему. Людям, які перебувають у стані важкого стресу – психологічного, емоційного – рекомендують вживати порцію морозива щодня. І хоча його не називають лікувальним продуктом, воно, як і шоколад, є харчовим антидепресантом.
Морозиво рекомендують хворим після операції в черевній порожнині, при виразковій хворобі (особливо, якщо є кровотеча), також при малокрів’ї, туберкульозі.
Але не забувайте, що морозиво досить калорійне і містить велику кількість цукру. Тому вживати його потрібно обережно, особливо людям, схильним до повноти, а також особам із захворюванням на цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонію, гастрит. Крім того, фахівці не радять захоплюватися морозивом у період спеки – кілька порцій підряд може спричинити ангіну чи запальні захворювання носоглотки.
Водночас отоларингологи радять частіше їсти морозиво, оскільки це зміцнює імунітет і робить горло більш стійким до низьких температур. Зрозуміло, щоб не завдати собі шкоди, їсти його треба поступово, не відкушуючи великими шматками.
А ось заміняти морозивом основний прийом їжі не варто!
«Як же хочеться в ці спекотні дні охолодитися і з’їсти морозиво! І ви думаєте: «Спека, їсти все одно не хочеться! Я краще з’їм морозиво і поп’ю води, а обід або вечерю пропущу!» Але цим ви створюєте для організму дефіцит необхідних речовин і надлишок непотрібних рафінованих жирів і цукру, — каже лікар-дієтолог Світлана Фус. — Такий режим має свої наслідки, і не тільки для маси тіла. Ламкі нігті, випадання волосся, карієс на зубах – це light версія того, що відбувається в організмі в цьому випадку».
Отож, морозивом ласувати треба, найголовніше — обирати «правильне» морозиво і не зловживати ним.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: морозиво