Субота, 27 липня 2024
• “Її пісні були наповнені теплом і ніжністю, так само, як і її душа”. Обірвалось життя співачки Ірини Музики • Затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон • Прапор передали синові. Шумщина попрощалась із Героєм Миколою Пичулюком • Митрополит Епіфаній закладе капсулу під меморіальний комплекс у Лішні • У службовців ТЦК Тернопільщини вилучили 1,8 млн грн, 82000 євро і 96000 доларів • Викрав у знайомого банківську картку і зняв 40 тисяч гривень кредиту • Із серпня у Тернополі подорожчає проїзд у громадському транспорті • На Монастирищині два брати відкопали на городі дзвін XIIX століття • У Збручі на Тернопільщині масово загинула риба • За сприяння в складанні іспиту з водіння взяв 12 тисяч гривень • У готелі в Тернополі військовий застрелив прикордонника • Мамині вишиванки передала до музею в Залізцях • Надії було лише 24. Обірвалось життя поліцейської з Тернопільщини • Олександра Криницького призначили представником уповноваженого з прав людини в Тернопільській області • 20 тисяч кал – на городі у Василя Романчака із Теребовлянщини • Землю накрила магнітна буря червоного рівня • У рідному селі Романа Купчинського на Зборівщині відновлюють музей • У Великій Березовиці вшанують загиблих Героїв • Вбивство Ірини Фаріон: деталі замаху та версії слідства • Працівниця “Тернопільводоканалу” творить дивовижні речі з бісеру
Мальта: маленька країна з великим серцем

Автор: Опубліковано: 25 Липня о 15:37 653


Дістатися до Мальти тепер просто: між Україною та Мальтою існує пряме повітряне сполучення Київ-Мальта.


З Мальти повертаються іншими… Мальта надихає на щось абсолютно нове у баченні світу… Що ж це за країна і чому, вирушаючи у відпустку, варто обрати саме її? Нагадаємо, Мальта – це архіпелаг островів у Середземному морі, що розкинулися між Сицилією і Тунісом. До складу Мальти входять ще два острови — Гозо і Коміно. Територія найбільшого острова Мальти нагадує форму риби і порівняно з масштабами нашої країни крихітна: її протяжність із заходу на схід усього 24 км, з півночі на південь — 14 км. Острів Гозо ще менший — 14 км на 7 км, площа Коміно – якихось 3,5 км. І ось на таких клаптиках землі мешкають близько 470 тисяч осіб, плюс два мільйони туристів, які приїжджають сюди відпочивати. До речі, з кожним роком збільшується кількість бажаючих (серед них і наші співвітчизники) купити тут громадянство чи придбати нерухомість. Отож, чим так приваблює Мальта? Усім: кліматом, морем, історією, місцевою кухнею, дивовижною архітектурою і найважливіше — повною безпекою та особливою родинною атмосферою, яка, на жаль, зникає у багатьох країнах сучасного світу. Мальтійці люблять свій острів і ця любов передається усім приїжджим. Цьому народу вдалося побудували красиву, впорядковану і безпечну державу, у якій хочеться навчатися і жити. Мальта — колоритна країна, тому вона для активних, а не для пасивних туристів, які прагнуть лише пляжного відпочинку. Мальта передусім для романтиків — поетів, художників, музикантів, для тих, хто вміє захоплюватися природою, архітектурою і людьми…

Душа Мальти і найкращий гід – пані Ілона.

Група українських журналістів висловлює вдячність всім організаторам поїздки на Мальту: українському туроператору TPG, представникам міністерства туризму Мальти Джону Марі Атарду і Мельвіну Віллі, найкращому гіду по Мальті пані Ілоні (iolannabl@gmail.com) та Українському журналістському фонду 

Знайомство з Мальтою

Дістатися до Мальти тепер просто: між Україною та Мальтою існує пряме повітряне сполучення Київ-Мальта. Перевізник — Мальтійські авіалінії. Це

справді професійні пілоти та безпечні і комфортні літаки «Аірбас». Час льоту — 3 години. А далі — за планом. Щодо готелів, то тут є вибір: житло у спокійних прибережних містечках на кшталт Меліхи, Аури чи Буджиби або ж у вирі танцювально-розважального життя Сент-Джуліоса. Ціна за переліт і житло на тиждень від українського туроператора TPG — від 1000 євро на двох осіб. У Сент-Джуліосі рекомендуємо готель Holiday Inn. Випала також нагода у цьому ж місті екскурсійно оглянути статусний готель Intercontinental з басейном на 17-ому поверсі та пальмовим садом на 7-ому. Тут усе бездоганне: сучасний стиль, авторська кухня, президентські номери. Як кажуть, без коментарів.

До речі, у цьому готелі пропонують апартаменти, які можна викупити. Європейці купують їх у складчину кількома сім’ями і відпочивають у них почергово. Загалом житло на Мальті коштує від 250 до 500 тис. євро. До того ж, його вартість стрімко зростає: за 2-3 роки дім за стартовою ціною 250 тисяч вже сягає 350 тисяч євро. Оренда житла теж у сезон зростає, і турист платить тисячу євро за кімнату на місяць! Отож, відразу розумієш, що ця країна дорога, але, повірте, вона того варта!

Мальта і мальтійці

Без розуміння мальтійської історії цю країну неможливо збагнути. Мальті як незалежній державі 44 роки, та насправді історія цієї країни сягає давніх часів, із найважливіших сторінок — період переселення на острів рицарів-госпітальєрів, які своєю християнською місією вважали порятунок людей від хвороб. Та життя розпорядилося по-іншому.

У період турецьких завоювань монахи не тільки молилися, а й взяли до рук зброю, щоб захистити острів від османів. 1565 — рік перемоги рицарів-госпітальєрів над турецькими загарбниками… Після того майже 280 років Мальтою керували Великі магістри — очільники чернечого ордену госпітальєрів. Вони побудували прекрасні міста, використали природні гавані для перепочинку та перезавантажень кораблів, а в оздобленні костелів перевершили материкових європейців. Зрештою, ось такою, середньовічною, туристи бачать цю країну й нині. А ще на культуру Мальти вплинули англійські колоністи.

Тому англійська мова, лівосторонній рух, окремі школи для хлопчиків та дівчаток — усе це англійська спадщина і сьогодення. У 1974 році Мальта стала незалежною. У 2004 вступила до Євросоюзу. Нині це європейська держава із заможними громадянами, безкоштовною медициною та освітою. До речі, громадяни Євросоюзу теж можуть навчатися безкоштовно. На Мальті практично немає безробіття. Професії за традицією передаються у спадок від батьків до дітей. На острові немає жебраків чи покинутих дітей. Щодо зарплат, то на Мальті вони стартують від 1500 євро. Великий прошарок населення живе з оренди власних помешкань.

Немає великої різниці між бідними і багатими. Зарплата президента — 5 тисяч євро в місяць. Мальтійці за способом життя надзвичайно родинні і вихідні обов’язково проводять вдома або на морських пікніках. Сімейні цінності понад усе. (Ще кілька років тому закон Мальти забороняв розлучення). У родинах панує матріархат. Авторитет матерів та бабусь беззаперечний. В одному із ресторанчиків містечка Аура молодий власник ресторану на чільне місце повісив своє фото з бабусею… Вражаюче! Cтаренькі мальтійки cправді нагадують добрих фей, бо, незважаючи на вік, виглядають надзвичайно світло. Вони носять короткі зачіски і люблять яскраві прикраси. Щодо сучасних мальтійок, то ті доглядають за собою та обов’язково двічі на рік вилітають на розпродажі за брендовими речами до Англії та Італії…

Острів Гозо. 12 відтінків голубого

А тепер про те, заради чого потрібно відвідати Мальту. Заради пляжів на острові Гозо і його фантастичної Голубої лагуни. Словами передати красу і кольористику тамтешніх морських вод просто неможливо. За 8 євро місцеві човнярі покажуть вам красу коралових печер та провезуть за маршрутом, який до кінця життя закарбується у пам’яті. Для фотографів, операторів, дайверів тут справжній рай. Самотужки дістатися на Гозо нескладно — всього 4 євро за пором і за 20 хв. зійдете на сусідньому острові. Відстань між островами Мальта і Гозо 8 км, але ментальна різниця між гозовитями і мальтійцями схожа на прірву.

 

Скажімо, на Гозо є старожили, які ні разу не побували на Мальті! Уявляєте? А навіщо, запитують гозовитяни. І на Гозо є чим зайнятися — доглядати овець і готувати найкращі сири, плести светри і продавати їх за 20 євро, варити найсолодше кактусове варення, пекти найсмачніший хліб, ловити найсвіжішу рибу, щонеділі ходити до рідного костелу. Оце справжнє життя! Навіщо ще якісь додаткові атракції? Як з такої самодостатності не дивуватися? До речі, навіть у мальтійському парламенті мешканці Гозо мають свою думку з приводу економіки острова. Вони активно протестують проти будівництва підводного шляхопроводу між Мальтою і Гозо. Їм не потрібна глобалізація. І як це збагнути в європейській державі у ХХІ столітті?

Храм Івана Хрестителя і Караваджо

Картина Караваджо.

Храм Івана Хрестителя, що в столиці Мальти Валетті, для багатьох виявиться культурним шоком. І це, без перебільшення, справді так. На якусь мить від побаченого перехоплює подих. Жодна камера не передасть побаченого. Розкішні розписи, позолота, мозаїчна долівка — тут служили всі покоління рицарів-госпітальєрів. Апогей емоцій — дві картини італійського художника Караваджо: «Переписувач Біблії» та «Усічення голови Івана Хрестителя». Життєва історія автора цих полотен та сюжет картин нікого не залишають байдужими. Ще досі 11 тисяч лицарів зі всього світу щороку збираються у храмі Івана Хрестителя на закриту службу. Деякі з них вірні місії – доглядають за безнадійно хворими людьми… На Мальті є 365 костелів і жодної православної церкви. Власне, Мальту вважають важливим християнським центром, адже, згідно з біблійним текстом, сюди після шторму і загибелі корабля потрапив апостол Павло і почав проповідувати. Кожен костел щороку готується до свого храмового празника. У цей день усе село чи містечко збирається на святкування.

Того дня всі вулиці прикрашені балдахінами, лампочками, обов’язково грає оркестр спеціально придуману мелодію, ввечері усіх вітають феєрверки та гарматні постріли. До свята долучаються навіть туристи, які заглядають у вікна господарів, де збираються великі мальтійські родини. Можна розглянути старі родинні фото ще молодих прабабусь та прадідусів. У дні фієсти разом з мальтійцями хочеться послухати богослужіння і розділити радість свята. Така атмосфера!!! Хочеться тішитися життям і прославляти Господа.

Мальтійська кухня: фарширований восьминіг і запечений кролик

Щодо їжі, то мальтійська кухня проста. Cеред популярних страв — фарширований восьминіг та запечений кролик (м’ясо кролика, до речі, жорсткіше, бо готується у червоному вині та запікається у печі). У ресторанчиках — ціни від 20 до 35 євро.
З випічки популярні тістечка з фініками. Смачна вулична їжа — різноначинкові пиріжки з листкового тіста пастізі (ціна одного від 0,5 до 1,2 євро).

Середземноморський клімат дозволяє мешканцям острова збирати по 3-4 врожаї протягом року. Щодо харчування, то німці та англійці приїжджають сюди на гастрономічні тури.
Словом, Мальта прекрасна і гостинна. Подорож на цей острів запам’ятається на все життя.

 

 


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

26 липня померла вокалістки відомого тернопільського гурту «Фіра» Ірина Музика...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:10


У Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві мовознавиці й ексдепутатки Ірини Фаріон, повідомив президент Володимир Зеленський із посиланням на міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:40


24 липня Шумська громада провела в останню путь 51-річного захисника Миколу Пичулюка, який загинув 17 липня поблизу селища Нью-Йорк на Донеччині...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:00


24 липня 2024 року предстоятель Православної Церкви України блаженнійший Митрополит Епіфаній прибув із візитом на Тернопільщину...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:16


Службовцям ТЦК із Тернопільщини, які за гроші «вирішували питання» для військовозобов’язаних, оголосили підозру...


Рубрика: , Опубліковано: о 18:42



Теми дня
26 Липня
25 Липня
24 Липня
23 Липня