Субота, 27 липня 2024
• У Кременці посадовці вимагали у підприємців хабарі за перемогу в тендері • Шахраї зняли з картки пенсіонера з Тернополя майже пів мільйона гривень • Зібрали донати на… блокпості. Діти із Заліщиків підтримують ЗСУ • “Її пісні були наповнені теплом і ніжністю, так само, як і її душа”. Обірвалось життя співачки Ірини Музики • У Тернополі відкрили меморіальну дошку Герою Віталію Венгеру • Затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон • Прапор передали синові. Шумщина попрощалась із Героєм Миколою Пичулюком • Митрополит Епіфаній закладе капсулу під меморіальний комплекс у Лішні • У службовців ТЦК Тернопільщини вилучили 1,8 млн грн, 82000 євро і 96000 доларів • Викрав у знайомого банківську картку і зняв 40 тисяч гривень кредиту • Із серпня у Тернополі подорожчає проїзд у громадському транспорті • На Монастирищині два брати відкопали на городі дзвін XIIX століття • У Збручі на Тернопільщині масово загинула риба • За сприяння в складанні іспиту з водіння взяв 12 тисяч гривень • У готелі в Тернополі військовий застрелив прикордонника • Мамині вишиванки передала до музею в Залізцях • Надії було лише 24. Обірвалось життя поліцейської з Тернопільщини • Олександра Криницького призначили представником уповноваженого з прав людини в Тернопільській області • 20 тисяч кал – на городі у Василя Романчака із Теребовлянщини • Землю накрила магнітна буря червоного рівня
Рятувала себе. Тепер рятує людей

Автор: Опубліковано: 27 Травня о 12:00 116


Нутриціолог Христина Рзаєва про здорове харчування.


Гарне здорове тіло і здоров’я загалом були в моді завжди й всюди. Аби бути здоровим, зовсім не конче від ранку до вечора пітніти у спортзалі, щороку мчати за найсвіжішим повітрям в Альпи чи на берег Середземного моря. Почати із зовсім простого і основного – повноцінного сну, піших прогулянок та харчування, бо, як відомо, свої хвороби ми черпаємо ложкою. Так, дослідники стверджують, що основною причиною багатьох захворювань, які з’являються в людей впродовж останнього часу, є неправильний стиль харчування. Зокрема, йдеться про вживання великої кількості продуктів з «прихованими» жирами та сіллю. «А, це вони знову про здорове харчування… – скаже хтось, пережовуючи десятий шматочок ковбаси. – То вибрики для багатих». Та ні, здорове харчування – для тих, хто вміє любити себе, вміє думати і аналізувати. І гроші тут ні до чого.

«Незабаром настає літо, і ми можемо й повинні використати цей сезон з якомога більшою користю для свого організму», – переконана Христина Рзаєва з Ірпеня, нутриціолог  Київського медичного центру інноваційної медицини i-MED.

Христина, незважаючи на досить молодий вік, великий фахівець у цій справі. Вона навчалася у Києво-Могилянській академії, вивчала дієтологію та натуральну медицину в Європейському інституті природничо-наукових досліджень та у США. Нині, окрім очних консультацій у згаданій вище клініці, проводить на цю тему семінари і пропагандистську роботу. На сторінці у Facebook Christina Rzaeva також ділиться своїми знаннями та досвідом щодо здорового харчування з підписниками. Якщо вас цікавить ця тема – приєднуйтеся.

Будувала кар’єру журналіста, але…

– Мені 28 років. Проводжу тренінги і працюю з людьми близько п’яти років. До того працювала журналістом і ніколи в житті не думала, що буду займатися чимось подібним. У мене були зовсім інші плани, і якби мені хтось сказав, що все стане, як тепер, я нізащо не повірила б. Але несподівано життя повернуло так, що в 17 років довелося рятувати себе від певної проблеми, з якою не могли допомогти лікарі. Від страшної алергії, яка не давала повноцінно жити. Почала з книг, семінарів, лекцій мудрих людей на цю тему, які розказували про свій позитивний досвід. Почала застосовувати це на собі. Потім поїхала навчатися в Індію, в Європу, запозичила також знання у китайського вчителя. Склала весь цей синтез знань, які мені вдалося накопичити. Своєї проблеми позбулася і раптом зрозуміла, що мені також дуже добре вдається допомагати людям. Допомогла багатьом, кому нічого не допомагало, жодні медикаменти. Це наштовхнуло мене на висновок, що харчуванням ми можемо вирішити будь-яку проблему, якщо водночас правильно попрацюємо зі своєю свідомістю і психосоматикою. Тоді можна позбутися практично будь-якої проблеми, якщо не надто пізно. Хоча буває, що здається: надто пізно, а це ще зовсім не пізно… Опускати руки ніколи не можна.

Наш організм не любить американських гірок

– Власне, саме таким чином я прийшла у цю сферу. Особисто для самої себе у мене місцями погляди на харчування дуже радикальні, але на загал я їх не завжди представляю, тому що прийшла до дуже важливого висновку: для кожної людини все дуже індивідуально. Те, що підходить одному, абсолютно не підійде іншому. Скажімо, сироїдіння. З фізіологічної точки зору воно підходить усім, але не всім підходить на психосоматичному рівні. А як показує мій досвід і досвід багатьох людей, з якими я працювала: якщо нам щось не підходить на психо-емоційному рівні, якщо ми не здатні це сприймати і не здатні отримати від цього задоволення, то це принесе людині мало користі. Тому дуже важливо вибудовувати свій раціон, своє харчування так, щоб воно було насичене максимально корисними продуктами, щоб ми з раціону максимально усунули те, що не потрібне, але щоб при цьому нам було комфортно.

Звісно, комфортно не буде, якщо ми вирішимо змінити щось різко. Я прихильник того, щоб все відбувалося достатньо плавно.

Цікаве спостереження: близько у 20% людей, з якими я працюю і які дуже різко перейшли на інший тип харчування, почалися серйозні проблеми з організмом, повилазили різні болячки і погіршився психологічний стан.

Наш організм не любить жодних американських гірок. Він любить, щоб все було плавно і систематично, тож якщо ви вирішили, що повністю позбуваєтеся, скажімо, тваринних білків, раптово стаєте веганами чи сироїдами, чи хочете 15 днів поголодувати, як правило, це приносить шкоду. Тому до всього треба підходити з розумом і грамотно.

Завдяки зеленим коктейлям мама забула про анемію

– Літо – це період, впродовж якого не очистити і не оздоровити свій організм – просто гріх щодо себе! Літо треба використовувати максимально. З травня до вересня кожен може робити собі зелені коктейлі. Це кожному доступно. Якщо нема можливості їх робити з дикорослих рослин, можна використовувати за основу шпинат і салат. У будь-якому разі це буде краще, аніж яєчня на сніданок.

Якщо ж ви хочете виправити якусь проблему, скажімо, проблеми з випорожненням, дисбактеріоз, будь-які проблеми з кишечником, печінкою, то раджу робити коктейлі більш лікувальні, на основі дикоросів. Мій перший клієнт – моя мама, яка 5 років боролася з хронічною анемією. Двічі-тричі на рік вона приймала дуже сильні препарати заліза, тому що гемоглобін падав до 60, вона аж синя ходила, така була ослаблена! Перший детокс-коктейль ми зробили у травні. Мама три тижні їх попила, 3-4 великі склянки щодня. Вони були не особливо смачні, але тим не менше вже дев’ять років, як мама про цю проблему забула!

Основа літнього харчування

– Чому саме коктейль? Якщо ми зелень їмо, вона, звісно, теж корисна. Але вчені прийшли до висновку, що зелень, яку ми п’ємо, зовсім по-іншому засвоюється, на глибокому клітинному рівні. Тому влітку обов’язково основну частину нашого раціону повинна складати зелень. Додавати її всюди, куди тільки можливо. Це перше правило літнього харчування. Людям, які звикли, що вся зелень – це трішки в салаті петрушки та кропу, я раджу поставити собі таке правило: мінімум одне зелене смузі щодня і мінімум один зелений салат. Зелений салат – це може бути салат, у якому зібрана вся можлива зелень. Обов’язково полити його лимонним соком або соком з червоних порічок, у яких дуже багато вітаміну С. Чим більше кислоти додаємо в зелень, тим краще засвоюються всі мікроелементи, яких у зелені дуже багато.

Відмовлятися від зелені – гріх!

– Дуже важливий момент. Зелень – це природний антиоксидант. В організмі працює власна антиоксидантна система, але якщо наше харчування абсолютно неправильне, вона починає давати збій. Зелені коктейлі – це природний найкращий антиоксидант, що діє найшвидше.

Що це таке взагалі – антиоксидант? Антиоксидант виводить вільні радикали з організму. Вільні радикали потрапляють просто звідусіль. Цікаво: вчені дослідили, що найбільше вільні радикали проникають в організм тієї людини, яка надто песимістично дивиться на життя. Її емоційний тон дуже низький. Якщо ж людина оптиміст, її емоційний тон високий, вона переважно перебуває у піднесеному дусі, в такому організмі краще працюють антиоксиданти.

Чим відрізняються молекули вільного радикала від антиоксидантів? У вільного радикала немає електрона і він дуже агресивний. Потрапляючи в наш організм, він відразу проникає в наші клітини і хоче цей електрон звідти відібрати. Найнебезпечніше, що він пожирає в клітині часточки, які називаються мітохондрії і які відповідають за наш імунітет, нашу клітинну пам’ять, взагалі це – енергетична база людини. На стан мітохондрій безпосередньо впливає наше харчування. Якщо ми харчуємося неправильно, то клітина починає страждати, вона наче в’яне, перестає самоочищатися, не бере відповідної кількості води, не має пружності, внаслідок чого швидше старіє шкіра і весь організм. Тобто стан мітохондрій впливає на старіння організму та загальний стан нашого здоров’я.

Антиоксидант – це клітина, в якій багато електронів. Потрапляючи в тіло, вона поглинає вільний радикал, він перестає бути агресивним. Більше того –  допомагає знищувати в організмі різні віруси та бактерії! Тобто він стає позитивним. І саме зелень – найкращий антиоксидант. Тож відмовлятися від неї – таки справді великий гріх щодо себе!

Далі – у наступних числах «НОВОЇ…»


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

Серед фігурантів — депутатка Кременецької міської ради, перша заступниця міського голови, староста одного з сіл громади та директор комунального підприємства...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:11


Тернополянин сподівався отримати фінансову допомогу від благодійного фонду, а натомість втратив усі заощадження...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:42


Юні волонтери із Заліщиків облаштували імпровізований блокпост і зібрали кошти для ЗСУ...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:36


26 липня померла вокалістки відомого тернопільського гурту «Фіра» Ірина Музика...


Рубрика: , , Опубліковано: о 16:10


26 липня на фасаді будинку на вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 21-А освятили меморіальну таблицю Герою-захиснику, тернополянину Венгеру Віталію Олеговичу...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:45



Теми дня
27 Липня
26 Липня
25 Липня
24 Липня