Про це знають більшість дорослих людей. Важливо нагадати, що імунітет або імунна система – це система організму, що захищає його від всіх чужорідних речовин ззовні (віруси, бактерії, гриби і т. д.) і контролює знищення «поламаних» або застарілих власних клітин (наприклад, саме імунітет захищає нас від пухлинних утворень).
Щоб зміцнити організм напередодні хвилі холодів, зовсім не потрібні модні заморські «суперфуди». Вживайте здорову і корисну їжу. Зміцненню імунітету найкращим чином сприяють найпростіші, доступні і недорогі продукти, які може дозволити собі кожен з нас.
Хрін. Його основна діюча речовина – сінігрін – ефективно бореться з мікробами, тому хрін часто називають природним антибіотиком. На відміну від ліків з аптеки, гірчичні олії хрону всмоктуються в кров уже в тонкому кишечнику, що підвищує їх цілющу силу. Щоб не хворіти в холодну пору року, фахівці радять використовувати продукт свіжим, натираючи корінь і додаючи отриману стружку до різних страв. У холодильнику його можна зберігати до дванадцяти місяців.
Гарбуз. Містить багато селену. Брак даної речовини в організмі може призвести до того, що порівняно нешкідливі віруси починають мутувати в агресивні. Щоб зміцнити імунну систему, дорослій людині необхідно від 30 до 70 мікрограмів селену в день. Велика тарілка гарбузового супу забезпечує цю норму.
Буряк. Вживання буряка завдяки його антиоксиданту бетаніну підсилює захист організму від інфекцій. Цей ефект додатково підтримується іншими цінними речовинами, такими як вітамін С, цинк і селен. Схильним до застуди людям вживання буряка приносить особливу користь. До того ж продукт містить кровотворні речовини (наприклад, фолієву кислоту).
Квашена капуста. Імунну систему чудово зміцнюють пребіотичні продукти, що містять живі мікроорганізми, які покращують стан кишкової флори. Квашена капуста в цьому – одна з найкращих: містить близько мільярда живих молочнокислих бактерій на грам! Вживаючи її, ви підтримуєте активні імунні клітини, що розподіляються по всьому тілу через кров і лімфатичну систему, включаючи слизову оболонку носа і бронхи. Окрім того, у квашеній капусті багато вітаміну С.
Обліпиха. Її ягоди – справжній «зарядний пристрій» для імунної системи. Обліпиха – одне із найкращих джерел вітаміну С: близько 450 мг на 100 грамів, що вдесятеро більше, ніж містять цитрусові. Інші її компоненти – вітамін Е, бета-каротин, деякі вітаміни групи В, антиоксидантні речовини флавоноїди – є чудовим доповненням до нього. Цей коктейль життєво важливих речовин справді допоможе зміцнити ваш організм, навіть якщо вживатимете ягоду в замороженому вигляді.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
