Понеділок, 22 липня 2024
• У готелі в Тернополі військовий застрелив прикордонника • Мамині вишиванки передала до музею в Залізцях • Надії було лише 24. Обірвалось життя поліцейської з Тернопільщини • Олександра Криницького призначили представником уповноваженого з прав людини в Тернопільській області • 20 тисяч кал – на городі у Василя Романчака із Теребовлянщини • Землю накрила магнітна буря червоного рівня • У рідному селі Романа Купчинського на Зборівщині відновлюють музей • У Великій Березовиці вшанують загиблих Героїв • Вбивство Ірини Фаріон: деталі замаху та версії слідства • Працівниця “Тернопільводоканалу” творить дивовижні речі з бісеру • Посадовцю з Тернопільщини повідомлено про підозру через закупівлю генераторів • Чи розпочнеться в серпні навчання в тернопільських школах? • Просунули “вигідного” переможця тендеру. Перед судом постануть селищний голова і депутатка з Тернопільщини • Ансамбль танцю “Сонечко” здобув перемогу на фестивалі в Болгарії • Погрожував дружині розправою. Судитимуть чоловіка з Підволочиська • Закарбували красу Коропця. Співачка Віта Грицак сфотографувалася біля Дністра • Фермер із Тернопільщини частує динями пацієнтів лікарні й літніх людей • Верховна Рада скасувала перехід на літній час • Письменниця з Харкова презентувала свої книги у Бережанах • Митрополит Епіфаній очолить Літургію у храмі-пантеоні на Тернопільщині
5 рецептів пікантних заготовок зі слив

Опубліковано: 20 Вересня о 10:00 721


Смачні мариновані сливи – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.


Такі сливи можуть бути складовою різних салатів, м’ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для десертів та пирогів.
Для приготування маринованих слив найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи без стерилізації
1,5 кг синіх слив, 2 ч. л. солі,
170 г цукру, 80 мл оцту, 4 лаврові листочки, 6 шт. гвоздики, 6 горошин духмяного перцю, 4 горошини чорного перцю, 300 мл води.
Сливи вимити, обірвати «хвостики». Кожну із них проколоти дерев’яною паличкою. На дно стерилізованих слоїків покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, кілька лаврових листочків і наповнити сливами «по плічка». Залити окропом, накрити прокип’яченими кришками, залишити на 15 хвилин. Злити воду зі слив, додати до неї сіль, цукор та оцет. Закип’ятити. Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
3 кг слив, 2 л води, 750 г цукру, 200 мл оцту 9%, 2 горошини духмяного перцю, 2 лаврові листочки, 0,25 ч. л. меленої кориці.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди в декількох місцях, щоб вони краще промаринувалися. Слоїки попередньо простерилізувати на парі або в духовці. Розкласти в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння. Додати до слив спеції й залити їх сиропом. Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.

Аджика зі слив
2 кг слив, 200 г часнику, 200 г цукру, 3-4 червоні гострі перчини, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. солі.
Простерилізувати будь-яким способом слоїки і кришки.
Сливи добре промити, очистити від кісточок. Гіркий перець помити, відрізати хвостики. (Кількістю гострого перцю можна регулювати гостроту аджики). Очистити часник. Пропустити через м’ясорубку сливи, часник і гострий перець.
Додати цукор, томатну пасту і сіль. Добре все перемішати і поставити на вогонь. Варити аджику зі слив протягом 20 хвилин, постійно помішуючи.
Готову аджику розкласти в стерилізовані слоїки і закатати. Перевернути слоїчки догори дном, закутати в теплу ковдру до повного охолодження.

Домашній соус «Ткемалі»
Сливoвий coуc просто ідеально підходить до м’ясних та рибних страв або просто для бутербродів. Одним із найпопулярніших є, безсумнівно, грузинський «Ткемалі». Щоб приготувати його вдома, потрібно:
1 кг слив, 20 г зелені кропу, 20 г зелені петрушки, 1 головка часнику, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст. л. сушеної м’яти, 0,25 ч. л. перцю чилі меленого, 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л.солі.
Тушкувати сливи до м’якості. Дрібно нарізати часник (можна пропустити через часникодавку). Дрібно посікти зелень. Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкірок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м’яту. Поставити на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин.
Соус «Сацебелі»
2 кг слив, 200 г волоських горіхів, 100 г часнику, 50 г перцю чилі, 20 г каррі, 2 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру.
Сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Почистити часник, а також очистити від насіння перець чилі. Сливи, часник, перець та волоські горіхи пропустити через м’ясорубку. Перекласти пюре в каструлю. Додати сіль, цукор, каррі та чорний мелений перець. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння, після чого варити суміш пів години. Розкласти гарячий соус у попередньо простерилізовані слоїки, закатати такими ж стерильними кришками. Дати слоїкам охолонути, потім забрати на зберігання в прохолодне місце.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

В одному з готелів Тернополя військовослужбовець у званні майора застрелив бійця Держприкордонслужби...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:00


До Залозецького краєзнавчого музею днями передали родинні вишиванки із села Настасів...


Рубрика: , Опубліковано: о 14:19


Передчасно пішла із життя дільнична офіцерка поліції сектору полiцейської дiяльностi № 2 (м. Шумськ) старша лейтенантка полiцiї Надiя Мельник...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:57


Новим представником уповноваженого з прав людини в Тернопільській області став Олександр Криницький...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:47


У Василя Романчака з села Підгайчики Теребовлянської громади біля хати росте майже 20 тисяч кущів кал...


Автор: Рубрика: , Опубліковано: о 12:33



Теми дня
21 Липня
20 Липня