Понеділок, 20 травня 2024
• Олега Вийванка переобрали головою Тернопільського міськрайонного суду • “Працювала з нами 40 років”. Відійшла у засвіти секретарка Тернопільського міськрайонного суду • Інеса Сакалюк з Борщівщини творить чорні вишиванки на знак жалоби за чоловіком • “Життя обірвалось, мов тоненька ниточка”. Раптово померла студентка тернопільського вишу • Подружжя з Кременеччини взяло на виховання двоє дітей • «Контінентал» завершив посів ярих культур та посадку картоплі • Що робити, якщо посвідчення УБД втрачене чи пошкоджене? • Як покарали суддю з Чорткова, який закрив справу щодо смертельної ДТП? • У Чортківській лікарні провели складну операцію на черепі в важкопораненого захисника • Вісім аварій, троє загиблих… За вихідні на Тернопільщині трапились смертельні ДТП • Найдорожчий лот – тубус із зображенням Чорткова. На Тернопільщині провели благодійний аукціон • Тернополянин був свідком аварії і потрапив під колеса іншого автомобіля • Єпископ і капелан о. Володимир Фірман отримав нагороду за волонтерство • «Привіт, позич гроші». Жінка з Тернопільщини втратила понад 12 000 гривень • Антонові назавжди 25 років, Віктору – 35. На Тернопільщині зустріли двох загиблих Героїв • На Тернопільщині розпочалась найбільша в Україні теренова гра «Гурби-Антонівці» • Переселенці відвідали музей та легендарний хутір на Тернопільщині • У Тернополі «вар’яти» презентують нову гумористичну програму • Господарство на Тернопільщині не використовує штучних добрив та хімікатів • Величезний великодній кошик встановили у Заліщиках
5 рецептів пікантних заготовок зі слив

Опубліковано: 20 Вересня о 10:00 703


Смачні мариновані сливи – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.


Такі сливи можуть бути складовою різних салатів, м’ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для десертів та пирогів.
Для приготування маринованих слив найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи без стерилізації
1,5 кг синіх слив, 2 ч. л. солі,
170 г цукру, 80 мл оцту, 4 лаврові листочки, 6 шт. гвоздики, 6 горошин духмяного перцю, 4 горошини чорного перцю, 300 мл води.
Сливи вимити, обірвати «хвостики». Кожну із них проколоти дерев’яною паличкою. На дно стерилізованих слоїків покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, кілька лаврових листочків і наповнити сливами «по плічка». Залити окропом, накрити прокип’яченими кришками, залишити на 15 хвилин. Злити воду зі слив, додати до неї сіль, цукор та оцет. Закип’ятити. Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
3 кг слив, 2 л води, 750 г цукру, 200 мл оцту 9%, 2 горошини духмяного перцю, 2 лаврові листочки, 0,25 ч. л. меленої кориці.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди в декількох місцях, щоб вони краще промаринувалися. Слоїки попередньо простерилізувати на парі або в духовці. Розкласти в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння. Додати до слив спеції й залити їх сиропом. Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.

Аджика зі слив
2 кг слив, 200 г часнику, 200 г цукру, 3-4 червоні гострі перчини, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. солі.
Простерилізувати будь-яким способом слоїки і кришки.
Сливи добре промити, очистити від кісточок. Гіркий перець помити, відрізати хвостики. (Кількістю гострого перцю можна регулювати гостроту аджики). Очистити часник. Пропустити через м’ясорубку сливи, часник і гострий перець.
Додати цукор, томатну пасту і сіль. Добре все перемішати і поставити на вогонь. Варити аджику зі слив протягом 20 хвилин, постійно помішуючи.
Готову аджику розкласти в стерилізовані слоїки і закатати. Перевернути слоїчки догори дном, закутати в теплу ковдру до повного охолодження.

Домашній соус «Ткемалі»
Сливoвий coуc просто ідеально підходить до м’ясних та рибних страв або просто для бутербродів. Одним із найпопулярніших є, безсумнівно, грузинський «Ткемалі». Щоб приготувати його вдома, потрібно:
1 кг слив, 20 г зелені кропу, 20 г зелені петрушки, 1 головка часнику, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст. л. сушеної м’яти, 0,25 ч. л. перцю чилі меленого, 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л.солі.
Тушкувати сливи до м’якості. Дрібно нарізати часник (можна пропустити через часникодавку). Дрібно посікти зелень. Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкірок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м’яту. Поставити на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин.
Соус «Сацебелі»
2 кг слив, 200 г волоських горіхів, 100 г часнику, 50 г перцю чилі, 20 г каррі, 2 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру.
Сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Почистити часник, а також очистити від насіння перець чилі. Сливи, часник, перець та волоські горіхи пропустити через м’ясорубку. Перекласти пюре в каструлю. Додати сіль, цукор, каррі та чорний мелений перець. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння, після чого варити суміш пів години. Розкласти гарячий соус у попередньо простерилізовані слоїки, закатати такими ж стерильними кришками. Дати слоїкам охолонути, потім забрати на зберігання в прохолодне місце.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

17 травня 2024-го року на зборах суддів Тернопільського міськрайонного суду обрано голову суду - Вийванка Олега Михайловича, який дотепер вже обіймав цю посаду...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:00


Сьогодні, 17 травня, на 60 році життя передчасно пішла у засвіти старша секретарка Тернопільського міськрайонного суду Ольга Козачок....


Рубрика: , Опубліковано: о 11:34


Родина Інеси Сакалюк з Тернопільщини зберігає як реліквію чорні борщівські вишиванки своїх предків...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:51


Раптово обірвалося життя студентки факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Оксани Олійник...


Рубрика: , , Опубліковано: о 19:02


Подружжя Ірина та Віталій Юзюки із Великодедеркальської громади Кременецького району, що на Тернопільщині, взяли на виховання двох діток - 12-річну дівчинку і 14-річного хлопчика...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:00



Теми дня
19 Травня
17 Травня
15 Травня
14 Травня
13 Травня