П’ятниця, 07 лютого 2025
• Захисник тернопільської бригади одружився в музеї Юліуша Словацького • Тернополянка хотіла стати моделлю, а втратила 28 тисяч гривень • Протаранив прокуратуру: 20-річний водій не впорався з керуванням • Робочі місця для людей з інвалідністю створили у Чортківській міській раді • У Тернополі відремонтують будинок, пошкоджений ворожим дроном • ПЦУ відкрила чоловічий монастир у Почаєві • “Життя обірвалося в розквіті сил”. Біля Часового Яру загинув захисник із Тернопільщини • Юні спортсмени з Тернопільщини здобули перемогу на всеукраїнських змаганнях із лижних гонок • Посадовці з Тернопільщини будують бліндажі на прифронтовій території • У Тернополі англієць розбив вікно в поліції і пошкодив ліхтар • Зіткнувся з деревом… Фатальна аварія в селі Гермаківка • Два тернопільських борці здобули призові місця на чемпіонаті України з боротьби греко-римської • У Тернополі презентували фільм про батальйон «Свобода» гвардії Наступу «Рубіж» • У Тернополі хлопчик випав із вікна третього поверху • 16 тис доларів США – за допомогу в незаконному перетині кордону • За порубку дерев у заповіднику на Тернопільщині загрожує до п’яти років тюрми • Аварія у Тернополі: автомобіль збив 16-річну дівчину • Стрілецький бій тривав пів години: знищено двох ворожих розвідників • Два ворожі дрони-камікадзе збили сили ППО на Тернопільщині • «Позич, будь ласка, грошей». Шахраї дурять людей через соцмережі
5 рецептів пікантних заготовок зі слив

Опубліковано: 20 Вересня о 10:00 919


Смачні мариновані сливи – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.


Такі сливи можуть бути складовою різних салатів, м’ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для десертів та пирогів.
Для приготування маринованих слив найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи без стерилізації
1,5 кг синіх слив, 2 ч. л. солі,
170 г цукру, 80 мл оцту, 4 лаврові листочки, 6 шт. гвоздики, 6 горошин духмяного перцю, 4 горошини чорного перцю, 300 мл води.
Сливи вимити, обірвати «хвостики». Кожну із них проколоти дерев’яною паличкою. На дно стерилізованих слоїків покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, кілька лаврових листочків і наповнити сливами «по плічка». Залити окропом, накрити прокип’яченими кришками, залишити на 15 хвилин. Злити воду зі слив, додати до неї сіль, цукор та оцет. Закип’ятити. Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
3 кг слив, 2 л води, 750 г цукру, 200 мл оцту 9%, 2 горошини духмяного перцю, 2 лаврові листочки, 0,25 ч. л. меленої кориці.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди в декількох місцях, щоб вони краще промаринувалися. Слоїки попередньо простерилізувати на парі або в духовці. Розкласти в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння. Додати до слив спеції й залити їх сиропом. Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.

Аджика зі слив
2 кг слив, 200 г часнику, 200 г цукру, 3-4 червоні гострі перчини, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. солі.
Простерилізувати будь-яким способом слоїки і кришки.
Сливи добре промити, очистити від кісточок. Гіркий перець помити, відрізати хвостики. (Кількістю гострого перцю можна регулювати гостроту аджики). Очистити часник. Пропустити через м’ясорубку сливи, часник і гострий перець.
Додати цукор, томатну пасту і сіль. Добре все перемішати і поставити на вогонь. Варити аджику зі слив протягом 20 хвилин, постійно помішуючи.
Готову аджику розкласти в стерилізовані слоїки і закатати. Перевернути слоїчки догори дном, закутати в теплу ковдру до повного охолодження.

Домашній соус «Ткемалі»
Сливoвий coуc просто ідеально підходить до м’ясних та рибних страв або просто для бутербродів. Одним із найпопулярніших є, безсумнівно, грузинський «Ткемалі». Щоб приготувати його вдома, потрібно:
1 кг слив, 20 г зелені кропу, 20 г зелені петрушки, 1 головка часнику, 2 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст. л. сушеної м’яти, 0,25 ч. л. перцю чилі меленого, 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л.солі.
Тушкувати сливи до м’якості. Дрібно нарізати часник (можна пропустити через часникодавку). Дрібно посікти зелень. Перетерти сливи через сито, щоб маса була однорідною та без шкірок. У протерту масу всипати зелень, часник, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м’яту. Поставити на повільний вогонь і після закипання проварити 5-7 хвилин.
Соус «Сацебелі»
2 кг слив, 200 г волоських горіхів, 100 г часнику, 50 г перцю чилі, 20 г каррі, 2 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру.
Сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Почистити часник, а також очистити від насіння перець чилі. Сливи, часник, перець та волоські горіхи пропустити через м’ясорубку. Перекласти пюре в каструлю. Додати сіль, цукор, каррі та чорний мелений перець. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння, після чого варити суміш пів години. Розкласти гарячий соус у попередньо простерилізовані слоїки, закатати такими ж стерильними кришками. Дати слоїкам охолонути, потім забрати на зберігання в прохолодне місце.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Боєць тернопільської 105-ої окремої бригади територіальної оборони під час відпустки одружився з коханою Ольгою...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 20:29


До працівників Тернопільського районного управління поліції звернулася 19-річна мешканка обласного центру...


Рубрика: , Опубліковано: о 12:13


5 лютого, близько 20-ої години, водій в'їхав у будівлю Тернопільської обласної прокуратури ...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 11:45


Тернопільська міська рада оголошує конкурс на отримання фінансової підтримки для розвитку ветеранського підприємництва в рамках Програми підтримки ветеранів та членів їх сімей на створення (розвиток) власного бізнесу на 2024-2025 роки...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:28


На засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про надання одноразової грошової допомоги ще 158 військовослужбовцям для придбання необхідного спорядження та технічних засобів...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:24



Теми дня
6 Лютого
5 Лютого
4 Лютого
30 Січня