Магній – вкрай важливий мінерал для організму. Він впливає не тільки на фізичний, а й на психічний стан здоров’я людини. Магній є структурним компонентом 300 ферментів, що й зумовлює його системний вплив на енергетичні процеси в серці, нервовій системі, м’язах
Магній потрібен для
- нормальної роботи кишечника, профілактики закрепів та спричиненої ними хронічної інтоксикації;
- запобігання утворення каменів у нирках, жовчному міхурі та подагри;
- зниження ризику розвитку цукрового діабету;
- профілактики атеросклерозу та гіпертонії;
- здорового серцевого ритму;
- зміцнення кісток, профілактики остеопорозу;
- підвищення стійкості організму до стресу;
- здорового імунітету та зниження ризику розвитку деяких ракових захворювань;
- вироблення енергії та засвоєння фосфору, калію, вітамінів групи В, С, Е в кишечнику.
Причини дефіциту магнію
- надмірне вживання рафінованих продуктів, зокрема, виробів з білого борошна, каш швидкого приготування;
- недостатнє вживання натуральної їжі, багатої магнієм (горіхів, насіння, висівок та ін.);
- дефіцит магнію в ґрунті і, відповідно, в рослинних продуктах;
- незбалансовані монодієти, надмір жирної їжі;
- дефіцит вітамінів В1, В2 і В6, зловживання алкоголем, куріння, вживання проносних засобів, діуретиків, гормональних та протизапальних ліків, деяких антибіотиків.
Значну частину своїх запасів магнію організм витрачає на боротьбу із забрудненим повітрям, пестицидами, стресом, порушеним обміном речовин (ожирінням, цукровим діабетом, ішемічною хворобою серця, інфарктом міокарда, ПМС тощо).
Крім того, виснажують запаси магнію запальні захворювання шлунка та кишечника, цукровий діабет, захворювання щитовидної залози, хронічний стрес, спортивні навантаження, вагітність та годування грудьми.
Початкові ознаки дефіциту магнію
- серцебиття, аритмія і тахікардія, біль за грудиною, зміна артеріального тиску у будь-який бік;
- безсоння, нічне потовиділення, тяжке пробудження, плаксивість;
- стан неспокою, нервозність, страх, порушення шкірної чутливості (парестезії);
- швидка втомлюваність, головний біль, труднощі з концентрацією уваги, раптові запаморочення, втрата рівноваги, вранішня втома навіть після тривалого сну, відчуття тяжкості в тілі;
- випадання волосся, ламкість нігтів, карієс зубів;
- чутливість до зміни погоди, до холоду, вологості, зокрема, болі в зубах, яснах, суглобах;
- зниження температури тіла, холодні руки і ноги, поколювання в ногах, спазми;
- посмикування повік, точки перед очима.
Магній для жінок
Особливо гостро на нестачу магнію реагують жінки: він важливий для формування лібідо і менструального циклу, відповідає за нормальний перебіг вагітності та пологів. Коли магнію не вистачає, з’являються набряки, шкіра швидше старішає, жінка страждає від гормональних порушень (передменструального та клімактеричного синдромів).
Скільки магнію треба «з’їдати» на добу?
У нормі за добу в організм має надходити близько 300 мг
магнію для жінок і 350 мг — для чоловіків. Потреба в магнію зростає при фізичних навантаженнях, стресі, в спеку, період вагітності і лактації, під час відвідування сауни, зловживання алкоголем, незбалансованих обмежувальних дієтах і синдромі хронічної втоми.
Втім, добова потреба в магнії з їжею може повністю покрити потребу в ньому, якщо тільки ваше харчування збалансоване. Вміст магнію в продуктах рослинного походження зазвичай у кілька разів вищий, ніж у продуктах тваринного походження.
Основні джерела магнію
- квасоля – 167 мг/ в 100 грамах,
- злакові крупи – 113-130 мг/ в 100 грамах,
- горох – 107 мг/ в 100 грамах.
Крім того, джерелом магнію можуть бути: шпинат, морська капуста, кавун, деякі мінеральні води, виноград, какао, кедрові, лісові та мигдальні горішки, насіння гарбуза, соняшника, сої, пшеничні висівки, крупи (гречка, пшенична, перлова, вівсяна), бобові (сочевиця), краби, молюски, печінка, овес, яблука, інжир, лимони, грейпфрути, шипшина, часник.
На жаль, в багатьох продуктах з магнієм є багато кальцію чи фосфору, які перешкоджають засвоєнню магнію (м’ясо, птиця, картопля, молоко та молочні продукти).
Чи потрібні вам препарати із вмістом магнію? Відповідь на це запитання шукайте тільки у кваліфікованого сімейного лікаря.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: корисне харчування, поради