Гарбузовий кекс з прянощами
600-700 г гарбуза, 250 г борошна, 150 г цукру, 2 яйця, 100 мл олії, 100 г кураги, 50 г горіхів, 1,5 ч. л. розпушувача, 2 ч. л. суміші пряних трав, 1 апельсин. Горіхи трошки підсмажити на сухій сковорідці і грубо посікти, курагу помити, обсушити паперовим рушником і грубо порізати.
Приготувати пюре з гарбуза. Для цього гарбуз помити, почистити, порізати середніми шматками. В баняк налити води на 1 см, викласти гарбуз і варити під кришкою, як закипить, на невеликому вогні, періодично помішуючи, до м’якості, хвилин 15-20. Відкинути готовий гарбуз на друшляк, дати стекти і пробити блендером.
Нам знадобиться 250 г готового гарбузового пюре. Перекласти його в глибоку миску. Додати цедру апельсина, суміш пряних трав, гарно вимішати вінчиком.
Додати цукор, вимішати. Потім олію, вимішати, яйця – і знову вимішати. З’єднати борошно з розпушувачем і поступово просіяти в суміш, вимішати вінчиком до однорідності.
Оскільки борошно і соковитість гарбуза бувають різні, то борошна може піти трохи більше (грамів 300). Орієнтуйтеся на консистенцію тіста: воно не має бути зарідке, але і забивати його теж не потрібно.
Додати підготовлені горіхи, курагу і вимішати ложкою до однорідності. Форму змастити і притрусити борошном, викласти рівномірно тісто і випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів до сухого сірника (орієнтовно 50 хв.).
Прикрасити цукровою пудрою або глазур’ю. Для глазурі змішати міксером 2 ст. л. соку апельсина з цукровою пудрою. Пудри потрібно близько склянки. Поступово підсипати її до соку, добиваючись потрібної густоти.
Замість одного гарбузового кексу можна випікати маленькі у формочках, при цьому час випікання зменшиться вдвічі.
Гарбузовий кекс з апельсиновим сиропом
125 г вершкового масла, 175 г цукру, 3 яйця, 200 г гарбузового пюре, 250 г пшеничного борошна, 1 ч. л.
ванільного цукру, 1 ч. л. розпушувача для тіста, дрібка солі, 1 апельсин, пів лимона.
Масло потрібне кімнатної температури, тож варто дістати його з холодильника заздалегідь. Приготувати гарбузове пюре або взяти готове заморожене (розморозити його заздалегідь у холодильнику). Об’єм тіста розрахований на стандартну прямокутну форму для кексу. Увімкнути духовку на розігрів до 180° С.
У велику миску викласти розм’якшене масло, 100 г цукру із загального обсягу, ванільний цукор та сіль. Збивати міксером на високій швидкості 3-4 хвилини до повітряного світлого крему. Додати в масляну суміш яйця та гарбузове пюре, збити міксером до об’єднання компонентів. Додати в тісто борошно з розпушувачем, перемішати лопаткою до однорідності. Викласти тісто у форму та розрівняти поверхню лопаткою. Випікати кекс при 180 ° С 40-45 хвилин. Час приготування може змінюватися через особливості духовки та розмір форми. Готовність перевірити зубочисткою.
З апельсина зняти цедру (лише верхній шар). Відтиснути сік з лимона та апельсина, має вийти близько 150 г. За потреби можна відтиснути ще сік. Для приготування сиропу в невеликий ківшик або сотейник влити цитрусовий сік, додати 75 г цукру, довести всі інгредієнти до кипіння. Зменшити вогонь, варити сироп, помішуючи лопаткою, 10-15 хвилин. При остиганні сироп загусне, для нанесення його на кекс може знадобитися розігріти сироп. Готовий кекс полити сиропом та посипати апельсиновою цедрою.
Гарбузові кексики
400 г гарбуза, 3 яйця,
200 г борошна, 150 г вершкового масла, 180 г цукру, 10 г ванільного цукру, 20 г розпушувача, 1 ч.
ложка олії, 1 лимон, 60 г волоських горіхів, 100 г шоколаду, сіль за смаком.
Гарбуз помити, очистити від шкірки, насіння і волокон. Натерти гарбуз на середній тертці і злити з нього сік. З лимона зняти цедру і вичавити сік. Розтерти масло з цукром, додати яйця, лимонний сік, цедру, гарбуз і перемішати.
З’єднати просіяне борошно, розпушувач, ванільний цукор, сіль, перемішати, додати рідкі інгредієнти і замісити тісто. За консистенцією тісто має вийти не дуже густим. Силіконові формочки для кексів змастити олією. У процесі випічки гарбузові кекси піднімуться, тому треба наповнювати форми тістом приблизно на дві третини від об’єму. Гарбузові кекси в розігрітій до 180° С духовці випікати впродовж 30-35 хвилин. Волоські горіхи трохи підсушити і подрібнити. Шоколад розтопити на водяній бані. Готові гарбузові кекси полити розтопленим шоколадом, а зверху посипати горішками.
Джерело: НОВА Тернопільська газета